Αγαπητοί μου αδελφοί,

Φθάσαμε στο τέλος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και η Αγία μας Εκκλησία μάς προβάλλει ως προανάκρουσμα της μεγάλης νίκης του Πάσχα και της ανάστασης πάντων των ανθρώπων, την ανάσταση του Λαζάρου και την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

Με την σημερινή ημέρα αρχίζει η πορεία του Κυρίου μας προς το εκούσιο πάθος, η οποία περνάει μέσα από την ανθρώπινη ματαιότητα, αφού βλέπουμε τους ανθρώπους να υποδέχονται τον Χριστό μετά βαΐων και κλάδων κράζοντας «ωσαννά εν τοις υψίστοις ευλογημένος ο ερχόμενος» και μετά από λίγες ημέρες οι ίδιοι άνθρωποι φώναζαν «άρον άρον σταύρωσον αυτόν».

Έτσι ο Χριστός θέλει να μάς δείξει την ματαιότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων, κρίσεων και σκέψεων δίνοντάς μας την δυνατότητα κι εμείς να μην στηριζόμαστε στις ανθρώπινες κρίσεις και την γνώμη των πολλών, αλλά να εμπιστευόμαστε την δικαία κρίση του Θεού.

Αν με τόσο ενθουσιασμό και επευφημίες υποδέχθηκαν τον Κύριο στα Ιεροσόλυμα, οι άνθρωποι εκείνοι, που δεν είχαν πλήρη γνώση του προσώπου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αφού τον θεωρούσαν ως επίγειο βασιλιά του Ισραηλιτικού έθνους, πόσο μάλλον εμείς «ως οι παίδες, τα της νίκης σύμβολα φέροντες» να υποδεχθούμε στην καρδιά μας τον Κύριό μας, που νίκησε τον θάνατον, με λόγια δοξολογίας: «Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου• Ωσαννά εν τοις υψίστοις». Να δοξάσουμε, αλλά και να ευχαριστήσουμε τον Βασιλέα και Σωτήρα των ψυχών μας, που πορεύεται προς τα Ιεροσόλυμα, για να θυσιαστεί προς χάρι μας!

Εμείς, εν σχέση με τους ανθρώπους εκείνους της Ιερουσαλήμ, έχουμε δεχτεί από τον Κύριό μας ασύγκριτα περισσότερες και μεγαλύτερες ευεργεσίες τις οποίες αναφέρει ο Μέγας Βασίλειος στη Θεία Λειτουργία του: «Ο Κύριος μάς γνώρισε τον αληθινό Θεό, μάς καθάρισε από την αμαρτία με το νερό του Αγίου Βαπτίσματος• μάς αγίασε με το Άγιο Πνεύμα• κατέβηκε στον Άδη και μάς ελευθέρωσε από την κυριαρχία του διαβόλου• μάς έλυσε από τις οδύνες του αιωνίου θανάτου• μάς ανέβασε μέχρι τον ουρανό και μάς έκανε μετόχους των αιωνίων Του αγαθών»!

Αδελφοί μου,

Ο Χριστός μέσα από το πάθος Του, που εκουσίως υπέστη εξαιτίας της αγάπης του για τον άνθρωπο, θέλει να μάς συγκινήσει, θέλει να μάς δώσει ερείσματα να τον αγαπάμε κι εμείς και να τον ακολουθούμε, κυρίως όμως θέλει να μάς δείξει μέσα από την ίδια την ζωή Του πώς πρέπει να πορευόμαστε κι εμείς καθημερινά στη ζωή μας για να μπορέσουμε να γίνουμε πραγματικοί μαθητές Του. Καλούμαστε από σήμερα το βράδυ να βιώσουμε μέσα από τις όμορφες ιερές Ακολουθίες τα γεγονότα των Παθών του Κυρίου μας, τα οποία τα ανθρώπινα λόγια δεν μπορούν να τα εκφράσουν απόλυτα αποκαλύπτονται όμως στην καρδιά του ανθρώπου. Ας μην είμαστε απλοί θεατές των θείων γεγονότων, αλλά να γίνουμε μέτοχοι αυτών εν μετανοία και ταπείνωση και πολλή ησυχία και προσευχή αφήνοντας την καρδιά μας ανοιχτή στον Δεσπότη Χριστό να εισέλθει σ’ αυτήν, όπως ήλθε στην πόλη των Ιεροσολύμων και να γίνει αιώνιος βασιλιάς αυτής. ΑΜΗΝ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως +Μ.Μ.