ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ – «ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ» - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ  (15.4.2017)

 

Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης.

 

Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλλεται, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπαντούν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».

 

Το «ανάστα ο Θεός» που ψάλλει ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, δίδει το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσέρχονται στο Ποτήριο της Ζωής.

 

Εντυπωσιακός ο θόρυβος του «σεισμού» στην ενορία του Σωτήρος Χριστού Λέρου, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έθιμο από τα χρόνια της σκλαβιάς, όταν οι υπόδουλοι στους διάφορους κατακτητές Λεριοί, με αυτό τον τρόπο, αυτή την ημέρα, ετοιμάζονταν για την εθνική εξέγερση.

Και ακόμη πιο εντυπωσιακό το έθιμο του «σεισμού» στην Κάλυμνο με τους δυναμίτες!

 

Το μεσημέρι στις 12 οι καμπάνες όλων των Ενοριών κτυπούν χαρμόσυνα. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές ενώνονται με την καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και δίδουν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».

Οι Ναοί πλέον αλλάζουν την αμφίεσή τους. ¶μφια χρυσά στολίζονται παντού, αντικαθιστώντας την πένθιμη στρώση.

 

Στις 11:00΄το βράδι, με ευθύνη των Δήμων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, έλαβε χώρα η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός.

 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παισιος συνοδευόμενος από Ιερείς, τον Δήμαρχο Καλύμνου, τον Ταξίαρχο της 80 ΑΔΤΕ , Αξιωματικούς, Λιμενικούς και πολίτες, μετέβησαν το Μεγάλο Σάββατο (15/4/2017), στο φυλάκιο του Αγίου Νικολάου στη Καλόλημνο-Γαδουρόνησο, με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, όπου ετελέσθη η Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης.

 

ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο, τον Δήμαρχο Λέρου, τον Δκτη του 588ΤΕ, τον κ.Λιμενάρχη, δημοτικούς συμβούλους, κ.α., μετέβησαν στο ακριτικό φυλάκιο του Φαρμακονησίου, όπου με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ 588ΤΕ ΛΕΡΟΥ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ "ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ" ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ

 

 

ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ (ΛΙΜΕΝΑΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ)

ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ  - Ι.ΜΗΤΡ.ΝΑΟΣ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" ΛΕΡΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ  - Ι.ΜΗΤΡ.ΝΑΟΣ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ" ΛΕΡΟΥ

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  π.Κων/νος Σμαλιός, Νίκος Καστής, Ευθύμιος Χρυσούλης.