ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» ΛΕΡΟΥ

Ιερατικώς Προϊστάμενος: Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος.

Εφημέριος: π. Νικόλαος Ταχλιαμπούρης, τηλ. 22470-26065 & 6944391474

Β' Εφημέριος: Αρχιμ. Χριστόδουλος Ήσυχος.

Διάκονος: -

Ιεροψάλτες: Πρωτοψάλτης Ελευθέριος Χατζηλάρης, Άγγελος Αγγελίδης, Ιωάννης Γκιουζέππος.

Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου: π. Νικόλαος Ταχλιαμπούρης, πρόεδρος, κ.Σταύρος Κανάρης, κα.Αικατερίνη Καζάνη-ταμίας, κα.Αρεζίνα Σκοπελίτου, και κα.Σταματία Σιφουνιού.

Πανηγυρίζει 24 - 25 Μαρτίου.

Ιστοσελίδα: http://www.eleros.gr/

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑΟΥ

Στο κέντρο του Πλατάνου, της πρωτεύουσας του νησιού της Λέρου, και στον παλιό εμπορικό δρόμο, δεσπόζει ο Μητροπολιτικός Ναός του νησιού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον «Ευαγγελισμό της Θεοτόκου».

Πότε ακριβώς οικοδομήθηκε ο Ναός δεν γνωρίζουμε, μπορούμε όμως, συνυπολογίζοντας λοιπές εκκλησιαστικές πληροφορίες, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ανοικοδόμηση του Ναού αποπερατώθηκε περί το 1860 – 1862.

Ο Ναός είναι Τρίκλιτος Σταυροειδής Εγγεγραμμένος με Τρούλο, με δύο μεταγενέστερα καμπαναριά, τα οποία κτίσθηκαν επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κυρού Ισιδώρου Αϊδονοπούλου, μετά το 1952, σε αντικατάσταση του παλαιού καμπαναριού, το οποίο γκρεμίστηκε κατά τον ισχυρό σεισμό της 26ης Ιουνίου 1926, ο οποίος προκάλεσε πολλές ζημιές στα Δωδεκάνησα, ενώ στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει γυναικωνίτης και νάρθηκας.

Η ανακαίνιση και συντήρηση του Ναού έγινε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, η οποία ξεκίνησε το 2007 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, συντηρήθηκε ο Ναός εξωτερικά με σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να ενισχυθεί το μνημείο, να θεραπευτούν οι πληγές στο οικοδόμημα οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και να στεγανοποιηθεί η σκεπή στην οποία υπήρχαν πολλές ρωγμές με αποτέλεσμα η υγρασία να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα επιχρίσματα εσωτερικά του ναού.

Η δεύτερη φάση συντήρησης έλαβε χώρα με την παρότρυνση και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, λόγω των πολλών φθορών που υπήρχαν, οι οποίες καθιστούσαν επικίνδυνη και αυτή ακόμη τη χρήση του. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013 και περατώθηκαν έξι μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2014. Κατά την αφαίρεση των παλαιών επιχρισμάτων αποκαλύφθηκαν οικοδομικά στοιχεία μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και τέχνης, όπως λαξευμένες πέτρες και πλίνθοι τοποθετημένοι κατά τη Βυζαντινή τεχνοτροπία. Τέσσερα τόξα δημιουργούν μία περιμετρική κοίλα  λαξευμένη βάση επί της οποίας εδράζει ο θόλος του Ναού. Ανάλογο λαξευμένο στεφάνι  σε σχήμα κορνίζας κοσμεί τον τρούλο επάνω από τα μονόλοβα παράθυρα, οι θόλοι των οποίων είναι πλινθόκτιστοι. Τον θόλο κοσμεί Παντοκράτορας, αναγεννησιακής τέχνης του γνωστού Καλυμνίου ζωγράφου Αντώνη Καραφυλλάκη. Τα σφαιρικά τόξα στη βάση του τρούλου είναι πλινθόκτιστα και οι τέσσερις Ευαγγελιστές, επί μουσαμά, επίσης αναγεννησιακής τέχνης, ίσως έργα του ιδίου. Στους δέκα κίονες, καθώς και στις ορθογώνιες βάσεις τους, είναι θαυμαστή η άριστη εφαρμογή των πέτρινων μαντωμάτων. Τα κιονόκρανα είναι Δωρικού ρυθμού, στα οποία έχουν δυστυχώς καταστρέψει τις γωνίες προκειμένου προφανώς να εφαρμόσουν τα μεταγενέστερα γύψινα, ενώ μισό μέτρο κάτω από τη βάση του κιονόκρανου υπήρχε, από το ίδιο υλικό, εξέχον στεφάνι, το οποίο δυστυχώς έχει επίσης καταστραφεί προφανώς όταν αργότερα οι κολώνες καλύφθηκαν με επιχρίσματα, όμοιο με εκείνο που υπάρχει στη βάση της κολώνας και το οποίο διασώζεται. Με τα ίδια μαντώματα έχουν κατασκευασθεί και όλα τα τόξα μεταξύ των κιόνων, ενώ πάνω από αυτά όλο το κεντρικό κλίτος του Ναού περιτρέχει κορνίζα από κοίλα λαξευμένη πέτρα η οποία σε πολλά σημεία της είναι κατεστραμμένη.

Άξια θαυμασμού και αναλόγου τέχνης είναι η βάση του ξυλόγλυπτου άμβωνα. Στο συγκεκριμένο σημείο του τρίτου κίονα της αριστερής πλευράς του Ναού τα εξέχοντα μαντώματα σχηματίζουν αντίστροφο κώνο διακοσμημένο με ανάγλυφα σχέδια. Όλα τα σταυροθόλια του Ναού στα κλίτη και στο γυναικωνίτη είναι με βυζαντινούς πλίνθους, εναρμονισμένοι απόλυτα χρωματικά στη γενικότερη εικόνα του Ναού, οι οποίοι διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Ανάλογη δόμηση με αυτή των σταυροθολίων συναντάμε και στα ημιθόλια στις κόγχες του Ιερού Βήματος με υπόλευκους έως βαθύ πορφυρούς πλίνθους. Αριστούργημα οικοδομικής τέχνης μπορεί να χαρακτηρισθεί η κυκλική κλίμακα των 21 αναβαθμών που οδηγεί στο γυναικωνίτη, η οποία πριν τη συντήρησή της ήταν καλυμμένη με πολλές στρώσεις  επιχρίσματος ασβέστη, ενώ μετά τον επιμελή καθαρισμό της αποκαλύφθηκαν όλα τα αξιόλογα οικοδομικά στοιχεία της. Κάθε σκαλοπάτι είναι τεμάχιο λαξευμένης πέτρας το οποίο στην περιφέρειά του είναι εντοιχισμένο, ενώ στο κέντρο δημιουργεί δακτυλίδι και όλα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους προφανώς με μολύβι (σύμφωνα με την τεχνική της εποχής).

Τα πέτρινα και πλινθόκτιστα τμήματα καθαρίσθηκαν με αμμοβολή, συμπληρώθηκαν όπου ήταν δυνατόν και αρμολογήθηκαν. Το υπάρχον μαρμάρινο δάπεδο καθαρίσθηκε και τοποθετήθηκε νέα ηλεκτρολογική και μικροφωνική εγκατάσταση. Μετά το πέρας των οικοδομικών εργασιών και το λεπτομερή καθαρισμό του χώρου έγινε, κατά το δυνατόν, συντήρηση  του ξυλόγλυπτου τέμπλου, του Αρχιερατικού Θρόνου και του Ιερού Αμβωνα, τα οποία είναι χειροποίητα έργα του 1912, κατασκευασμένα από τον Ρόδιο ξυλογλύπτη Ν.Γ.Τσιμέτα.

Η εφέστιος εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία έως τότε ήταν τοποθετημένη έμπροσθεν του τέμπλου, τοποθετήθηκε την ημέρα των θυρανοιξίων σε νέο προσκυνητάρι έναντι του Αρχιερατικού Θρόνου.

