ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, τέλεσε τον Όρθρο και Θ.Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Πόθιας Καλύμνου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου π. Σάββα Μουζουράκη και του ιεροδιακόνου Σταύρου Μάρθα.

Το πρωί του Σαββάτου 15-1-2022, κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κκ Παΐσιο, τον Έπαρχο Μανώλη Μουσελλή, τον Διοικητή 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχη(ΠΖ) Δημήτριο Λυμπερέα, την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ, τον Φαρμακοποιό του Νοσοκομείου Λευτέρη Γκιννή, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου Άγγελο Καλαθιανάκη, μετέβη στη νήσο Ψέριμο, όπου έγινε η μεταφορά φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, καθώς και η επίπλωση του νέου Περιφερειακού Ιατρείου της νήσου Ψερίμου.

Για το ακριτικό νησί της Ψερίμου αποτελεί ιστορική στιγμή, αφού για πρώτη φορά το Περιφερειακό Ιατρείο στελεχώθηκε σε μόνιμη βάση με οπλίτη Ιατρό.

Τον ιατρικό και νοσοκομειακό  εξοπλισμό προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με εντολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ενώ την πλήρη επίπλωση για το κατάλυμα όπου θα διαμένει ο Ιατρός και για το Ιατρείο, εξασφάλισε ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής με χορηγία του μεγάλου ευεργέτη Γιάννη Χαλίκου.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΟΘΙΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ 2022

Των Αγίων Πατέρων ημών ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας 

ΔΕΥΤΕΡΑ (εσπέρας) 17/01/2022, ώρα 05:00 μ.μ. – 06:30 μ.μ.

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ με ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.ΠΑΪΣΙΟΥ.

ΤΡΙΤΗ (πρωί)  ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του ΜΕΓΑΛΟΥ 18/01/2022, ώρα 07:00 π.μ. - 10:00 π.μ.

Εόρτιος Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.ΠΑΪΣΙΟΥ.

 

Το πρόγραμμα εφέτος θα είναι προσαρμοσμένο και εναρμονισμένο, σύμφωνα, με τις οδηγίες προφύλαξης των αρμοδίων αρχών, για την προστασία από τον COVID-19. 

Εκ της Εκκλησιαστικής Επιτροπής

Αριθμ. πρωτ. 3/12.01.2022 

Η Τράπεζα Αγάπης της Ιεράς Ημών Μητροπόλεως εκφράζει τας ολοθέρμους ευχαριστίας της προς όλους τους φορείς, τα σχολεία της νήσου Καλύμνου και όλους εκείνους, που ανωνύμως ή επωνύμως, στήριξαν το έργον της από το περίσσευμα της αγάπης τους και από το υστέρημα του εισοδήματός των κατά τας Αγίας Ημέρας του Δωδεκαημέρου.

Ευχόμεθα προς άπαντας και απάσαις Ευλογημένον, Ευφρόσυνον και Πλήρες Υγείας και Παντός Αγαθού υπό του Δωρεοδότου Θεού, Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού το Νέον Έτος 2022.

Μετ' ευχών πατρικών και πολλής αγάπης

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

«Ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν; Οι δε εννέα που;» 

Αγαπητοί μου  αδελφοί,

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή αναφέρεται στην είσοδο του Κυρίου σε μία κόμη, που ευρίσκετο μεταξύ Σαμάρειας και Γαλιλαίας. Στο σημείο εκείνο τον συνάντησαν δέκα λεπροί, που ενώ ευρίσκοντο  σε μεγάλη απόσταση, τον πλησιάζουν και του φωνάζουν με δυνατή  φωνή, «Ιησού αφέντη ελέησέ μας». Και αφού τους είδε ο Μέγας Ιατρός της ψυχής και του σώματος τους λέγει:  «πηγαίνετε να σας εξετάσουν οι ιερείς». Και καθώς πήγαιναν καθαρίστηκαν από την λέπρα!

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε η Σύναξη του Τιμίου Προδρόμου, στην ομώνυμη ενορία Χώρας Καλύμνου.

«ο λαός καθήμενος εν σκότει ίδε φως μέγα» 

Αγαπητοί μου  αδελφοί,

Ήλθεν ο Χριστός στον κόσμο, ως Θεός και τοις ανθρώποις συνανεστράφει. Άφησε τον ουρανό και άγγιξε την γη δια να φωτίσει και να διαχύσει το νέο και ιλαρό και ζωογόνο φως της αληθείας, το οποίο και θα υπερβεί, χάριτι θεία, τα στενά όρια της Ιουδαίας γής, δια να φωτίσει και να καταυγάσει άπασα την ανθρωπότητα, «εν χώρα και σκιά θανάτου καθημένη», και να σώσει τον άνθρωπο.

Γράφει η Σοφία Δασκαλοπούλου

Θεολόγος, Υποψ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Χριστιανισμού Α.Π.Θ. 

Η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, τιμά με την σημερινή μέρα την Βάπτιση του Κυρίου, διανύοντας στο χρόνο την λυτρωτική διάσταση και μεταφέροντας το μήνυμα της χριστιανικής αναγεννήσεως, μέσα από την φανέρωση του Θεού στον άνθρωπο και τον φωτισμό του ανθρώπου με το φως της αληθινής Θεογνωσίας.

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και σχετικά καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Άγια Θεοφάνεια. Σε όλες τις Ενορίες ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

Η ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (2022)

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, σύμφωνα με το έθιμο, μαζί με τους συνεργάτες του, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έφτιαξε την «αγιαστούρα», που μ’ αυτή θα τελέσει τον Αγιασμό την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων.

Η «αγιαστούρα» φτιάχνεται από διάφορα μυρωδάτα άνθη της εποχής (κρινάκια, κλπ) και χρησιμοποιείται την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων για να ραντίσει ο Μητροπολίτης με Αγιασμό τους πιστούς. 

φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος


Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, την Τετάρτη 5-1-2021, παραμονή των Αγίων Θεοφανείων, τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού των Θεοφανείων, την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και την Ακολουθία του Μικρού Αγιασμού, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ.