ΤΟ  ΝΕΟ  ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  2011  ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Με τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και τις ευχές του Μητροπολίτου μας, η Ιερά Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσει το ευσεβές αυτής πλήρωμα ότι κυκλοφόρησε το κατά το έθος ημερολόγιο τσέπης του 2011.

 

Το ημερολόγιο για το έτος 2011 είναι αφιερωμένο στον Μεγάλο Ρήτορα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Διδασκάλου του Ευαγγελίου της Εκκλησίας της Ελλάδος, άξιο τέκνο της Καλύμνου αείμνηστο ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΓΑΛΑΝΟ.

       

Το πολυσήμαντο έργο του αειμνήστου Μιχαήλ Γαλανού καταγράφεται στο ημερολόγιο της Μητροπόλεώς μας, μέσα από διάφορες φωτογραφίες από το αρχείο του ιερέως εκ Καλύμνου π.Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, ενώ αποσπάσματα των λόγων του κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου.

Ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος στο μήνυμα του νέου ημερολογίου τονίζει τα εξής:

«Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά καί περιπόθητα,

Χαίρετε ν Κυρίῳ καί ἐνδυναμοῦσθε ἐν τῷ κράτει τῆς ἰσχύος Αὐτοῦ.

Ἡ ἀνατολή τοῦ Νέου Ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου μοῦ παρέχει τήν μεγάλην εὐκαιρίαν νά ἐπικοινωνήσω νοερῶς μετά τῆς ἀγάπης πάντων τῶν ἐγγύς καί τῶν μακράν πνευματικῶν τέκνων τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί νά εὐχηθῶ ἀπό τά βάθη τῆς καρδίας μου τήν χάριν καί τήν εὐλογίαν τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ, Πατρός τῶν Φώτων τοῦ ἐλέους καί τῶν οἰκτιρμῶν εἰς ἕνα ἕκαστον καί τάς οἰκογενείας Σας διά τό ἔτος 2011.

Εἶναι γεγονός ὅτι εὑρισκόμεθα ὡς χριστιανοί, ἀλλά καί ὡς πολίται τῆς ἐπί γῆς στρατευομένης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, εἰς μίαν δύσκολον συγκυρίαν καί διά τόν λόγον αὐτόν χρήζει ὑπό σύμπαντος τοῦ εὐσεβοῦς λαοῦ μία καλυτέραν προσέγγισιν εἰς τόν θεῖον λόγον καί τήν μαρτυρίαν τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ πρός ψυχικήν αὐτοῦ ὠφέλειαν.

Ἐπ’ εὐκαιρίαν αὐτῆς τῆς συγκυρίας ὁρμωμένη, διά τόν Νέον Ἐνιαυτόν τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου, ἡ Ἱερά Μητρόπολίς μας ἀνακηρύσσει τό ἔτος 2011 «ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΛΟΓΟΥ» καί ὡς ἐκ τούτου ἀφιερώνει τό ἡμερολόγιον αὐτῆς εἰς τόν ἀείμνηστον εὐπατρίδι Καλύμνιον κήρυκα τοῦ θείου λόγου «ΜΙΧΑΗΛ ΓΑΛΑΝΟΝ ΚΗΡΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ».

Ἐπί τούτοις εὐχόμενος καί αὖθις ἀπό καρδίας σωτήριον, εὐλογημένον, ὑγιεινόν καί πλούσιον εἰς πνευματικά καί ὑλικά ἀγαθά παρά τοῦ Δομήτορος τῆς Ἐκκλησίας μας τό νέον ἔτος 2011.

Σᾶς ἀσπάζομαι Πατρικῶς

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+Ὁ Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας ΠΑΪΣΙΟΣ»

 

Για την ζωή και το έργο του γράφει ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι» κ.Κυριάκος Κ.Χατζηδάκης:

 

Μιχαήλ Γαλανός, ο ακαταπόνητος Διδάσκαλος του Ευαγγελίου (1862-1948)

 

Έχει καθιερωθεί πλέον η τοπική μας Εκκλησία να μας προσφέρει κάθε χρόνο ένα ημεροδείκτη-ευλογία του Μητροπολίτη μας για τη νέα χρονιά. Ο περσινός ήταν αφιερωμένος στον μακαριστό Μητροπολίτη Ισίδωρο, τον Επίσκοπο της αγάπης, και στο πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Εφέτος είναι η σειρά για ένα άξιο τέκνο της Καλύμνου, τον σπουδαίο εκκλησιαστικό ρήτορα και συγγραφέα Μιχαήλ Ιωάννου Γαλανό.

 

Γεννήθηκε στη Χώρα, στα ριζά του Μεγάλου Κάστρου, στη Λαγκάδα, το 1862, Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα είκοσι του χρόνια, επιστρέφει το Ί 884 στην Κάλυμνο για να

προστατεύσει την πολυμελή οικογένειά του, λόγω αιφνιδίου θανάτου του πατέρα του.