Στον Γυναικωνίτη του Ναού λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται παλαιές Εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, αρχιερατικά άμφια, κλπ.

Η ανακαίνιση και η συντήρηση του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Λέρου είναι έργο του Λεριακού Λαού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή με πάρα πολύ αγάπη ενίσχυσε την προσπάθεια αυτή προσφέροντας είτε οικονομικά είτε με προσωπική εργασία. Σαράντα πέντε ευσεβείς συντοπίτες μας εργάσθηκαν εθελοντικά στις διάφορες φάσεις της ανακαίνισης μη φειδόμενοι χρόνου και κόπων προκείμενου να ολοκληρωθεί το έργο. Του Κυρίου συνεργούντος και ταις πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Προστάτου και Εφόρου του νησιού και της ενορίας μας, της οποίας η παρουσία και η βοήθεια ήτο αδιάκοπος καθ’ όλη την περίοδο των εργασιών, η ανακαίνιση επερατώθη κατά το μεγαλύτερο μέρος της και ο Μητροπολιτικός Ναός του νησιού μας παρεδόθη στην ιστορία μα κυρίως στη λατρεία του Τριαδικού Θεού εις Ων πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΛΕΡΟΥ

Εφημέριος: πρωτ. Σωφρόνιος Χατζηλάρης, τηλ. 2247023037, 2247023733.

Β΄ Εφημέριος: π. Ιωάννης Σεργάκης.

Ιεροψάλτες: κ.Αναστάσιος Χατζηλάρης και κ.Ραφαήλ Χατζηλάρης

Νεωκόρος: Αντωνία Σημαντήρη

Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου: π.Σωφρόνιος Χατζηλάρης Πρόεδρος-Γραμματέας, κ.Εμμ.Τσικνάκης Ταμίας, κ.Γεώργιος Σιφουνιός, κα.Γεωργία Ναίσκε, κ.Κων/νος Φοράδης.

Ιστοσελίδα: www.amlerou.blogspot.com

Πανηγυρίζει:  16 - 17 Ιουλίου


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

Εφημέριος: π. Νικόδημος Φωκάς, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου, τηλ. 2247022527 , 6944284433.

Β΄ Εφημέριος: αρχιμ. Ναθαναήλ Φελεσάκης.

Ιεροψάλτες: Ισίδωρος Λιβανός.

Εκκλησιαστική Επιτροπή: κα.Ζαμπέτα Κουτσανέλου, κ.Καρπαθάκης Χρήστος, και κα.Λουλουργά Μαρούσα

Πανηγυρίζει  5 - 6 Αυγούστου


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑΟΥ

Ο πρώτος ιερός Ναός οικοδομήθηκε το 1420. Ο σημερινός Ναός, μονόκλιτος θολωτός με τρούλο και νάρθηκα, οικοδομήθηκε το 1880, από την Λεριακή Aδελφότητα της Αλεξάνδρειας, ενώ τα ξυλόγλυπτα του Ναού, (τέμπλο, θρόνος, άμβωνας), είναι δωρεά του Νικολάου Τσιγαδά Πασά, εύπορου Αιγυπτιώτη εμπόρου, προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Μεγάλου Ευεργέτου της Λέρου. 


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΟΥ

Παραπλεύρως του Ιερού Ναού Σωτήρος Χριστού, βρίσκεται το Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο «Η ΚΙΒΩΤΟΣ».

Στον 1ο όροφο λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο, η αίθουσα «ΜΝΗΜΕΣ», περιέχουσα αξιόλογα εκθέματα βυζαντινής και λαϊκής τέχνης. Εγκαινιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου 1994 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

 


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΛΕΡΟΥ

Εφημέριος: π. Σεβαστιανός Καζηλιέρης, τηλ. 6955301132.

Β΄ Εφημέριος: Αρχιμ. Αιμιλιανός Παπαδάκης.

Ιεροψάλτες: Χαράλαμπος Γιαμαίος , Δημήτριος Ντεληγιάννης.

Νεωκόρος: Φωτεινή Προδρομίδου

Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου: π. Σεβαστιανός Καζηλιέρης, πρόεδρος, κα. Ευαγγέλου Ελευθερία, κα. Ντεληγιάννη Ευφροσύνη, κα. Κορώνη Αικατερίνη και κα. Γρύλλη Μαρία.

Πανηγυρίζει:   8 - 9 Μαρτίου


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Βασιλική των Αγίων Τεσσαράκοντα, βρίσκεται στα Άλιντα Λέρου, στο αύλειο δάπεδο της οποίας σώζονται σήμερα υπολείμματα ψηφιδωτού δαπέδου 4ου αιώνος.

Ψηφιδωτή αφιερωματική επιγραφή (4ος αιών) - Βασιλική Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στα Άλιντα (αρχαιολογικό μουσείο Λέρου). 


ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ

Εφημέριος: πρωτοπρεσβύτερος Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ , τηλ. 22470-24773 & 6974727248

Β΄ Εφημέριος: π.Ευλόγιος Σάλτας

Ιεροψάλτες: κ.Εμμανουήλ Πλόχωρος και κ.Ευάγγελος Στρατάκης
Νεωκόρος: κα.Καλλιόπη Ντεληγιώργη

Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου: π.Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ, πρόεδρος, κα.Καλλιόπη Γκαργκιούλου Γραμματέας, κα.Μαρία Γεωργιάδου, Ταμίας, κ.Γεώργιος Καστής.

Πανηγυρίζει:   5 - 6 Δεκεμβρίου


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑΟΥ

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου ανηγέρθη επί Ιταλοκρατίας, την περίοδο 1935-1939 στο Λακκί της Λέρου. Αρχιτέκτων ήταν ο Ιταλός Armando Bernabiti, εργολάβος μηχανικός ο Sardelli και ο επιβλέπων το έργο Caesar Lois. Το 1943 με τους τρομερούς γερμανικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν το νησί, δεν γλύτωσε και το οικοδόμημα του Ναού, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

Το 1950 ξεκίνησαν οι εργασίες επισκευής-ανοικοδόμησης του Ναού και στις 15 Ιουλίου 1951, ο αείμνηστος Μητροπολίτης Λέρου κυρός Ισίδωρος Αηδονόπουλος, ετέλεσε τα εγκαίνια του ανακαινισμένου πλέον Ιερού Ναού. Από τότε ο Άγιος Νικόλαος είναι ο ενοριακός Ναός και πολιούχος της ευρύτερης περιοχής της πόλεως του Λακκίου.


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΔΡΥΜΩΝΟΣ ΛΕΡΟΥ

Εφημέριος:  π. Γεώργιος Γαμπιέρης, τηλ. 6976841579.

Β΄Εφημέριος: αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτης.

Ιεροψάλται: Όθων Χατζηλάρης, Νικόλαος Ελένης.

Εκκλησιαστική Επιτροπή: π. Γεώργιος Γαμπιέρης, πρόεδρος, κος Βασίλειος Μάνδαλος, κα. Ελένη Γιαννακού, κα. Νίκη Ελένη, και κος Παναγιώτης Ήσυχος.

Πανηγυρίζει:  27 - 28 Ιουλίου


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ ΞΗΡΟΚΑΜΠΟΥ ΛΕΡΟΥ

Εφημέριος: πρωτ. Σέργιος Γουρλάς, τηλ. 2247023770

Β΄ Εφημέριος: π. Αλέξανδρος Κουφουδάκης.

Ιεροψάλται: κ. Ευάγγελος Χατζηλάρης, κ. Ιωάννης Φασόλης και κ. Θεοφύλακτος Μπότζας.

Μέλη Εκκλησιαστικού Συμβουλίου: π.Σέργιος Γουρλάς, πρόεδρος, κ.Μιχαήλ Δράκος Γραμματέας, κ.Εμμανουήλ Σκόρδος Ταμίας.

Πανηγυρίζει:  26 - 27 Αυγούστου