Σαράντα πέντε και πλέον προσκυνητές, κληρικοί και λαϊκοί, από Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο και Αθήνα, ξεκίνησαν με οργανωμένη εκδρομή για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρακολουθήσουν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023 την ακολουθία υπογραφής υπό του Παναγιωτάτου και των Συνοδικών Αγίων Αρχιερέων, της Πράξεως των άρτι καταταγέντων στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μοναχής Γαβριηλίας (Παπαγιάννη) της Κωνσταντινουπολίτιδος, της εν Λέρω, Ιερομονάχου Αθανασίου Χαμακιώτου και Αρχιμανδρίτου Γερβασίου Παρασκευόπουλου, του εν Πάτραις.

Τους προσκυνητές συνόδευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος. Την πολυπληθή ομάδα των προσκυνητών αποτελούσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καλύμνου π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος μετά της πρεσβυτέρας του, ο π. Γεώργιος Γαμπιέρης, εφημέριος του Ι. Ν. Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λέρου, ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Χρυσούλης μετά της συζύγου του, ο Δήμαρχος Λέρου Μ.Κόλιας, οι Αντιδήμαρχοι Δ.Καστής και Ν.Μπίλλης, ο Δντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών Αγγ.Αγγελίδης, ομάς μοναζουσών εκ της Ι. Μονής Παναγίας των Βρυούλων με επικεφαλής την καθηγουμένη γερόντισσα Φιλοθέη, κ.α. Επίσης στο Φανάρι παρευρέθη και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Θάρρι της Ρόδου Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκιας, και δντής του δωδεκανησιακού εκκλησιαστικού τηλεοπτικού καναλιού «ΘΑΡΡΙ TV», ο οποίος με το συνεργείο του κάλυψε τις Ιερές Ακολουθίες. 

Το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε το βράδι της Πέμπτης 14/12/2023, όπου με το πλοίο «blue star 2» οι προσκυνητές αναχώρησαν για Πειραιά και από εκεί με πούλμαν για Κωνσταντινούπολη. 

Το πρωί της Κυριακής 17-12-2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, με την κυριαρχική άδεια και ευλογία του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Μετά την Θ. Λειτουργία ο Παναγιώτατος διένειμε το Αντίδωρο στο εκκλησίασμα, και οι επισκέπτες από την Μητρόπολή μας είχαν την ευκαιρία να λάβουν την Πατριαρχική ευλογία του.


ΚΥΡΙΑΚΗ 17-12-2023 , ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας ενεχείρισε στον Πατριάρχη τμήμα του Ιερού Λειψάνου και την Ιερά Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας, τα οποία είχε κομίσει, κι έτσι η Αγία επέστρεψε στην γενέτειρά της μετά από 100 χρόνια ακριβώς! Εν συνεχεία ο Παναγιώτατος εδέχθη αντιπροσωπεία εκ του Δήμου Λέρου και ομάδος προσκυνητών και έλαβαν την Πατριαρχική ευλογία.


Την Δευτέρα 18/12/2023, άπαντες εκκλησιάσθηκαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου χοροστάτησε ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης και πραγματοποιήθηκε η Τελετή της υπογραφής της Πράξεως Αγιοκατατάξεως των Αγίων, Οσίας Γαβριηλίας, Αγίου Γερβασίου, και Αγίου Αθανασίου Χαμακιώτου. Ανεγνώσθη η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη υπό του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Πανοσ. Αρχιμ. Γρηγορίου Φραγκάκη, υπεγράφη υπό του Παναγιωτάτου και των Συνοδικών Αρχιερέων, προσκυνήθησαν τα Ιερά Λείψανα και οι Εικόνες των Αγίων και εψάλησαν τα Απολυτίκιά τους.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

Εν συνεχείᾳ ο Παναγιώτατος και Οικουμενικός Πατριάρχης, ωμίλησε συγκινημένος δια την πεντηκοστή επέτειο από της εκλογής Αυτού, ως Μητροπολίτου Φιλαδελφείας, για την πορεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσα στο χρόνο και στην ιστορία και για τους τρεις Αγίους, τους καταταγέντας επισήμως εις τας δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Οι προσκυνητές εκ της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αφού ευλογήθησαν υπό του Πατριάρχου, είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν πολλές περιοχές και ιερά προσκυνήματα της Βασιλευούσης, όπως, την Αγία Σοφία, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί με τους Τάφους των Πατριαρχών, την ιστορική Μονή Βλαχερνών, την Ραιδεστό, κ.α. 

Την Τρίτη το πρωί, 19-12-2023, και αφού προηγήθηκε ο γύρος του Βοσπόρου με τα εντυπωσιακά παλάτια, αρχοντικά και κτίρια, οι προσκυνητές αναχώρησαν για Θεσσαλονίκη και από εκεί για Πειραιά επέστρεψαν στη Λέρο, με τις μνήμες γεμάτες εμπειρίες μοναδικές και πρωτόγνωρες.

Βρεθήκαμε στην Βασιλεύουσα Πόλη και στο αείφωτο Φανάριον, όπου καίει άσβεστος η κανδήλα της Ορθοδόξου πίστεως και αισθανθήκαμε πνευματική ανάταση, δέος και ρίγος πνευματικό να συγκλονίζει τον νου και την ψυχή, για τον τόπο και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα εκεί.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν. 


ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Στην ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης οι επισκέπτες προσκύνησαν στο ναΰδριο της Αγίας Τριάδος και ακολούθως ξεναγήθηκαν στην ιστορική Βιβλιοθήκη, τις παλαιές αίθουσες και τους λοιπούς χώρους της Σχολής.

Με τον Πρωτοσύγκελλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο

 


Στην επιστροφή μας προς Πειραιά ολιγόωρη στάση στον επιβλητικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσαλονίκη.

14-12-2023. Στην Κομοτηνή έγινε η πρώτη διανυκτέρευση με τουχτερό κρύο και χιονόνερο (η θερμοκρασία στους -1).

  

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Βίντεο:  «Θάρρι» TV , π. Νεκτάριος Πόκιας