Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 452

Με κάθε λαμπρότητα και την προσήκουσα τιμή τελέστηκε την Κυριακή 29/1/2023 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στις βραχονησίδες «Ίμια», τον Γενάρη του 1996, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

Η Κάλυμνος, σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 27 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα, την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των «Ιμίων».

Μετά τη Θεία λειτουργία τελέστηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του ιερού κλήρου του νησιού.

Κατά τις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης και τη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης.

Από τις τοπικές πολιτικές Αρχές το παρόν έδωσαν ο Έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, οι επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ιωάννης Μαστροκούκος και  Ιωάννης Γαλουζής, ο Πρόεδρος του ΔΣ Νικόλαος Γαβαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχάλης Καμπουράκης, Κωνσταντίνος Μακρυνάκης, Μικές Ρήγας και Γιώργος Μελάς, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρώην Βουλευτής Γιώργος Κασσάρας, η Πρόεδρος της ΔΕΕΠ της ΝΔ Έφη Χαραλαμποπούλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και πολιτευτής της ΝΔ Αντώνης Γιαννικουρής, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος της ΕΚΟ Ναυτιλίας της ΝΔ Χρήστος Παπαναστασίου και μέλη της Κομματικής Οργάνωσης.

Από Στρατιωτικής πλευράς παρευρέθη ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σπύρος Κογιάννης, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης(ΠΖ) Δημήτριος Λυμπερέας, ο Διοικητής του ΤΕΘ Καλύμνου Ανχης (ΠΖ) Αθανάσιος Κωστάκος και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών. Από το Ναυτικό ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλοίαρχος ΠΝ Γεώργιος Σταματογιάννης. Τον Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ εκπροσώπησε ο Διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος– Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Παντελής Χαμέτης που τον συνόδευαν ο Λιμενάρχης Καλύμνου Αντιπλοίαρχος ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Καλύμνου  Πλωτάρχης ΛΣ Διονύσιος Κλάδης, ο Υπολιμενάρχης Υποπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Γαλουζής και στελέχη του Λιμεναρχείου. Από το Α.Τ. Καλύμνου ο Υποδιοικητής Αστυνόμος Β΄ Κωνσταντίνος Δάσκαλος. Στην τελετή συμμετείχαν επίσης Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες με σημαίες των σχολείων και εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού.

Μετά το πέρας του Μνημόσυνου, η Εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» Χριστίνα Παπουτσή, εκφώνησε ομιλία με το ιστορικό της κρίσης των Ιμίων.

Ο Μητροπολίτης, ο Ιερός Κλήρος και όλο το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλαν τον Εθνικό ύμνο.


ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο και στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν:  εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ Εμμανουήλ Κουτουλάκης και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλειος Υψηλάντης. Επίσης στεφάνι κατέθεσε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης. Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική μας καί άγημα του 5/42 Συντάγματος μας.

Συγκινητική η σκηνή με μικρά παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Καλύμνου, που πλαισίωναν το μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών κρατώντας φωτογραφίες των τριών Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.

Εντυπωσίασε ο νέος πού ήλθε κολυμπώντας από Ψέριμο έως μπροστά από το μνημείο ξεκινώντας στις 5:30 το πρωί, πρός τιμήν των πεσόντων και κατέθεσε στεφάνι.

Αιωνία τους η μνήμη!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πληροφορίες: «Kalymnos news»

Φωτογραφίες:  Νίκος Μαμάκας-«Αλήθεια FM»