ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ   (16.4.2017)

 

Χριστός Ανέστη!

 

Πάσχα… Η Εορτή των Εορτών!  Και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων! Είναι η Ανάστασις του Χριστού!

 

Οι γυναίκες και μαθήτριες του Χριστού πηγαίνουν με μύρα στον τάφο για να Του προσφέρουν τις ύστατες τιμές της αγάπης τους. Φθάνοντας στον τάφο τον βλέπουν κενό! Και ο λευκοφορεμένος ¶γγελος τους διακηρύττει την Ανάσταση: «Ηγέρθη ο Κύριος!».

 

Την Κυριακή του Πάσχα, οι ιερείς μας ενδύονται τα πασχαλινά άμφιά τους και με την εικόνα της Αναστάσεως και αναμμένες λαμπάδες με ιερά πομπή πηγαίνουν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ψάλλεται ο Εσπερινός της Αγάπης και ακούγεται το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο «ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια τω Σαββάτω των θυρών κεκλεισμένων», σε πολλές γλώσσες κατά το έθος.

 

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ 2017

 

Την Κυριακή του Πάσχα (16/4/2017), ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παισιος, τέλεσε τον Εσπερινό της αγάπης, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου.
Στις 12 το μεσημέρι, ιερείς της Μητροπόλεώς μας, φόρεσαν την αμφίεσή τους στο ξενώνα του Ναού, όπου με τη σειρά του ο Μητροπολίτης μας ντύθηκε τα Αρχιερατικά άμφιά του μετά από μιά σεμνή ακολουθία.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στον Καθεδρικό ναό όπου και τελέστηκε ο εσπερινός της αγάπης.

Το ευαγγέλιο το διάβασε στα Ελληνικά ο Μητροπολίτης μας και ο π. Σάββας Μουζουράκης, στα Λατινικά ο π. Ισίδωρος Γλυνάτσης, στην ομηρική διάλεκτο ο ¶ρχων Υμνωδός του Οικ. Πατριαρχείου κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, στα Αγγλικά ο ¶ρχων του Οικ. Πατριαρχείου κ. Κυριάκος Χατζηδάκης, στα Ιταλικά ο ¶ρχων του Οικουμ. Πατριαρχείου κ. Κωνσταντίνος Μηννέτος, στα Ρουμάνικα ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής και στα Αραβικά ο π. Κων/νος Σμαλιός.

Μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης, κατευθυνθήκαμε εν πομπή μέσα από τα στενά του χωριού στη πλατεία της Χώρας, όπου τελέστηκε δέηση υπέρ του φιλοχρίστου λαού.

Τέλος επιστρέψαμε στο ναό ψάλλοντας αναστάσιμους ύμνους όπου ο Μητροπολίτης μας διένειμε πασχαλινά αυγά σε όλο τον κόσμο και απηύθυνε εόρτιες ευχές!
Χριστός Ανέστη!

 

Κείμενο-φωτογραφίες:  π. Κων/νος Σμαλιός

Επιμέλεια:   Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

 

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 10:00΄το πρωί, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της Λέρου, ετέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ι.Μητρ. Ναό «Ευαγγελισμός  της Θεοτόκου», διαβάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απόδοση του Ευαγγελίου στην Ομηρική διάλεκτο, από τον Αιδεσιμώτατο πατέρα Δαμασκηνό.

 

Τέλος, διαβάστηκε και η Πατριαρχική Απόδειξις επί τω Αγίω Πάσχα, που εξέδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης, ο Θεοφιλέστατος εμοίρασε το κόκκινο αυγό κατά το έθος, και ευχήθηκε όπως ο Αναστάς Κύριος πλημμυρίζει στις καρδιές όλων μας το ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 

 

Μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, οι Αρχές μετέβησαν στο «Ισιδώρειο» Γηροκομείο, όπου εκεί αντάλλαξαν ευχές με τους τροφίμους του Ιδρύματος και το προσωπικό.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ "ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ" ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ "ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ" ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ "ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ" ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ "ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ" ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

Τέλος, επισκέφθηκαν τις κλινικές του Νοσοκομείου, όπου ευχήθηκαν στους πάσχοντες «Χριστός Ανέστη» και γρήγορα να επιστρέψουν στις οικίες τους υγιείς.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

H ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ. Χ.

Αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι.

Το αρνί που τρώμε το Πάσχα συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας.
Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη».

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως