Αγαπητοί μου αδελφοί,

Συνεχίζοντας την πνευματική μας πορεία μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η αγία μας Εκκλησία για να μάς οικοδομήσει πνευματικά μάς παρουσιάζει ως παράδειγμα και πρότυπο τον όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, όχι τόσο για τον βίο του, αλλά για το περίφημο ασκητικό  σύγγραμμά του, μεγάλης ψυχικής ωφέλειας, την «Κλίμακα». Η Κλίμακα αποτελεί πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη, όχι μόνο για τους ασκητές ή συμμοναστές του οσίου Ιωάννη, αλλά για όλη την Εκκλησία και αφορά όλους τους ανθρώπους και όλες τις εποχές.

Όσα περιέχει η Κλίμακα αποτελούν μία ακριβή και εύστοχη χαρτογράφηση της ανθρώπινης ψυχής και γι’ αυτό εξ αρχής σαγηνεύει τον αναγνώστη της. Κάθε αναγνώστης όταν διαβάζει τις γραμμές αυτού του συγγράμματος βρίσκει μέσα τον εαυτό του και του δημιουργείται αβίαστα η εντύπωση ότι γράφτηκε για εκείνον προσωπικά. Ο όσιος Ιωάννης φαίνεται μέσα από το σύγγραμμά του ως ένας βαθιά γνώστης της ανθρώπινης  ψυχής, αλλά και κατάλληλος θεραπευτής που όχι μόνο διακρίνει τις όποιες ψυχικές ασθένειες, αλλά ως εκπληκτικός πνευματικός χειρούργος με ακρίβεια προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες ούτως ώστε η ψυχή να στραφεί προς το καθ’ ομοίωσιν του Θεού.

Ειδικά για εμάς τους Χριστιανούς, που αυτή την περίοδο διανύουμε το στάδιο των αρετών δια της παθοκτόνου Νηστείας, ο όσιος Ιωάννης μάς συμβουλεύει καταλλήλως ούτως ώστε να προσέξουμε να μην περιπέσουμε στην έπαρση και την κενοδοξία χάρη των οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων αυτού του αγώνα. Μάς λέει λοιπόν: «Ο κενόδοξος δείχνει ότι είναι πιστός και φαινομενικά σέβεται τον Θεό, αλλά στην πραγματικότητα επιζητεί να αρέσει στους ανθρώπους και όχι στον Θεό. Κενόδοξος είναι κάθε επιδεικτικός άνθρωπος. Του κενόδοξου η νηστεία είναι χωρίς μισθό και η προσευχή του άκαιρη και άστοχη, διότι και τα δύο τα κάνει για τον ανθρώπινο έπαινο» (Λόγος ΚΑ΄,6).

Αγαπητοί μου,

Η Κλίμακα μπορεί να την συνέγραψε ένας ασκητής και μάλιστα από τους μεγάλους της Ορθοδοξίας μας, αλλά η άσκηση δεν περιορίζεται και δεν προορίζεται μόνο για τους μοναχούς και τις μοναχές. Ασκητής γίνεται κάθε πιστός που αγαπάει τον Χριστό, που αποφεύγει την αμαρτία και προσκολλάται στην αρετή. Ασκητές οφείλουμε να γίνουμε όλοι μας με το να αποστρεφόμαστε κάθε τι που μας οδηγεί στο να περιεργαζόμαστε το κακό και μάς απομακρύνει από τον Θεό. Η Κλίμακα μαζί με την Αγία Γραφή θα αποτελέσουν τους δύο πιο πολύτιμους θησαυρούς αυτής της πνευματικής προσπάθειας του κάθε Χριστιανού ώστε ο Κύριος να μάς χαρίζει πλούσια πνευματική καρποφορία και την αιώνια αγάπη Του. ΑΜΗΝ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως +Μ.Μ.