"ΟΙ ΛΕΡΙΟΙ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗΔΕΣ"

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 9 το βράδι, ο Σύλλογος Αιγυπτιωτών Λερίων, διοργάνωσε ακόμη μία ομιλία, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λέρο, με θέμα «Τομάζοι, οι Λεριοί καραβοκύρηδες 1875-2011».

Το θέμα της ομιλίας εισηγήθηκε το μέλος του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Λερίων κ.Μιχάλης Ξενάκης, ο οποίος τυγχάνει απόγονος των οικογενειών Τομάζου, οι οποίοι διέπρεψαν ως καπετάνιοι και εφοπλισταί τον περασμένο αιώνα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκ μέρους του Δήμου Λέρου η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κα.Ευδοκία Βενέτου, η οποία χαιρέτησε την εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΟΛ και δημ.σύμβουλος κ.Γ.Βογιατζής, αρκετός κόσμος και μέλη του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Λερίων.

Νικόλαος και Σταμάτιος Τομάζος, οι πρώτοι Λεριοί καπεταναίοι και καραβοκύρηδες της Αιγύπτου

Την ομιλία προλόγισε η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα, και κατόπιν έδωσε τον λόγο στον κ.Μιχ.Ξενάκη, ο οποίος καλωσόρισε τους προσερχομένους στην εκδήλωση και ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ.Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παΐσιο για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

"Fiorentza", το πρώτο ατμόπλοιο της οικογένειας Τομάζου, μετέφερε σιτάρι και κάρβουνο στις αρχές του περασμένου αιώνα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Το θέμα της ομιλίας ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή την δίωρη (!) ομιλία του κ.Μιχ.Ξενάκη, με παράλληλη παρουσίαση 180 και πλέον σπάνιων φωτογραφιών και ντοκουμέντων.

Ο ομιλητής κατάφερε να παρουσιάσει μία άγνωστη, σε πολλούς, πτυχή των Λερίων καπετανέων και καραβοκύρηδων του περασμένου αιώνα. Μορφές Λερίων, πολύ σπουδαίων οικογενειών, που δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο, και από εκεί έθεσαν γερές βάσεις προσθέτοντας ένα λιθαράκι στην ελληνική ναυσιπλοΐα.

Μετά το πέρας της ομιλίας εδέχθη τα συγχαρητήρια του ακροατηρίου.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:   Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως