ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: 6 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2017
Εκτύπωση   

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, 5.3.2017

 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Οι Ναοί ήταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών, αλλά και μεγάλων, που κρατούσαν εικόνες για την ιερά Λιτάνευση.

Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία, έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων, πέριξ των Ιερών Ναών, και εγένετο η προσήκουσα δέησις.

 

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ:

Από την Ενορία του Ι.Μητροπ.Ναού "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" Λέρου

 

 

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:

 

Από την Ενορία Αγίου Νικολάου Καλύμνου

Από την Ενορία Αναστάσεως Καλύμνου

 

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ν.Μαμάκας-Αλήθεια FM, π.Κ.Σμαλιός.

 

Λίγα λόγια για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της Εικονομαχίας, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842), σταματώντας έτσι τον μακροχρόνιο σάλος που είχε δημιουργηθεί από το ζήτημα των εικόνων και που έβλαψε τα μέγιστα τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. 

Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι «αθλητές» της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.
Είναι ημέρα ανάμνησης αγώνων και θριάμβων της πίστης μας. Ημέρα που φέρνει στο νου μας, την ηρωική και αγία αντίσταση των πιστών ορθοδόξων χριστιανών όλων των αιώνων, έναντι των δυνάμεων του σκότους και της πλάνης ( Θεοχάρη Νικ. Σαρίκα-Θεολόγου)

 

 1094 Αναγνώσεις: - Ανάγνωση σχολίων (0)