Με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (21-4-2024), ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των Αγίων Λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξ’ Ανατολικής Θράκης καταγομένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 19 Απριλίου 2024, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της νήσου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ (βίντεο: Μ.Μέρης):

Καθ’ όλη την διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, βρισκόταν στο χώρο όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Σάββα και μύρωνε τους πιστούς.

Κατά τον Εσπερινό παραβρέθηκαν ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημήτριος Μαραγκός, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής, ο τέως Δήμαρχος Δημήτριος Διακομιχάλης, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Μουσελλής και Πόπη Κουτούζη, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ Κρις Αλαχούζος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ψαράς, Παντελής Ζωίδης, κ.α. Από τις στρατιωτικές Αρχές παραβρέθηκε ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Παύλος Ανδρικόπουλος, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Γώγουλας, ο Διοικητής του ΤΕΘ Καλύμνου και Αντιπροσωπεία Αξιωματικών.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και περί ώρα 9η βραδινή ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.


Το πρωί της Κυριακής 21 Απριλίου 2024, ετελέσθη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Στρατονικείας κ. Στεφάνου. Παραβρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών από τα Δωδεκάνησα, αλλά και πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Στα ιερά αναλόγια οι καλλιφωνώτατοι ιεροψάλτες απέδωσαν εξαιρετικά, με το βυζαντινό καλυμνιακό ύφος, τους ύμνους του Αγίου.

Μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας, ακολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον αύλειο χώρο της Ι. Μονής, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, και εψάλη δέησις προ του τάφου και του ιερού λειψάνου του Οσίου Σάββα, υπέρ υγείας απάντων των Καλυμνίων αδελφών μας όπου γης και αν ευρίσκονται.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (βίντεο: Μ.Μέρης):

 

Ευχόμεθα, όπως ο Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω, να είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Καλυμνίων και όλων όσοι τον επικαλούνται. Αμήν.


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Με την ίδια θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε και στη Λέρο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών (21-4-2024).

Ιερός Ναός Σωτήρος Χριστού Λέρου, εφημέριος π. Νικόδημος Φωκάς.

Ιερός Ναός Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λέρου, εφημέριος π. Γεώργιος Γαμπιέρης.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Μ.Μέρης, “Kalymnos news”, Ν.Μαμάκας "Αλήθεια FM"