Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 282

76 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, η 76η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.

ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στα πλαίσια του εορτασμού της 76ης επετείου ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, στις 10:00΄ το πρωί, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, παρουσία του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου. Στην Δοξολογία παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα του 588ΤΕ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων Δέσποινα Μαρία Βεκιάρη.

 

Ο καλοκαιρινός καιρός συνέργησε ώστε πλήθος κόσμου να παρακολουθήσει την παρέλαση, όπου τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας έκαναν μία ωραιότατη παρουσία. Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής με τις νέες στολές, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άρτεμις» με παραδοσιακές στολές, του 3ου Σώματος Ναυτοπροσκόπων, των Σχολείων όλων των βαθμίδων, και κυρίως η άψογη παρέλαση των αγημάτων του Στρατού και των Εθνοφυλάκων που καταχειροκροτήθηκαν!

Μετά το πέρας της παρέλασης μαθητές του "Μπουλαφέντειου" Γενικού Λυκείου Λέρου, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και εντυπωσίασαν τους παρισταμένους. Η προετοιμασία των μαθητριών-μαθητών έγινε από την γυμνάστρια του Λυκείου κ. Φύκα Ειρήνη ΠΕ11, ενώ οι παραδοσιακές στολές παραχωρήθηκαν από το ΚΕΠΕΑΛ "Αρτεμις".

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 7η Μαρτίου 2024 στην Κάλυμνο η 76η Επέτειο της 7ης Μαρτίου 1948, ημέρα της επίσημης Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη Ελλάδα.

Της εντυπωσιακής παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό  Ναό του Σωτήρος Χριστού, ιερουργούντος του Αρχιερατικού επιτρόπου πρωτ. Αμφιλόχιου Σακαλλέρου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της νήσου, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών. Παρόντες ο  βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Οικονόμου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και την Κυβέρνηση αντίστοιχα. Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον, ενώ εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από τον Αντώνιο Αλαχούζο, διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου.

Πολύς ο κόσμος που κατέκλυσε την παραλιακή, βοηθούντος και του ανοιξιάτικου καιρού, προκειμένου να χειροκροτήσει στην παρέλαση υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλύμνου, το Λύκειο Ελληνίδων, την μαθητιώσσα νεολαία, τα αθλητικά σωματεία του νησιού, τους προσκόπους, την ΑΕΝ Καλύμνου και φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα και τους Εθνοφύλακες που στο πέρασμα τους σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης. Στο χώρο της παρέλασης επικράτησε υποδειγματική και απόλυτος τάξη  και αξίζουν των συγχαρητηρίων τα στελέχη του Λιμεναρχείου που είχαν την ευθύνη.

Πηγή-φωτογραφίες:  "Κάλυμνος news" , "Αλήθεια FM"

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ:

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ !!!