ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΑ

Την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, το εσπέρας, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Καλύμνου, τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Μάριου Μίχα και πολλών ιερέων της νήσου, παρουσία πολλών πιστών.

Με λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. 

Με κάθε λαμπρότητα και την προσήκουσα τιμή τελέστηκε την Κυριακή 29/1/2023 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στις βραχονησίδες «Ίμια», τον Γενάρη του 1996, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινούται ότι, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, εορτάζει ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου Πόθειας Καλύμνου.

«Ω γύναι μεγάλη σου η πίστις γεννηθήτω σοι ως θέλεις» 

Αγαπητοί μου  αδελφοί,

Ούτε οι κραυγές της Χαναναίας γυναίκας, η οποία φώναζε τον Ιησού με κραυγή απελπισίας να την βοηθήσει «Ελέησόν με, Κύριε, υιέ Δαβίδ», ούτε η επέμβαση των μαθητών του Κυρίου έπεισαν τον Μέγα Ιατρό της ψυχής και του σώματος να υπακούσει και να θεραπεύσει την δαιμονιζομένη θυγατέρα της πονεμένης εκείνης μάνας.

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ , 30-1-2023

Η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει, εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη, την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, των τριών φωστήρων της τρισηλίου Θεότητας, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Θρησκευτική εορτή και συγχρόνως και Εθνική. Και εορτή της παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τεχνών.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και μοναστηριακή τάξη, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Βοθυνών Καλύμνου, σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, την Πέμπτη 19-1-2023.

«Ήλθε γάρ ο υιός του ανθρώπου ζητήσαι και σώσαι το απολωλός» 

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Αυτή η μεγάλη ευσπλαχνία και η αγαθότητα του Θεού Πατρός, καταφαίνεται στην σημερινή ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε. Η επιθυμία του Ζακχαίου να γνωρίσει τον Κύριο δεν ήταν μία απλή περιέργεια. Ήταν επιθυμία αγνή, ήταν επιθυμία ηθική, ήταν επιθυμία ανιδιοτελής και εσωτερική αναμόρφωση του άλλοτε αρχιτελώνη Ζακχαίου.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των Αγίων Πατέρων Αθανασίου του Μεγάλου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας, και πανηγυρίζει ο περικαλλής ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Πόθιας Καλύμνου.

Μέσα σε κλίμα εόρτιο τιμήθηκε η μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Αγίου Αντωνίου, όπου στον περικαλλή ναό του Αγίου Νικολάου Καλύμνου (εορτάζει το αριστερό κλίτος του Ναού), έλαβε χώρα, αφ’ εσπέρας της εορτής, Κυριακή 16/1/2023 ο Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, πλαισιούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, του εφημερίου π. Κων/νου Σμαλιού και του πολιού ιερέως π. Γερβασίου Πέτρου, παρουσία πλήθους πιστών. Την πρωΐαν της Δευτέρας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.