ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

 

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου είχαμε τη Δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου της Εθνικής Αντίστασης.

Και οι δύο Δοξολογίες τελέστηκαν  στο Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη μας κ.κ. Παϊσίου.

Παρούσες ήταν οι τοπικές αρχές, πολιτικές και στρατιωτικές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν , την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων ο ταγματάρχης  Πεζικού κ. Διονύσιος Αναστασόπουλος, και την  ημέρα της Εθνικής Αντίστασης η φιλόλογος-καθηγήτρια του 2ου  Γυμνασίου κ. Ελευθερία Παπουτσάκη.

Ο κ. Αναστασόπουλος μίλησε για την πολεμική αρετή των Ελλήνων κάνοντας  με ιστορικές αναφορές από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα.  

Η κ. Παπουτσάκη με τόλμη και  ευθύτητα έδωσε την ολοκληρωμένη εικόνα του πατριωτικού ήθους των Ελλήνων που αντιστάθηκαν κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, στα βουνά και στις πόλεις.

Μετά τις Δοξολογίες ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από το δήμαρχο κ. Γαλουζή, τον έπαρχο κ. Θεμέλαρο, στην πρώτη κατάθεση , και από τον αντ/δρο του περιφ. σ/λίου κ. Κώστα Σταυλά την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης. Στεφάνια κατέθεσαν και  εκπρόσωποι  λοιπών τοπικών αρχών και φορέων.

 

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΙΣ ΜΥΡΤΙΕΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

 

 

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Μία από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους είναι και τα «Εισόδια» της Θεοτόκου. Η Εκκλησία μας την τιμά στις 21 Νοεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Η σημασία της εορτής αυτής είναι μεγάλη και ιερή. Αποτελεί τήν βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου.

Η αγία Aννα, επειδή πέρασε όλη σχεδόν τη ζωή της χωρίς να γεννήσει παιδί, παρεκάλει τον Δεσπότη της φύσεως μαζί με τον άντρα της Ιωακείμ να τους χαρίσει παιδί και, αν πετύχουν το ποθούμενο, να το αφιερώσουν ευθύς στον Θεό.

Όταν η νεογεννηθείσα έγινε τριών χρόνων, την πήραν οι γονείς της και την πρόσφεραν σαν σήμερα στον ναό, καθώς το είχαν υποσχεθεί, και αφιέρωσαν την κόρη τους στον Θεό, που τους την χάρισε. Την παραδίδουν στους Ιερείς και μάλιστα στον τότε Αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος την πήρε και την έβαλε στον ιερότερο χώρο του ναού, όπου εισερχόταν μόνο ο Αρχιερέας μια φορά κάθε χρόνο. Εκεί λοιπόν η Παρθένος διέμεινε δώδεκα χρόνια, όπου τρεφόταν από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ με ουράνια τροφή, ώσπου πλησίασε ο καιρός του θείου Ευαγγελισμού και των ουρανίων και υπερφυσικών μηνυμάτων, που προμηνούσαν ότι ο Θεός ευδόκησε να σαρκωθεί απ' αυτήν σαν φιλάνθρωπος, για να αναπλάσει τον φθαρέντα από την αμαρτία κόσμο.
Η Θεοτόκος εξήλθε από τα άγια των αγίων του ναού δεκαπέντε ετών και δόθηκε στον μνήστορα Ιωσήφ, για να είναι αυτός προστάτης της και μάρτυς της παρθενίας της και για να υπηρετήσει: στον άσπορο τόκο της, στη φυγή στην Αίγυπτο και στην επάνοδό της απ' εκεί στη γη Ισραήλ. Αφότου ο Ιωσήφ εμνηστεύθη την Παρθένο, πέρασαν τέσσερις μήνες και τότε έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το σε πολλούς φαινόμενον ως άτοπον να εισέλθει στα άγια των αγίων γυναίκα, έλυσε ο Ζαχαρίας με το να πει στο λαό ότι ο Θεός του γνώρισε πώς είναι θέλημα Του να μπει η Παρθένος εκεί και έτσι επείσθη ο λαός. Και αφού η Κυρία Θεοτόκος γέννησε τον Κύριο, ο Ζαχαρίας την συναρίθμησε σαν Παρθένο και μετά τον τόκο μαζί με τις άλλες παρθένες που ζούσαν σε ιδιαίτερο χώρο του ναού, γι' αυτό και εφονεύθη, καθώς λέγει ο Μέγας Βασίλειος.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες –βίντεο: «Αλήθεια FM»-Ν.Μαμάκας