 

Παράλληλα με τη δικηγορία συμμετέχει δραστήρια στα κοινά του νησιού. Στα είκοσι τρία του χρόνια ήταν μέλος της επιτροπής που συνέταξε, το 1885, τον Κανονισμό της Δημογεροντίας Καλύμνου, τον καταστατικό δηλαδή χάρτη μιας ευνομούμενης, στα χρόνια εκείνα, πολιτείας.

 

Όμως ο Μιχαήλ Γαλανός, προικισμένος με τη σφραγίδα της θείας δωρεάς, φλέγεται από τα φοιτητικά του χρόνια, από τον ιερό πόθο του θείου κηρύγματος. Επηρεασμένος βαθύτατα από τους Μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο, μελετούσε ως τα βαθιά του γεράματα, μαζί με τα εκκλησιαστικά κείμενα, και τα έργα των Ελλήνων κλασσικών. Γι' αυτό είχε το χάρισμα να συνταιριάζει αρμονικά στο κήρυγμά του και στα θεολογικά του συγγράμματα τη σοφία των προγόνων μας με τα θεία διδάγματα του Ευαγγελίου.

 

Ένα πύρινο άρθρο του στο θρησκευτικό περιοδικό «Ανάπλασις», με το οποίο ζητούσε τήν ένωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα, θα γίνει αφορμή να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Κάλυμνο, για να αποφύγει έτσι τη σύλληψή του από το τουρκικό καθεστώς.

 

Με κέντρο της δράσης του έκτοτε την Αθήνα, ταξιδεύει σ' ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού της διασποράς : Αλεξάνδρεια, Νέα Υόρκη, Τάρπον Σπρινγκς...

Αρθρογραφεί στις πιο έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά και θα διατελέσει πρόεδρος της Αναπλάσεως».

Ακαταπόνητος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου σκορπά απ' όπου περνά τους πνευματικούς του θυσαυρούς.

Η φήμη του φθάνει παντού όπου υπάρχουν Έλληνες.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος Μεταξάκης θα του απονείμει τον μεγαλώνυμο τίτλο του «Μεγάλου Ρήτορος του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας».

Η Εκκλησία της Ελλάδος τιμώντας την ακοίμητη θρησκευτική του δράση τον αναγορεύει «Διδάσκαλο του Ευαγγελίου».

Γεμάτος ανθρωπιά στην ιδιωτική του ζωή, στοργικός και σεβαστός ως πατέρας, δε δίσταζε να αποδυθεί σε μαχητικούς δημοσιογραφικούς αγώνες - πάντοτε όμως στα όρια της ευπρέπειας - προκειμένου να προασπίσει ηθικές αρχές και αξίες.

Με την εμφάνιση του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο λαός της Αττικοβοιωτίας αναδεικνύει το Μιχαήλ Γαλανό δύο φορές βουλευτή με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Η πολιτεία θα του αναθέσει το υψηλό και υπεύθυνο λειτούργημα του Βασιλικού Επιτρόπου στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου διακονεί επί εννέα χρόνια.

Ως το θάνατό του, το 1948, θα παραμείνει ενεργός ιεροκήρυκας της Εκκλησίας. Πολυγραφότατος και χαλκέντερος θα μας αφήσει φεύγοντας ανεκτίμητους θησαυρούς στα αναρίθμητα συγγράμματά του, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, στον επικήδειό του, επάξια αποκάλεσε τον Μιχαήλ Γαλανό «Πατριάρχη των σύγχρονων Ελλήνων Εκκλησιαστικών Ρητόρων» και «τον γνησιώτερον εκπρόσωπον του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού από το 1821 και εντεύθεν».

Η προτομή του στον αυλόγυρο της Παναγιάς στη Χώρα, από τον άμβωνα της οποίας ξεκίνησε την  ιεραποστολική του πορεία, καθώς και εκείνη στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου, φιλοτεχνημένες και οι δύο από τον καλλιτέχνη γιο του Θεοφάνη Μιχ. Γαλανό, θα θυμίζει πάντοτε στους επερχόμενους τον μεγάλο εκκλησιαστικό άνδρα που τίμησε, με τη ζωή και την πανελλήνιας εμβέλειας δράση του, τον γεννησιμιό του τόπο.

Εκ μέρους και των μελών του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου συγχαίρομεν τον άξιο ποιμενάρχη μας για την όμορφη πρωτοβουλία του και του ευχόμαστε υγεία και μακροημέρευση για το καλό της Εκκλησίας μας.

Κάλυμνος 21 Οκτωβρίου 2010

Κυριάκος Κων.Χατζηδάκης, Πρόεδρος Αναγνωστηρίου Καλύμνου "Αι Μούσαι».