Με λαμπρότητα και σύμφωνα με το τυπικό της αγίας μας Εκκλησίας εορτάστηκε πανηγυρικά η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το πρωί της Κυριακής, 7/4/2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Σταύρου Μάρθα. Ακολούθησε η τελετή της λιτανεύσεως και της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με το τυπικό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Στην Κάλυμνο σύμφωνα με το έθιμο οι εκκλησίες ετοιμάζουν μικρές φούντες από κρίνα και άλλα ανοιξιάτικα λουλούδια που μοιράζονται στους πιστούς.

Επίσης σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια από την κοίμηση του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω. Η επί γης πορεία του αγίου του νησιού ολοκληρώθηκε την 7η Απριλίου 1948,με την παράδοση της αγίας του ψυχής στον Κύριο.

Φωτογραφίες: “Kalymnos news”


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

φωτογραφίες:  Μ.Μέρης


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Πλατάνου Λέρου, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (7-4-2024), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος αναφερθείς στη μεγάλη αρετή της μετανοίας και της ταπείνωσης. Εν συνεχεία έλαβε χώρα η έξοδος του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος Τίμιος Σταυρός ήταν ευπρεπισμένος με άνθη εντός δίσκου, κατά την τάξιν του τυπικού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν κατανυκτικά ο Άγγελος Αγγελίδης και ο Ιωάννης Γκιουζέππος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος μοίρασε αντίδωρο και τα «ματσάκια», κατά το έθος.

  

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΛΕΡΟΥ

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Θεολόγος Λυράς, Στ.Γάρδιας