Κυριακή Τετάρτη των νηστειών και ο Ευαγγελιστής Μάρκος στη σημερινή ευαγγελική περικοπή μας καταγράφει τον πόνο και την δυστυχία ενός πατέρα, που έβλεπε το παιδί του να βασανίζεται από τις ενέργειες του διαβόλου.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο πατέρας του βασανιζομένου νέου δεν υπέφερε δια την οικτρά κατάσταση που περνούσε το παιδί του και δεν τον βασάνιζε η κατάσταση της υγείας του παιδιού του. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να τον κατακρίνει για την απιστία του.

Και τότε στην απελπισία του δυστυχή πατέρα για την υγεία του παιδιού, ο νους του και η καρδία του ανυψώνεται προς τον Μέγα Ιατρό της ψυχής και του σώματος. Και κάποια μυστηριώδη εσωτερική φωνή του λέγει, ότι ο παντοδύναμος Θεός θα του συμπαρασταθεί αποτελεσματικά στην υγεία του παιδιού του. Και ω του θαύματος! «ο δε Ιησούς κρατήσας αυτόν της χειρός ήγειρεν αυτόν και ανάστη».

Ο λόγος του Κυρίου, «ει δύνασθαι πίστευσαι, πάντα δυνατά τω πιστεύοντι», έχει γενικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους όλων των αιώνων, και σε όλα τα έργα αυτών που διαπράττουν μη κάνοντας καλή χρήση της ελευθερίας.

Γεγονός είναι ότι, δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο  που να μη δοκίμασε θλίψεις και στενοχώριες, να μη περιέπεσε σε κινδύνους και περιπέτειες, να μην αντίκρυσε την αδικία και την κακότητα, να μην προσβλήθηκε από ασθένεια ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του. Κοινό γνώρισμα στον άνθρωπο είναι η θλίψη.

Επάνω σε όλα αυτά βλέπει ο άνθρωπος την αδυναμία του. Αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει την δύναμη να ανταπεξέλθει και υπερνικήσει την δοκιμασία στην οποία περιήλθε και τότε αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση. Από πού όμως;

Και σήμερα, δυστυχώς, σε αυτήν την δήθεν πολιτισμένη εποχή, η σημερινή ευαγγελική εικόνα, όπως μας την καταγράφει ο ευαγγελιστής Μάρκος, επαναλαμβάνεται· και τούτο διότι ο κόσμος κινείται και τυρβάζει περί πολλών πραγμάτων.

Σήμερα που όλος ο κόσμος βάλλεται από τον ύπουλο και δολοφόνο ΚΟΡΩΝΟΪΟ, που θερίζει στο πέρασμά του και δεν κάμνει διάκριση, ηλικία ή φύλο, ως λέγει ο ευσεβής χριστιανός και διακεκριμένος επιστήμων της ιατρικής Επιστήμης, ο ελλογιμώτατος Καθηγητής κ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ στις καθημερινές δηλώσεις του ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας. Η εξάπλωσή του Ιού γενικεύεται παγκοσμίως και ο άνθρωπος αυτής της εποχής των μεγάλων επιτευγμάτων μένει άναυδος, άφωνος και προβληματισμένος δια το κακό που τον βρήκε αυτές τις άγιες ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Και όπως ο πονεμένος πατέρας της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ακούει από τον ίδιο τον Θεό να του λέγει «ει δύνασαι πιστεύσαι πάντα δυνατά τω πιστεύοντι». Αυτή την πρόκληση και πρόσκληση, παρά ποτέ άλλοτε, ας ακούσει και ο ταλαίπωρος και πονεμένος άνθρωπος αυτής της ημέρας και να πιστέψει με όλη την καρδιά του και όλη την ψυχή του ποιος είναι αυτός ο Θεός από τον οποίο επιτέλους ζητά και ελπίζει παρ’ αυτού βοήθεια.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

«Ο Θεός είναι πανταχού παρών». Αυτός ο Θεός είναι Πανάγαθος και όλος καλοσύνη και αγάπη και στοργή για τα πλάσματά του. Είναι ο γεμάτος τρυφερότητα Πατέρας που μας έδωκε το δικαίωμα να παρουσιαζόμαστε ενώπιόν Του οπουδήποτε, σε τόπο, ώρα και στιγμή, και με θάρρος να του λέμε και να τον παρακαλούμε από τα βάθη της ψυχής μας να μας απαλλάξει από την φοβερή αυτή απειλή που κυκλώνει όλο τον κόσμο.

«Πατέρα βλέπεις ότι θλίβομαι, την σημερινή ημέρα που ο αόρατος εχθρός ο διάβολος δεν αισχύνεται και δεν ντρέπεται, την εικόνα Σου, τον άνθρωπο, αλλά διαχέει τον δηλητηριώδη όφη του, ως λέων ωρυόμενος να κατασπαράξει τούτο το πλάσμα σου, τον άνθρωπο.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο Κύριός μας και Θεός μας είναι Θεός Παντοδύναμος. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο δι’ αυτό. Ο πολύαθλος Ιώβ, κατά τις σκληρές ώρες της τρομερής και φοβερής δοκιμασίας του, γεμάτος πίστη, διαλαλούσε την παντοδυναμία του Θεού και έλεγε «στην παντοδύναμο εξουσία του είναι η ζωή και η ύπαρξη πάντων. Αυτή ακριβώς η άπειρος αγαθότητα του Κυρίου, πρέπει να αναζωογονεί συνεχώς και να γιγαντώνει την πίστη μας στις δύσκολες αυτές ημέρες της ζωής μας.

Άρχοντες και αρχόμενοι, «όταν ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών», και ας ευχαριστήσουμε από καρδίας όλους εκείνους τους φανερούς και αφανείς ήρωες που με αυτοθυσία ψυχής εργάζονται νυχθημερόν να απαλλάξουν τον κόσμο από την φοβερή αυτή απειλή του ιοβόλου εχθρού. ΑΜΗΝ.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος