ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ

Την Κάλυμνο επισκέφθηκε την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Η Πρόεδρος έφτασε στο αεροδρόμιο της Κω με το Προεδρικό αεροσκάφος και στην συνέχεια με σκάφος του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ απο Μαστιχάρι μετέβη ήλθε στην Κάλυμνο.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και Βασίλης Υψηλάντης που εκπροσωπεί τη Βουλή, ο Περιφερειάρχης Γεώργιος Χατζημάρκος, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Θεοδόσιος Τριαντάφυλλος , ο Αστυνομικός Διευθυντής της Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Ταξίαρχος Λουκάς Θάνος, εκπρόσωποι του ΓΕΝ και του ΠΣ και ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.

Η Πρόεδρος αφίχθηκε στο λιμάνι της Καλύμνου στις 10:30 το πρωί και αμέσως μετά μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Πόθια, όπου τελέστηκε Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου του νησιού.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Βασιλική Βενετούλη.

Ο Μητροπολίτης μας εδώρησε στην κα Πρόεδρο ένα σφουγγάρι της Καλύμνου, ως σύμβολο του ακριτικού νησιού και της ιστορίας των Καλύμνιων σφουγγαράδων και ένα βιβλίο με την ιστορία του Καθεδρικού Ναού Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος μετέβη στον Ηρώον, στην Κεντρική πλατεία, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στην Κανονιοφόρο «ΜΑΧΗΤΗΣ» όπου έριψε στεφάνι στη θάλασσα στη μνήμη των ηρωικών Ναυμάχων.

 

Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων της επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα, πραγματοποιήθηκε έκθεση με τίτλο «Υπέρ πίστεως και πατρίδος», που διοργανώθηκε από το Επαρχείο Καλύμνου, ενώ έγινε και παρουσίαση της φορεσιάς και αρματωσιάς του αγωνιστή 1821 στον αύλειο χώρο του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου.

Ο Μητροπολίτης μας με την κα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Κάλυμνο (29-8-2021)

Παρουσίαση της φορεσιάς και αρματωσιάς του αγωνιστή 1821 στον αύλειο χώρο του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου. 


Στο λιμάνι της Καλύμνου ελλιμενίζεται από χθες Σάββατο η Κ/Φ ΜΑΧΗΤΗΣ του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία του Γέροντα.

 

Η ναυμαχία του Γέροντα είναι μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Επανάστασης του '21. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν τόσο πολύ άνισες, που η θετική έκβαση της ναυμαχίας για τους Έλληνες προκάλεσε τον θαυμασμό των ξένων. Ο Γάλλος ναύαρχος Εντμόν Ζιριέν ντε λα Γκραβιέρ (1812-1892), αναφερόμενος στη ναυμαχία του Γέροντα, παρατηρεί: «Η ναυτική ιστορία ίσως να μην έχει σελίδα περισσότερο ενδιαφέρουσα από αυτήν για έναν ναυτικό».

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγή-Φωτογραφίες:  “Kalymnos news” 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε να παραστείτε στο τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου , σε συνεργασία με εκθέτες  στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821:

Παρασκευή  27 Αυγούστου  και ώρα 19.00,  εγκαίνια της  έκθεσης  με τίτλο «Υπέρ πίστεως και Πατρίδος» στο ισόγειο του Επαρχιακού Μεγάρου, διάρκειας από 27 έως 29 Αυγούστου 2021 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό ,

Σάββατο 28 Αυγούστου και ώρα 21.00, παρουσίαση φορεσιάς & αρματωσιάς του αγωνιστή του 1821 στα πλαίσια της ως άνω έκθεσης στον αύλειο χώρο του Επαρχιακού Μεγάρου και

Κυριακή 29 Αυγούστου και ώρα 21.30, αναπαράσταση πυρπόλησης φρεγάτας του οθωμανικού στόλου κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Γέροντα στον εσωτερικό χώρο του λιμένα Καλύμνου απέναντι από το Επαρχιακό Μέγαρο

Θα τηρηθούν αυστηρά, όλα τα απαραίτητα  μέτρα προστασίας  από τον COVID- 19.

Ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου

Εμμανουήλ Γ. Μουσελλής

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Κάλυμνος   12 - 08- 2021

Aριθ.πρωτ.: 5970

                                                                    

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εορτασμού της 197ης Επετείου της Ναυμαχίας του Γέροντα

Η Ναυμαχία  του Γέροντα, ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία της  Επανάστασης  του 1821 και η πιο σημαντική  για την έκβαση του αγώνα των Ελλήνων. Στις 29 Αυγούστου  1824, στον κόλπο του Γέροντα, γράφτηκε μια από τις λαμπρότερες σελίδες  της  ελληνικής επανάστασης.  Ο  ελληνικός στόλος αποτελούμενος  από 75 περίπου εμπορικά πλοία εξοπλισμένα  και πυρπολικά ,  υπό την διοίκηση  του Ανδρέα Μιαούλη, του Γεωργίου Σαχτούρη  του Γεωργίου  Ανδρούτσου και του Αποστόλη Νικολή, κατόρθωσε να συντρίψει  τον πολυπληθέστερο και ποιοτικά ανώτερο συνασπισμένο τουρκοαιγυπτιακό  στόλο.  Η νίκη αυτή έδωσε  στον αγώνα των Ελλήνων την ευκαιρία και τον χρόνο που χρειαζόταν για να αποτινάξει   οριστικά του τουρκικό ζυγό.

Στα πλαίσια του εορτασμού της  197ης  επετείου θα λάβουν  χώρα οι παρακάτω εκδηλώσεις  στην πόλη της Καλύμνου:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  27  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ωρα 19.00:  Εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης  στην  επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου σε συνεργασία με εκθέτες και θα λάβει χώρα στο ισόγειο του Επαρχιακού Μεγάρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ  28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Α. Γενικός Σημαιοστολισμός από 8ης πρωϊνής ώρας της 28ης Αυγούστου  μέχρι και τη δύση του ηλίου της 29ης Αυγούστου 2021, όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων των ΝΠΔΔ, Τραπεζών, ιδιωτικών καταστημάτων, των οικιών και των πλοίων που ναυλοχούν  στο λιμάνι.

Β. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της  28ης   και  29ης Αυγούστου 2021.

Γ. Ώρα 21.00 : Παρουσίαση φορεσιάς του αγωνιστή του 1821  στα πλαίσια της ως άνω έκθεσης, στο Ισόγειο του Επαρχιακού Μεγάρου.

ΚΥΡΙΑΚΗ   29  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ώρα 10.00: Προσέλευση των Επισήμων με πέρας προσέλευσης  10.10

Ώρα 10.30: Προσέλευση  της Α. E.  της Προέδρου της   Δημοκρατίας.

Επίσημη υποδοχή της Α.Ε.  της Προέδρου της   Δημοκρατίας.

Ώρα 10.30:  Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου,  χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Λέρου  – Καλύμνου και  Αστυπάλαιας κ. κ. Παϊσίου, συμπαραστατούμενου υπό του Ιερού Κλήρου της Πόλης.

Τιμές θα αποδώσει Στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων.

Στο ναό θα παραστούν:   ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος, Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, οι Βουλευτές Δω/σου, o Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν. , ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι Αντιπεριφερειάρχες  Νοτίου Αιγαίου , ο Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, οι Δήμαρχοι της  Περιφερειακής  Ενότητας  Καλύμνου ,οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Καλυμνίων, ο Διοικητής του 5/42 Σ.Ε. Καλύμνου, ο Διοικητής του Τ.Ε. Καλύμνου, ο Ναυτικός Διοικητής Σταθμού Κω,  ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου  ,  οι Λιμενάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου και Κω, ο Διοικητής  ΑΕΝ,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου, οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι  της  Περιφερειακής  Ενότητας   Καλύμνου και οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.

Τον Πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει  η  κα  Βενετούλη Βασιλική εκπαιδευτικός.

Ώρα 11.00:  Επιμνημόσυνη δέηση   και κατάθεση στεφάνου  στο Ηρώο  στην Κεντρική  πλατεία   από την Α.Ε. την Πρόεδρο  της Δημοκρατίας, παρουσία των Αρχών.  Τιμές θα αποδώσουν άγημα του Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων.

Θα ακολουθήσει επιβίβαση στο  πολεμικό πλοίο και  ρίψη στεφάνου στη θάλασσα από την Α. Ε. την Πρόεδρο  της Δημοκρατίας , στη μνήμη των ηρωϊκών ναυμάχων.

Στο πλοίο θα επιβαίνουν η Α.Ε. η Πρόεδρος  της Δημοκρατίας, οι ως άνω εκπρόσωποι των Αρχών και τμήμα της Δημοτικής    Φιλαρμονικής.

Ώρα 21:30 : Τελετή αναπαράστασης της πυρπόλησης φρεγάτας  του οθωμανικού στόλου που έλαβε χώρα κατά τη  διάρκεια της Ναυμαχίας του Γέροντα.

Η αναφορά στα παραπάνω αποτελεί επίσημη πρόσκληση στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ημέρας.

Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται  ο κ. Διακομιχάλης Βασίλειος , δημοτικός υπάλληλος και Βοηθός Τελετάρχη ο κ . Κάππας Γεώργιος,  συνταξιούχος.

Τα σχετικά με την εκκλησιαστική τελετή παρακαλείται να φροντίσει η Ιερά Μητρόπολη.

Για την τήρηση της τάξης στο χώρο έξω από τον ναό, παρακαλείται να μεριμνήσει  το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και στο χώρο κατάθεσης στεφάνων  το Λιμεναρχείο Καλύμνου.

Σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος  θα τηρηθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασποράς της Covid-19.

Ο  Έπαρχος

Εμμανουήλ Γεωργίου Μουσελλής