Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2601

Η Ιερά Μητρόπολις Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας θέλοντας να προσδώση την μεγίστην και σπουδαίαν διά την τοπικήν Εκκλησίαν τιμήν της Αγιοκατατάξεως εις το Αγιολόγιον της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Λέρου, και εν συνεχεία της εν τοις Πατριαρχείοις της 18ης Δεκεμβρίου του παρελθόντος σωτηρίου έτους 2023 Πατριαρχικής και Συνοδικής τελετής, της καταστρώσεως εν τω Ιερώ Κώδικι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Πράξεως, διοργάνωσε στη νήσο Λέρο, το Σάββατο 2 , Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, εκκλησιαστικές εορταστικές εκδηλώσεις προς επισφράγισιν του μεγάλου αυτού γεγονότος διά την Νήσον Λέρον και κατ’ επέκτασιν διά την Ιερά Μητρόπολιν Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας, με αποκορύφωσιν των εκδηλώσεων την πολυαρχιερατικήν Θείαν Λειτουργίαν εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» Λέρου, υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σύμης-Τήλου-Χάλκης-Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ. Παισίου, και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ολύμπου κ. Κυρίλλου και Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 

ώρα 12:00΄: Άφιξη στον λιμένα της Αγίας Μαρίνης Λέρου με το «Καταμαράν» και υποδοχή των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων και Καθηγουμένων Ιερών Μονών Δωδεκανήσου, του Επάρχου Μ.Μουσελή, του Αστυνομικού Διευθυντού της Β΄ Δ/νσης Δωδεκανήσου Ταξιάρχου Μ.Καζαμία, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Καλύμνου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου και άλλων προσκεκλημένων.

 


ώρα 16:00΄: Ιερά Παράκλησις της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας προ του Τάφου Της, εις την Ιεράν Μονήν της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας κ. Παισίου, μετά του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ - ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "ΘΑΡΡΙ"

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ (2-3-2024) - ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ:


ώρα 18:00΄: Άφιξις επισήμων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου. Άφιξις και υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου, ως εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και των λοιπών Αρχιερέων. Ανάγνωσις υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, Μέλους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, της Πράξεως Αγιοκατατάξεως της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Λέρου.

Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικὸς Εσπερινός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, στον οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Ηρωικής νήσου Κάσου κ. Αμβρόσιος, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, ο κυρίαρχος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ολύμπου κ. Κύριλλος και Στρατονικείας κ. Στέφανος. Τον θείο λόγο κήρυξε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ - ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "ΘΑΡΡΙ":

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλε πολυμελής χορός καλλικελάδων Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερίου Χατζηλάρη.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ - ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ:

ὥρα 22:00΄-02:00΄π.μ.: Ἱερὰ Ἀγρυπνία.

Κυριακὴ 3 Μαρτίου 2024 

ώρα 07:00΄-10:30΄ π.μ.: Όρθρος-Αρχιερατικὴ Χοροστασία-Πολυαρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, στον Ι. Μητροπολιτικὸ Ναὸ «Εὐαγγελισμός τῆς Θεοτόκου» Λέρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβροσίου. Ανάγνωσις υπὸ του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου της επιστολής του Αρχιερατικού Επιτρόπου Λέρου π. Νικοδήμου Φωκά προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ. Παΐσιον δια την βιοτὴν τῆη Οσίας Γαβριηλίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ώρα 11η, έλαβε χώρα λιτάνευση της τιμίας κάρας, των ιερών λειψάνων και της ιεράς εικόνος της Οσίας Γαβριηλίας. Την ιερά πομπή συνόδευσε η Δημοτική  Φιλαρμονική, αντιπροσωπείες από τα εκπαιδευτήρια της Λέρου, και πολυμελείς ομάδες από διάφορους συλλόγους και φορείς της νήσου. Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Πλατάνου και έμπροσθεν του Δημαρχείου της νήσου εγένετο δέηση και Αρτοκλασία.

Το απόγευμα της Κυριακής (3/3) τελέστηκε Ιερά Παράκληση της Οσίας Γαβριηλίας στην Ιερά Μονή των Αγίων Αγγέλων Λέρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, παρουσία του Δημάρχου και πολλών πιστών.

Η Οσία Γαβριηλία, η ελεήμων, η Γερόντισσα της χαράς, ας πρεσβεύει για όλους μας στον Ουρανό!


Δευτέρα 4-3-2024

Επιστέγασμα των εορταστικών λατρευτικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας για την επίσημη αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης, της εν Λέρω, την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Παναγία του Κάστρου Λέρου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, όπου βρίσκεται και ο τάφος της Οσίας. Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος. Παρέστησαν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Λέρου, Δημ. Σύμβουλοι, ο Δντής της Β΄ Αστυνομικής Δνσης Δωδ/σου Ταξίαρχος Μ.Καζαμίας, σπουδαστές του ΙΕΚ Νοσηλευτικής και πλήθος πιστών. Έψαλαν οι Πρωτοψάλτες των Ι. Ναών Αγίας Μαρίνας Αναστάσιος Χατζηλάρης, του Σωτήρος Χριστού Ισίδωρος Λιβανός και ο π. Νικόλαος Ταχλιαμπούρης.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς ξεναγήθηκαν στο εκκλησιαστικό βυζαντινό μουσείο της Παναγίας του Κάστρου και υπέγραψαν το βιβλίο επισκεπτών.

Στις 1 το μεσημέρι αναχώρησαν με το «καταμαράν» για Κω και Ρόδο.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως