Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 338

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Πανκαλυμνιακής συνάντησης στο Cambell Ohio των ΗΠΑ, παράλληλα με τις επετειακές εκδηλώσεις των 100 ετών από την ίδρυση του ομογενειακού Συλλόγου. Προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις αυτές, ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο ΠΕ Καλύμνου Μ. Μουσελλή και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ι. Μαστροκούκο.

Το πρωί του Σαββάτου 15/11/2023, στην Στέγη των Καλυμνίων του Cambell, οι ομογενείς μας από τρεις πολιτείες της Αμερικής, Ohio, Florida, και New York, με την συμμετοχή της Καλυμνιακής αποστολής είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν θέσεις και προτάσεις για το μέλλον της Πανκαλυμνιακής Ομοσπονδίας, αλλά και τρόπους για να βοηθήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Κάλυμνο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σε αίθουσα εκδηλώσεων, έγινε η επίσημη τελετή για τα 100 έτη από την ίδρυση του Συλλόγου. Αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, ενώ τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου παρουσίασαν Καλύμνικους χορούς. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο ομογενής γερουσιαστής των ΗΠΑ Gus Billirakis.

Από αριστερά, οι: π. Σταύρος Δήνας, Ιωάννης Μαστροκούκος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλύμνου, Γκας Μπιλιράκης, Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Μανώλης Μουσελής, Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου, Νικόλας Καλουρής, πρόεδρος Παγκαλυμνιακής Αμερικής και πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων του Κάμπελ Οχάιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Συλλόγου Καλυμνίων Κάμπελ Οχάιο.

 

Ο Σύλλογος Καλυμνίων παραδίδει χρηματική βοήθεια στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας. Αριστερά, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Καλουρής και ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Συλλόγου Καλυμνίων Κάμπελ Οχάιο.

 

Ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος στην σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τον Σύλλογο για την πρόσκληση και τους συνεχάρη για τα 100 χρόνια ιδρύσεώς τους. Οπως είπε, «κατόπιν αδείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του συμπατριώτη μου Μητροπολίτη Πιτσβούργου κ. Σάββα Ζεμπιλά, βρισκόμαστε με μεγάλη χαρά εδώ μαζί με τους αγαπητούς μας αδελφούς στο Κάμπελ του Οχάιο για να γιορτάσουμε την ιστορική τους επέτειο. Με πνευματική ανάταση βλέπουμε ότι εδώ στη μακρινή Αμερική ζει η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στον Σύλλογο για την αγάπη και την φιλοξενία. Κάνει τα πάντα για να μας περιποιηθεί, να μας ξεναγήσει και να μας δείξει τον εδώ τρόπο ζωής. Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου τελέσαμε μνημόσυνο στο κοιμητήριο της περιοχής για την ανάπαυση των ψυχών των εδώ Καλυμνίων».


Στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία (26-11-2023), στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Cambell Ohio, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, συμπροσευχόμενος με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό και τον πατέρα Σταύρο, εφημέριο του Ιερού Ναού. Το εκκλησίασμα, στην πλειονότητα τους συμπατριώτες μας Καλύμνιοι, συμμετείχε με κατάνυξη και τάξη, ενώ η εκκλησιαστική επιτροπή τακτοποιούσε τα δέοντα. Ξεχωριστή εντύπωση όμως προκάλεσε η μικτή χορωδία, με μικρούς και μεγάλους, ντυμένοι ομοιόμορφα, να αποδίδουν με ξεχωριστό ύφος τους εκκλησιαστικούς ύμνους. Ακόμα και τα νεαρά αγόρια, "τα παπαδάκια" είχαν μια εντυπωσιακή συμμετοχή. Όλα αυτά προσέδιδαν κατάνυξη και ευλάβεια στους πιστούς. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε καφές, φαγητό και γλυκά στην αίθουσα της εκκλησίας.

 


Με πρωτοβουλία του συλλόγου Καλυμνίων Cambell Ohio, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, ετέλεσε μνημόσυνο στο κοιμητήριο της περιοχής υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εδώ Καλυμνίων.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Σύλλογος Καλυμνίων Κάμπελ Οχάιο, Kalymnos news