Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε στη Μητρόπολή μας η εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το εσπέρας της Πέμπτης 5 Αυγούστου 2021, τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό της Καλύμνου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου.

Όπως και πέρυσι, τα ισχύοντα υγιειονομικά πρωτόκολλα κατά του κορωνοϊού, έφεραν μεταβολές και στον φετινό εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Περιορισμένος αριθμός πιστών στο εσωτερικό του ναού τηρουμένων των μέτρων, ενώ άπαντες, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και οι πιστοί, φορούσαν μάσκες.

Στον εσπερινό παρόντες ήταν ο Έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, η Αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης (ΠΖ) Δημήτριος Λυμπερέας, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου Κατερίνα Εμμανουήλ, ενώ αρκετοί ήταν οι πιστοί που παρακολούθησαν τον εσπερινό από τον προαύλειο χώρο.

Η καθιερωμένη λιτανεία στην παραλιακή οδό και φέτος δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων. 


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Ο ενοριακός Ιερός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, στον οποίο εφημέριος είναι ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Νικόδημος Φωκάς, πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, εόρτασε πανηγυρικά, με ευπρεπισμό και εντυπωσιακό στολισμό.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Αυγούστου, παραμονή της εορτής,  τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό ιερέων της νήσου.

Παρόντες στον εορτασμό της ιεράς πανηγύρεως ήταν ο Δήμαρχος Λέρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, και αρκετοί προσκυνητές, οι οποίοι τήρησαν τα ισχύοντα υγιειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και περί ώρα 9η  βραδινή, τελέστηκε Παρακλητικός Κανών και η ευλόγησις της απαρχής της σταφυλής.

 


Την Παρασκευή 6 Αυγούστου, κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, στον φερώνυμο ενοριακό Ναό της Λέρου ετελέσθη Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικοδήμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας εγένετο δέησις υπέρ καταπραΰνσεως των πυρκαγιών, και ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε την σχετική ευχή.

Τέλος, και σύμφωνα με την παράδοση, εγένετο η ευλόγησις της σταφυλής και ο Θεοφιλέστατος εμοίρασε τα ευλογημένα τσαμπιά σταφύλια σε όλο το εκκλησίασμα.


Ο εορτασμός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ετελέσθη και σε πολλά παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως όπου εόρτασαν πανηγυρικά.

Από τον εορτασμό της Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού, στο εορτάζον ιερό παρεκκλήσιο της ενορίας Αγίου Νικολάου Λακκίου. Την παραμονή 5/8 ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του εφημερίου π. Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ.

  


Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, στο φερώνυμο Παλαιοχριστιανικό Ιερό Ναό του Χριστού της Ιερουσαλήμ στα Πηγάδια Καλύμνου.


Από τον πανηγυρικό εσπερινό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στο εορτάζον εξωκλήσι, στο πανέμορφο Κάστρο της Χρυσοχεριάς Καλύμνου (5-8-2021).  Εφημέριος:   π. Σωτήριος Πράσινος.

 

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες από Κάλυμνο:   Μ.Μέρης, Kalymnos news