ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ ΕΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ  2017

 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του οσίου και θεοφόρου πατρός Ανθίμου του Κεφαλλήνος, κτήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, στην Αστροπαλιά.

Η εκκλησιαστική επιτροπή είχε φροντίσει η εκκλησία της μεγαλόχαρης Παναγίας Πορταϊτίσσης, ένθα φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα και το τμήμα του δεξιού βραχίονος του Οσίου Ανθίμου, να προσδίδει τον εόρτιο και πανηγυρικό τόνο.

Το εσπέρας της Κυριακής 3/9, βάσει προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στην μετά Χριστόν βιοτήν του Οσίου και την μεγάλη προσφορά του στην νήσο της Αστροπαλιάς.

Μετά τον Εσπερινό, κατά την παράδοση, ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος και του τμήματος του Αγίου Λειψάνου του Αγίου και απέναντι από το κελί του Οσίου, ευλογήθηκε η αρτοκλασία. Ο ευσεβής λαός, από Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και αδελφοί μας απόδημοι Αστυπαλίτες, προσκύνησαν το ¶γιο Λείψανο του Οσίου και την θαυματουργό Εικόνα του, καθώς και της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Πορταΐτισσας.

Ο Μητροπολίτης, ο Δήμαρχος κ.Π.Κονταράτος, μέλη του Δ.Σ., ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κ.Κ.Σταυλάς, κ.α.

Στο κελί του Αγίου προσκήνυσαν την Εικόνα του Αγίου και ευχήθηκε όπως ο Όσιος δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου χαρίζει εις πάντας υγεία κατΆ  άμφω.

Το πρωί της Δευτέρας 4/9, εορτή του Οσίου Ανθίμου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λετουργία. Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών, ο οποίος με το μεστό κήρυγμά του εύφρανε τις ψυχές του εκκλησιάσματος.

Μετά την Θ. Λειτουργία σχηματίσθηκε Ιερά Πομπή κατά το έθος, λιτανευόντων των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου, ως και το τμήμα του Ιερού του Λειψάνου, όπου προ του Δημαρχιακού Μεγάρου εψάλη αρτοκλασία και εγένετο δέησις υπέρ των όπου γης οικούντων Αστυπαλιτών και προσφέρθησαν υπό του Δήμου παραδοσιακά Αστυπαλίτικα γλυκίσματα.

Η Ιερά Πομπή μετά το Δημαρχείο, κατευθύνθη στην οικία του εορτάζοντος κ.Κ.Σταυλά, όπου εγένετο Αγιασμός, προς αγιασμόν της κατΆ  οίκον αυτού Εκκλησίας, και προσεφέρθησαν κεράσματα κατά το έθος. Τέλος, η ιερά πομπή επέστρεψε στην Εκκλησία της Παναγίας Πορτϊτίσσης.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους ¶ρχοντας και τους πιστούς για την παρουσία τους στην Αστροπαλιά, και ευχήθηκε στον Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως, στους προσκυνητές, και στους όπου γης  Αστυπαλίτες, όπως ο ¶γιος, Όσιος πατήρ ημών ¶νθιμος πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ υγείας και θείας βοηθείας πάντων.

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

 

 

Απολυτίκιον

 

Μοναζόντων το κλέος μετανοίας διδάσκαλε
θαυματουργιών επιδείξει πάντας κατηύγασας
ανέλαμψας ως ήλιος ημίν
διώκων των παθών τας προσβολάς
δια τούτο Ανθιμε Οσιε
την θήκην των σων λειψάνων ασπαζόμεθα
Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ
Δόξα τω σε θαυμαστώσαντι
Δόξα των δωρησαμένων σε ημίν σκέπην και καύχημα

 

 

ΒΙΟΣ ΟΣΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Ο Όσιος ¶νθιμος γεννήθηκε στη Κεφαλλονιά από γονείς ευσεβείς. Ο καιρός της γεννήσεώς του μας είναι άγνωστος, μόλις επτά ετών τυφλώθηκε και από τα δύο μάτια.

Συνήθιζε όμως και τυφλός να πηγαίνει συνεχώς στο σχολείο και να ακούει τα μαθήματα. Ενήλικος πια άφησε την οικογένειά του και μετέβη στο Αγ. Όρος, κοντά σε ένα φωτισμένο γέροντα. Μετά την κοίμηση του γέροντά του, ο Όσιος πήγε στη Χίο, όπου έμεινε ένα έτος μέσα στο ναό της Οσίας Ματρώνας, διδάσκοντας το λόγο του ευαγγελίου.

Μετά την αναχώρησή του από τη Χίο, έφθασε στη Σίφνο, όπου τιμήθηκε πολύ για τις αρετές του, κατόπιν πήγε στην Πάρο, Νάξο, Ίο και Σίκινο, όπου με τη συνδρομή των κατοίκων έκτισε Μοναστήρι επΆ ονόματι της Ζωοδόχου Πηγής. Κατά την επιστροφή του από τα Ιεροσόλυμα όπου μετέβη για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο, σταμάτησε στο Καστελλόριζο, όπου αποφάσισε να χτίσει δεύτερο μοναστήρι επΆ ονόματι του Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, οι εργασίες όμως σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρημάτων, συνεχίσθηκαν όμως λίγο αργότερα με τη συνδρομή των κατοίκων του νησιού μετά το θαύμα του Οσίου την περίοδο της ανομβρίας όπου μετά από ένθερμη προσευχή του άρχισε να βρέχει.

Μετά το Καστελλόριζο μετέβη για δεύτερη φορά στα Ιεροσόλυμα και κατόπιν στη Αστυπάλαια, όπου έχτισε τρίτη Μονή επΆ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου, θαυματουργικώς δε έλαβε μετά τη μετάβασή του στο ¶γιο Όρος, αχειροποίητη εικόνα, της Παναγίας Πορταϊτίσσης της Μονής Ιβήρων, την οποία έφερε στη Μονή της Αστυπάλαιας.

Ο Όσιος αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Αστυπάλαια, όμως διάφοροι πειρασμοί τον ανάγκασαν με δυσαρέσκεια να εγκαταλείψει το νησί, στην προσπάθειά του δε να πάρει μαζί του και την εικόνα της Παναγίας διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να την μετακινήσει από τη θέση της, έτσι την άφησε πολύτιμη κληρονομιά στην Αστυπάλαια και τους κατοίκους της.

Μετά την Αστυπάλαια ο Όσιος πήγε στα Σφακιά της Κρήτης όπου κήρυξε το λόγο του Θεού και με τις νουθεσίες του ειρήνευσαν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι είχαν έριδες και φθόνους μεταξύ τους. Εκεί ο Όσιος με τη χάρη του Θεού έκανε πλήθος θαυμάτων.

Γρήγορα όμως ο Όσιος εγκατέλειψε και την περιοχή της Κρήτης και αφού περιόδευσε σε πολλά νησιά του Αιγαίου έφθασε στα Κύθηρα, όπου έχτισε νέο μοναστήρι επΆ ονόματι του Τιμίου Προδρόμου.

Η ώρα της επιστροφής στη γενέτειρα έφθασε και ο Όσιος επέστρεψε στην Κεφαλλονιά όπου αξιώθηκε να του αποκαλυφθούν τα περί της τελευτής του.

Προσευχόμενος δε στο Θεό παρέδωσε τη μακαρία του ψυχή την 4η Σεπτεμβρίου του 1782. Την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων έκανε ο ιερέας Ιωάννης, εξΆ αυτών το οστό του πήχεως της Δεξιάς του Οσίου βρίσκεται ευωδιάζον στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου Πορταϊτίσσης στην Αστυπάλαια.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως