Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η Εκκλησία μας είναι ένα θεραπευτήριο και όπως κάθε θεραπευτήριο έχει τους θεραπευτές του και τα συγγράμματά του που αναφέρονται μέσα όλες οι ιατρικές λύσεις στις ασθένειες του ανθρώπου, έτσι κι εκείνη μάς πρόβαλε την προηγούμενη Κυριακή ένα μεγάλο θεραπευτή των ψυχικών ασθενειών μαζί με το θεραπευτικό πνευματικό σύγγραμμά του, τον όσιο Ιωάννη της Κλίμακος.

Και σήμερα Κυριακή Ε΄ των Νηστειών μάς προβάλει το αποτέλεσμα αυτής της θεραπευτικής αγωγής δείχνοντάς μας πως αυτή έχει σίγουρα αποτελέσματα και μάλιστα αξιοθαύμαστα. Έτσι στο πρόσωπο της οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας η Εκκλησία βλέπει την εφαρμογή της θεραπευτικής της αγωγής που ελευθερώνει  τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας. Η οσία Μαρία από μια αμαρτωλή και διεφθαρμένη ζωή που ζούσε με την έμπρακτη μετάνοιά της έφτασε να είναι ένας επίγειος Άγγελος ώστε λέει ένα τροπάριο της Εκκλησίας μας πως και η φύσις των Αγγέλων κατεπλάγη από την βιωτή της!

Σήμερα επίσης είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ορθοδοξία μας και ιδιαίτερα για την Μητρόπολή μας και την Νήσο Κάλυμνο, καθώς αγάλλεται και σκιρτά για την εορτή του προστάτη και εφόρου της Άγιο Σάββα τον νέο και θαυματουργό. Ο άγιος Σάββας από μικρό παιδί διαπίστωνε καθημερινά πως αυτή η εγκόσμια ζωή δεν του ταίριαζε και έπρεπε να κόψει κάθε δεσμό που τον κρατούσε σ’ αυτόν τον υλικό κόσμο και να προχωρήσει στο πέλαγος της χάριτος του Θεού. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των γονέων του και ειδικά της μητέρας του εκείνος ήθελε να ζήσει για τον Χριστό και μόνο.

Ασκήτεψε κοντά στον Άγιο Νεκτάριο και εκεί γνώρισε την αυστηρά άσκησή του, τις συκοφαντίες των ανθρώπων, αλλά και την παροιμιώδη ταπείνωση και απλότητά του. Ο ίδιος ζει με ταπείνωση, άσκηση και προσφορά δείχνοντας με το αγγελικό παράδειγμά του τον δρόμο της σωτηρίας και της εν Χριστώ ζωής. Στο νησί της Καλύμνου τελεί αδιάκοπα τα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες, αγιογραφεί, εξομολογεί (δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο αμάρτημα της βλασφημίας και της κατακρίσεως), διδάσκει με το κήρυγμα κυρίως όμως με τον τρόπο ζωής του, βοηθώντας χήρες, ορφανά και πτωχούς.

Αγαπητοί μου,

Το να θαυμάζει κανείς τους κόπους των Αγίων μας είναι καλό, το να τους ζηλεύει όμως είναι αφορμή σωτηρίας. Ο Άγιος Σάββας ασκήθηκε σκληρά σ’ αυτή την ζωή για την αγάπη του Χριστού και αυτή η άσκηση τού χάρισε την ευωδία του σώματός του και στην επίγεια ζωή, άλλα και μετά την οσιακή κοίμησή του. Να είμαστε σίγουροι πως οι πρεσβείες του Αγίου μας Σάββα έχουν μεγάλη παρρησία στον Θεό μας, γι’ αυτό να τον επικαλούμαστε συνεχώς σε κάθε μας πρόβλημα. Μακάρι και εμείς, μιμούμενοι κατά το δυνατόν, τις αρετές του Αγίου μας Σάββα, αλλά και με τις πρεσβείες του να αξιωθούμε της Ουρανίου Βασιλείας. ΑΜΗΝ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως +Μ.Μ.