Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού της Γονυκλισίας, όπου ανεγνώσθησαν οι ευχές της γονυκλισίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου. Μετά του Μητροπολίτου συλλειτούργησαν ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτης και ο εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Ταχλιαμπούρης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαία και μεγάλη αυτή ημέρα της Ορθοδοξίας.

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, κατά την τάξη της Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΑΣ:

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι ιεροψάλτες υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη.

Κατά την Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκε ο εκ των Γραμματέων της Αρχιγραμματείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντιμότατος κ. Χρυσοβαλάντης Τζαβίδης μετά της οικογενείας του, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και καλλιφωνώτατος ιεροψάλτης, αποδίδοντας με βυζαντινό ύφος τους ύμνους της Πεντηκοστής.


ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ

Μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και εορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή. Η Πεντηκοστή θεωρείται η γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας. Την ημέρα αυτή έγινε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, που επικάθησε με τη μορφή πύρινων γλωσσών πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων και τους φώτισε. Με το κήρυγμα του Πέτρου πίστεψαν και βαπτίστηκαν 3.000 άνθρωποι στο Χριστό. Έτσι, ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία στα Ιεροσόλυμα. (Πράξεις Αποστόλων β, 1-41).

Η Πεντηκοστή εορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων. Στις μέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.

Απολυτίκιο

Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών,
ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας,
καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον,
και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας,
φιλάνθρωπε, δόξα σοι.

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως