Το Σάββατο 13, Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, η Κάλυμνος υποδέχτηκε με κάθε επισημότητα την Τιμία Κάρα και την Ιερά Εικόνα της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, προστάτου και ευφόρου της νήσου Λέρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13-4-2024 ΑΦΙΞΗ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, στις 3:30΄ το μεσημέρι του Σαββάτου (13-4-2024), η Τιμία Κάρα αφίχθη στην Κάλυμνο από τη Λέρο με το δρομολόγιο του «καταμαράν» συνοδευομένη υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. Μαζί με τον Θεοφιλέστατο συνταξίδευσαν για τις τριήμερες εκδηλώσεις ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος μετά του Αρχιερατικού Επιτρόπου της υμετέρας Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Τιμοθέου Αγγελή, του Προηγουμένου της Ι. Μονής Πάτμου αρχιμ. Αμφιλοχίου Καμίτση και του γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Γεωργίου Χρυσούλη. Στον λιμένα της Καλύμνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, περιστοιχιζόμενος υπό σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου, τις τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών, υπεδέχθη με τον προσήκοντα σεβασμό την Τιμία Κάρα, την Ιερά Εικόνα της Οσίας, καθώς και τον Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο, τον Θεοφιλέστατο κ. Στέφανο και τους λοιπούς προσκεκλημένους.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΠΟΜΠΗΣ (βίντεο Μ.Μέρης)

Ακολούθως σχηματίστηκε Ιερά Πομπή προπορευομένου του περιπολικού του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου και των εξαπτερύγων, με τον Μητροπολίτη ημών κ. Παΐσιο κρατώντας την Αγία Κάρα, και με την συνοδεία σύμπαντος του Ιερού Κλήρου, των τοπικών αρχών, των προσκόπων, με την εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας να βαστάζουν στρατιώτες, και με πλήθος πιστών να ακολουθούν, με κατεύθυνση τον Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής που ακολούθησε η πομπή, της παραλιακής του λιμένος και μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό, πλήθος κόσμου ασπάστηκε την Τιμία Κάρα και την Ιερά Εικόνα της Οσίας.


ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Το απόγευμα στις 6:00΄, στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Μητροπολιτικό Ναό της Καλύμνου ετελέσθη Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, του Θεοφιλεστάτου κ. Στεφάνου, πλαισιωμένων υπό του αρχιμ. Τιμοθέου Αγγελή, του αρχιμ. Αμφιλοχίου Καμίτση και του Ιερού Κλήρου της Νήσου. Στα Ιερά Αναλόγια έψαλλαν κατανυκτικά οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Εμμανουήλ Γιαμαίος (δεξιό αναλόγιο) και Παναγιώτης Κουλιανός (αριστερό αναλόγιο).

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

Κατά τον Αρχιερατικό Εσπερινό παρέστη ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Δκτής του νοσοκομείου, ο Δκτής και στελέχη του 542 Συντάγματος, παράγοντες της νήσου και πλήθος πιστών. Καθ’ όλη την διάρκεια του Εσπερινού συνεχής ήταν η ροή των προσκυνητών που έμπαιναν στον Ναό και ασπαζόντουσαν την Τιμία Κάρα και την Ιερά Εικόνα της Οσίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ενώ ο Θεοφιλέστατος κ. Στέφανος ανέγνωσε απ’ άμβωνος την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη Αγιοκατατάξεως της Οσίας Γαβριηλίας.


Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος ενεχείρισε στον Μητροπολίτη ημών κ. Παΐσιο αναμνηστικά δώρα μεταξύ των οποίων ένα εγκόλπιο με την εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας, μία αγιογραφία με την προσωπογραφία της Οσίας, κ.α.


ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ

Το εσπέρας της Κυριακής και περί ώρα 9:30΄μ.μ. ετελέσθη ο Παρακλητικός Κανών της Οσίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου κ. Στεφάνου, συμπροσευχομένου του Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένων υπό του αιδεσιμωτάτου π.Σταύρου Μάρθα, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες πλήθος πιστών συνέρρευσε για να προσκυνήσει την Τιμία Κάρα της Οσίας.

Κατά την Ιερά Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος ο πρεσβύτερος π. Μιχαήλ Μακαρούνας εκ της Ωραίας Πύλης ανέγνωσε την επιστολή του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου π. Νικοδήμου Φωκά προς τον Μητροπολίτη ημών κ. Παΐσιον σχετική με την βιοτή της Οσίας.


ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Την πρωΐαν της Κυριακής (14-4-2024), ετελέσθη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, του Θεοφιλεστάτου κ. Στεφάνου, του αρχιμ. Τιμοθέου Αγγελή, του αρχιμ. Αμφιλοχίου Καμίτση και του εφημερίου του Ναού π. Ισιδώρου Γλυνάτση. Και πάλι οι τοπικές Αρχές έδωσαν το παρόν, ενώ πλήθος πιστών συνέρρευσε και ασπάστηκε την Τιμία Κάρα της Οσίας.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:


Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος ενεχείρισε στον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας εντός καλαίσθητης επάργυρης θήκης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αγίου Μεσογαίας, ο οποίος και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Μητροπολίτη μας δια την μεγάλη ευλογία να υπάρχει το Ιερό Λείψανο της Οσίας στην Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος ενεχείρισε επίσης στον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο επιγονάτιο με την εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας.


ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος ξενάγησε τους προσκεκλημένους στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα, ένθα προσκύνησαν το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου και αναπέμφη δέησις.


ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Το απόγευμα της Κυριακής (14-4-2024), η Τιμία Κάρα και η Ιερά Εικών της Οσίας Γαβριηλίας μεταφέρθησαν στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, όπου στις 6 μ.μ. ετελέσθη ο Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, συγχοροστατούντων του Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, του Θεοφιλεστάτου κ. Στεφάνου, πλαισιωμένων υπό του αρχιμ. Τιμοθέου Αγγελή, του αρχιμ. Αμφιλοχίου Καμίτση, του εφημερίου του Ναού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Καλύμνου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου. Παρούσες και πάλι οι τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών που γέμισαν ασφυκτικά τον Καθεδρικό Ναό.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ


Τα Ιερά Αναλόγια ήταν πλήρη με τις εντυπωσιακές πολυπληθείς χορωδίες που απέδωσαν με βυζαντινό ύφος τους ύμνους και τα τροπάρια, υπό την διεύθυνση του άρχοντος Μαΐστωρος της Μ.τ.Χ.Ε. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου (δεξιό αναλόγιο) και Σταύρου Ζωγράφου (αριστερό αναλόγιο).


Κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό ο Έπαρχος Μ.Μουσελής τίμησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο, μιας και ο Ιεράρχης είναι επίτιμος δημότης Αγαθονησίου και στα νησιά και τις βραχονησίδες της Επαρχίας μας επιτελεί πολυσήμαντο θρησκευτικό και εθνικό έργο.


Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος πραγματικά με τον χειμαρρώδη λόγο που τον διακρίνει εντυπωσίασε το εκκλησίασμα.

Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.


ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Την πρωΐαν της Δευτέρας (15-4-2024), στον ίδιο Ναό ετελέσθη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερέως π. Σταύρου Μάρθα. Κατά την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου και πλήθος πιστών, ενώ σχεδόν άπαντες κοινώνησαν των αχράντων Μυστηρίων.


Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Λίγο πριν αναχωρήσει για το νησί της Λέρου η Τιμία Κάρα της Οσίας Γαβριηλίας, κατόπιν επιθυμίας του Διοικητή του Νοσοκομείου Καλύμνου κ. Νίκου Φανιού, ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος μετά της ακολουθίας του επισκέφθηκε το Νοσοκομείο και πέρασε από όλες τις κλινικές προς ενίσχυση, υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των ασθενούντων, αλλά και του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου, που καθημερινά δίνουν τεράστια μάχη με επαγγελματισμό, υπομονή και επιμονή για την υγεία των συνανθρώπων μας.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΛΥΜΝΟ

Μετά το πέρας των τριήμερων εκδηλώσεων προς τιμήν της Οσίας Γαβριηλίας, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των ευσεβών Καλυμνίων, η Τιμία Κάρα συνοδευομένη από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανο αναχώρησε δια Λέρον την πρωΐαν της Δευτέρας 15-4-2024 με το «καταμαράν», αναχωρούντων επίσης και του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, του αρχιμ. Τιμοθέου Αγγελή, του αρχιμ. Αμφιλοχίου Καμίτση και του γραμματέως Γεωργίου Χρυσούλη.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτες φωτογράφοι:  Μ.Μέρης, «Κάλυμνος news»