Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 530

Συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από το βράδυ της 30/31 Ιανουαρίου 1996, όταν κορυφώθηκε η  «κρίση των Ιμίων» και από την πτώση ελικοπτέρου του ΠΝ χάνοντας τη ζωή τους τρείς ήρωες αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η Κάλυμνος, σήμερα Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024,όπως κάθε χρόνο, με μνημόσυνο στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πόθιας και τρισάγιο στο μνημείο, τίμησε την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 28 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των Ιμίων.

 

Το Μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, του εφημερίου του ναού π. Κων/νου Σμαλιού και του Ιερού Κλήρου του νησιού.

Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης, ενώ παρών ήταν και ο πρώην Υφυπουργός και Βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μάνος Κόνσολας. Από τις τοπικές πολιτικές Αρχές παρόντες ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος, οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Γαλουζής και Δημήτρης Διακομιχάλης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημήτριος Μαραγκός, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

Επίσης παραβρέθηκαν ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Κασσάρας, ο πολιτευτής της ΝΔ Αντώνης Γιαννικουρής, εκπρόσωποι κομμάτων και Φορέων.

Από Στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Αριστείδης Καβαρλίγκος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης(ΠΖ) Δημήτριος Γώγουλας, ο Συνταγματάρχης(ΤΘ) Μιχαήλ Πουγούνιας ως εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΣ, ο Διοικητής του ΤΕΘ Καλύμνου Ανχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Κυρίτσης και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Από το Ναυτικό ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματογιάννης. Από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Διονύσιος Κλάδης, ο Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Γαλουζής και στελέχη του Λιμεναρχείου και από το Α.Τ. Καλύμνου ο Διοικητής Αστυνόμος Α΄ Ευάγγελος Καραθάνος.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου η κα Ζωή Καραγιάννη, εκπαιδευτικός του 2ου Δημ. Σχολείου Χώρας Καλύμνου, εκφώνησε επετειακή ομιλία μνήμης. Στη συνέχεια ο τελετάρχης Βασίλης Διακομιχάλης ανάγνωσε επιστολή του βουλευτή Α΄ Πειραιώς και Νήσων Νικολάου Βλαχάκου, αδελφού του Παναγιώτη Βλαχάκου, ενός εκ των τριών Αξιωματικών του ΠΝ που έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.

Στην τελετή συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπείες μαθητών με τις σημαίες των σχολείων τους, καθώς και η Δημοτική Φιλαρμονική.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Μετά το Μνημόσυνο, Κλήρος, Αρχές και Λαός, μετέβησαν στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου ετελέσθη τρισάγιο υπό του Ιερού Κλήρου και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική.

Ας είναι η μνήμη τους αιωνία.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  “Kalymnos news” , «Αλήθεια FM» Ν.Μαμάκας