Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάστηκε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024, η εορτή των Αγίων Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Σε όλες τις Ενορίες ετελέσθη η Θεία Λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το πρωί του Σαββάτου 6-1-2024, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, ετελέσθη ο Όρθρος των Αγίων Θεοφανείων, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός, τον οποίο ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος ετέλεσε στον αύλειο χώρο του Ναού. Παρούσες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου.

Εν συνεχεία, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιασμού των υδάτων. Με Ιερά Πομπή Κλήρος, Αρχές και Λαός, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, κατευθύνθηκαν στο προβλήτα απέναντι από το Επαρχείο, όπου λίγο μετά τις 11 το πρωί, έλαβε χώρα η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ αρκετοί ήταν οι τολμηροί νεαροί κολυμβητές που βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό. Ο τυχερός που έπιασε το σταυρό είναι ο 29χρονος Λευτέρης Κουτούζος του Σταύρου, στον οποίο ο Μητροπολίτης εδώρισε Εικόνα του Χριστού.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Καλύμνου.

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΜΥΡΤΙΕΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΒΛΥΧΑΔΙΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Φωτογραφίες:  “Kalymnos news”, Ν.Μαμάκας «Αλήθεια FM», Μ.Βαζανέλλης, Μ.Μέρης


ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Το πρωί του Σαββάτου 6-1-2024, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ετελέσθη ο Όρθρος των Αγίων Θεοφανείων, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, καθώς και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, με Ιερά Πομπή και την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ο Θεοφιλέστατος, συνοδευόμενος υπό ιερέων και των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, μετέβη στον λιμένα της Αγίας Μαρίνας για την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Εκεί με την συμμετοχή κόσμου, αρκετοί ήταν οι τολμηροί νεαροί κολυμβητές που βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό. Τυχερός κολυμβητής ήταν ο Τάσος Τσακυριός, στον οποίο ο Θεοφιλέστατος εδώρισε επιστήθιο Σταυρό, δωρεά του καταστήματος κοσμημάτων της κας Θεολογίας Μεραμπελιώτη.

 

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου.

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Μαρία Σούλου, Π.Κουτούζος


ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Τα Άγια Θεοφάνεια, εορτάστηκαν με την ίδια λαμπρότητα και παράδοση και στο ακριτικό νησί της Αστυπάλαιας, όπως δείχνουν οι ωραίες φωτογραφίες από την τοποθεσία «Πέρα Γυαλός» Αστυπαλαίας.


Η ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, σύμφωνα με το έθιμο, μαζί με τους συνεργάτες του, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έφτιαξε την «αγιαστούρα», που μ’ αυτή τέλεσε τον Αγιασμό την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων. Η «αγιαστούρα» φτιάχνεται από διάφορα μυρωδάτα άνθη της εποχής (κρινάκια, κλπ) και χρησιμοποιείται την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων για να ραντίσει ο Μητροπολίτης με Αγιασμό τους πιστούς. Φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως