Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (14-9-2021)

Το πρωί της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π.Νικοδήμου Φωκά - Αρχιερατικού Επιτρόπου, π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη – ιερατικώς προϊσταμένου του ιερού ναού, και π. Σωφρονίου Χατζηλάρη.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης, αναφερθείς στην μεγάλη ημέρα της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης απένειμε τιμητικούς Επαίνους σε εννέα συμπατριώτες μας, οι οποίοι με διαφόρους τρόπους, είτε με προσωπική εργασία, είτε με προσφορά υλικών αγαθών, βοήθησαν στην εξωτερική συντήρηση του Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» και του ιερού παρεκκλησίου της Υπαπαντής του Κυρίου. Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν Έπαινοι στους κ.κ. Στυλιανό Λουλουδιά, Γεώργιο Σκοπελίτη, Παύλο Γιαννακό, Χρυσοβαλάντη Θεοχάρη, Σπύρο Γιαννακό, Μικέ Λεούση, Νίκο Γιαννακό, Αντώνη Κανάρη και Σταύρο Κανάρη.

Κατόπιν, μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό, που σύμφωνα με το έθιμο, θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως


ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (13-9-2021)

Το εσπέρας της Δευτέρας 13 Σεπτεμβρίου 2021, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των Ιερέων π.Νικοδήμου Φωκά - Αρχιερατικού Επιτρόπου, π.Νικολάου Ταχλιαμπούρη – ιερατικώς προϊσταμένου του ιερού ναού, και π.Μιχαήλ Χατζηδάκη.

Κατά τον Εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος κ.Μ.Κόλιας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος ΔΗΛΙΤΑΛ κ.Ν.Μπίλλης, και αρκετοί πιστοί.

Στο ψαλτήρι έψαλλε ο π.Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ και Αγγ.Αγγελίδης.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Εμμανουήλ Γαμπιέρη, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία και την συμπαράσταση πολλών συμπατριωτών μας, ανέλαβε την εξωτερική συντήρηση του κτιρίου του εκκλησιαστικού «Ισιδωρείου» Γηροκομείου Λέρου. Ο Μητροπολίτης συνεχάρη τον κ.Γαμπιέρη γι’ αυτή την πρωτοβουλία, την ανιδιοτελή προσφορά και το ενδιαφέρον για τους γέροντες του Ιδρύματος, ενώ ο τιμηθείς με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική αυτή διάκριση.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως