ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΣΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ 2016

 

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών, Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξΆ Ανατολικής Θράκης καταγωμένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Τον εορτασμό του Οσίου Σάββα, τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών, από όλη την Ελλάδα, που συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Καλύμνου, όπου και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου και παρηκολούθησαν με κατάνυξη τον Εσπερινό, την Αγρυπνία, και το πρωί την δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 16 Απριλίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουδάν κ. Σάββας εχοροστάτησε στον Εσπερινό.

Το πρωί της Κυριακής, 17/4 ετελέσθη δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου και Μητροπολίτου Σουδάν κ. Σάββα.

 

Ακολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον αύλειο χώρο της Μονής, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, και εψάλη δέησις στον τάφο του Οσίου Σάββα.

 

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και τα πλήθη των πιστών παρακολουθούσαν με ευσέβεια και συγκίνηση.

Ευχόμεθα, όπως ο ¶γιος Σάββας ο εν Καλύμνω, συνεχίζει να είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Καλυμνίων και όλων όσοι τον επικαλούνται. Αμήν.

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  «Αλήθεια FM» -Ν.Μαμάκας, Μ.Μπιλλήρη