ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Την Δευτέρα 20/11/2023 το απόγευμα τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου στο παρεκκλήσι του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου Λέρου, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ. Το πρωί της Τρίτης, 21/11, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία όλων των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου, εκπαιδευτικών, αρκετών γονέων και πλήθους πιστών.

 

 

 

 

 

 


ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, βάσει επισήμου προγράμματος του Φρουραρχείου Λέρου, στις 10:30΄ το πρωί ετελέσθη Δοξολογία για τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών. Την Δοξολογία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, με την συμμετοχή των ιερέων της νήσου. Στο τέλος της Δοξολογίας εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος.

 

 

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Εκκλησιαστικές, Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, μετέβησαν στο μνημείο πεσόντων Ιερολοχιτών, στον λιμένα του Λακκιού, όπου έγινε επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του 588ΤΕ.

 

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως 


ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Στιγμιότυπα από τον εορτάζοντα ενοριακό ιερό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στις Μυρτιές Καλύμνου.


Στιγμιότυπα από το εορτάζον ιερό παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου της Ενορίας Αγίου Στεφάνου Καλύμνου. Εφημέριος: π. Ιγνάτιος Απορέλλης.

 

Φωτογραφίες-βίντεο: Μ.Μέρης, Ν.Μαμάκας - «Αλήθεια FM», “Kalymnos news”

 


ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Την 21η Νοεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.  Όπως γνωρίζουμε από την Ιερά Παράδοση, οι γονείς της, ο Ιωακείμ και η Άννα, σε προχωρημένη ηλικία, μετά από πολλές προσευχές, αξιώθηκαν να αποκτήσουν τέκνο και την ονόμασαν Μαρία.

Οι γονείς της, όταν η κόρη τους έγινε τριών χρονών, μεγάλοι πλέον στην ηλικία, από ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για την ευεργεσία αυτή, αλλά και από θεία έμπνευση, αποφάσισαν να αφιερώσουν την κόρη τους στον Θεό, και την εισήγαγαν στον Ναό των Ιεροσολύμων, όπου παλαιά ο βασιλιάς Σολoμών είχε κτίσει τον αρχικό ναό.

Όταν έφθασαν στο Ναό παρέλαβε την μικρή Μαρία ο Ιερέας του Ναού Ζαχαρίας, ο οποίος μάλιστα ήταν συγγενής τους, και ανέλαβε εκείνος την φροντίδα της.

H πνευματική καθοδήγηση της Παναγίας

Μέσα στην ιερή ατμόσφαιρα του Ναού η αγνή Κόρη Μαρία μεγάλωσε, ακούγοντας ύμνους, ψαλμούς, αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης, σε συνεχή κοινωνία με τον Θεό, διά της προσευχής. Ήταν τα χρόνια τής πνευματικής προετοιμασίας της για να εκπληρώσει αργότερα το σχέδιο του Θεού, για τον ερχομό στον κόσμο του Σωτήρα Ιησού Χριστού.

Όταν ο Ιωακείμ και η Άννα έφερναν στον Ναό την κόρη τους, δεν φαίνεται να γνώριζαν ότι μεγαλώνοντας θα αξιωνόταν της ύψιστης τιμής να γίνει η Μητέρα του Υιού του Θεού! Είμαστε ευγνώμονες οι Χριστιανοί προς τους ευσεβείς αυτούς γονείς, για τη θυσία τους να στερηθούν τη χαρά της παρουσίας της μονάκριβης και τόσο χαριτωμένης κόρης τους, στο σπίτι τους.

Δεν σκέφθηκαν να κρατήσουν κοντά τους την κόρη τους, ώστε μεγαλώνοντας να τους φροντίζει στα γεράματά τους. Με προθυμία και χαρά αφιέρωσαν την αγαπημένη τους κόρη στο Θεό, με εμπιστοσύνη απόλυτη ότι Εκείνος με την πατρική αγάπη Του θα προνοήσει και για εκείνους και για την Μαρία.

Ωραίο παράδειγμα αποτελούν οι γονείς της Παρθένου Μαρίας για τους χριστιανούς γονείς. Να φροντίζουν και αυτοί να συνδέουν τα παιδιά τους, από τη νηπιακή ηλικία, με τον Θεό και την Εκκλησία Του. Να τα πηγαίνουν από μικρά στην Εκκλησία. Να τα καθοδηγούν κατάλληλα, ώστε να αγαπήσουν την Εκκλησία, τη θεία Λειτουργία και τη συμμετοχή στη θεία Κοινωνία. Ζωή γεμάτη με την ευλογία του Θεού και Σωτήρος. Έτσι θα τους εξασφαλίσουν μια ευλογημένη ζωή. Αυτή η συνεχής επικοινωνία με τον Θεό θα βοηθήσει τα παιδιά μεγαλώνοντας να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους, τις σπουδές τους, τις δεξιοτεχνίες τους και να προκόψουν στη ζωή τους. Με τη δύναμη και την ευλογία του Θεού, θα γλυτώνουν από τις παγίδες του πονηρού και των οπαδών του.

«Τούς δοξάζοντάς με δοξάσω», είπε ο Κύριος (Α’ Βασ. 2:30). Την ύψιστη βέβαια δόξα δέχθηκε από τον Θεό η Παναγία Μητέρα, η οποία δόξασε τον Θεό με την υπακοή της και την ολοπρόθυμη αφιέρωσή της στον Χριστό! Τιμήθηκε και τιμάται όχι μόνον ως ενδοξότερη όλων των ανθρώπων, αλλά ακόμη και των Αγίων Αγγέλων: «Τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξοτέρα ασυγκρίτως των Σεραφίμ»! Όμως ο Θεός, τιμά και δοξάζει και κάθε άλλον, ανάλογα με τον βαθμό αφοσιώσεώς του στον Θεό και στην Εκκλησία Του.

Η Εκκλησία μας, με τους υπέροχους ύμνους της εορτής των Εισοδίων  προβάλλει και το βαθύτερο θεολογικό νόημα της Εισόδου της Παρθένου Μαρίας στον Ναό: «Σήμερον τω ναώ προσάγεται η πανάμωμος Παρθένος, εις κατοικητήριον του παντάνακτος Θεού» (Δοξαστικό Αίνων Όρθρου Εορτής).

«Ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος… σήμερον εισάγεται εν τω οίκω Κυρίου… Αύτη υπάρχει σκηνή επουράνιος» (Κοντάκιο Εορτής). Αυτή που την βλέπουμε τριών χρόνων νήπιο να εισέρχεται στον χειροποίητο Ναό των Ιεροσολύμων, προορίζεται να γίνει η ίδια Ναός και Σκηνή και Κατοικητήριον του Υιού του Θεού και να φέρει στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστό.

Γι’ αυτό η Εκκλησία μας όρισε το γεγονός αυτό να εορτάζεται στις αρχές τού προ των Χριστουγέννων Σαρανταημέρου, ως προανάκρουσμα του κοσμοχαρμόσυνου γεγονότος της έλευσης στη γη, του Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου.

Πηγή:  “Εκκλησία on line”