Αγαπητοί μου αδελφοί,

Χαίρετε  εν Κυρίω,

Είπεν ο Κύριος τοις εαυτού μαθηταίς, «Υμείς εστέ το φως του κόσμου».

Φως του κόσμου καλεί ο Μέγας Διδάσκαλος τους μαθητές αυτού, πρώτο τους Αποστόλους και έπειτα τους ποιμένες και διδασκάλους της Εκκλησίας Του, και πάντας τους αγίους και δικαίους, οι οποίοι εν λόγοις και έργοις φώτισαν τον κόσμο και οδήγησαν την ανθρωπότητα στην οδό της αρετής.

Κόσμο καλεί ο Ιησούς τους ανθρώπους εκείνους τους καθημένους εν χώρα και σκιά θανάτου. Τον κόσμο αυτό του σκότους και του θανάτου, οι άγιοι Απόστολοι και οι διδάσκαλοι της Εκκλησίας έλαβαν την εξουσία να φωτίσουν τον κόσμο με το Θείο Φώς, δια τούτο και τους αποκαλεί «Φώς του κόσμου».

Ο Χριστός, το μέγα Φώς του κόσμου, «εγώ ειμί το φώς του κόσμου», ωκοδόμησε την Εκκλησία Του, την οποία και ονομάζει «πόλις επάνω όρους κειμένη», και που κατοικείται από εκείνους τους ανθρώπους που  τον πιστεύουν και τον ομολογούν ως Υιό του Θεού Μονογενή. Όρος δε επί του οποίου η πόλις αυτή ωκοδομήθηκε είναι αυτός ο Κύριος, ο οποίος τέθηκε ως θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας, και η οποία μένει ασάλευτος στους αιώνες.

Οι άγιοι Απόστολοι και μετά αυτών των θεοφόρων Πατέρων ο Σύλλογος «τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου, τα πάγχρυσα στόματα του Θεού Λόγου», μετέφεραν στα πέρατα της οικουμένης την σωτηριώδη θεία διδασκαλία και αφύπνησαν έθνη και λαούς και έστησαν τρόπαια της αληθούς ημών πίστεως.

Οι Άγιοι και θεοκήρυκες Απόστολοι, και μετ’ αυτών οι Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, τίμησαν τα Άγια του Κυρίου Πάθη, ύμνησαν την Αγία Αυτού Ανάσταση, προσκύνησαν την Αγία Αυτού Ανάληψη, δόξασαν το Άγιο και προσκυνητό Όνομά Του και δογμάτισαν το Θεανδρικό Αυτού πρόσωπο και με την «εν αγίω πνεύματι» διδασκαλία τους κατετρόπωσαν τους θεομάχους αιρετικούς - και τον Χριστό Μονογενή Υιό και Λόγο του Θεού Πατρός - τρανώς ωμολόγησαν, και την Παρθένο Μαρία Θεοτόκο εξονόμασαν, την ασπόρως συλλαβούσα Μήτηρ του Ιησού.

Και σήμερα σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη εποχή των πολλαπλών θεωριών και εξελίξεων, οι διάδοχοι των Αγίων Πατέρων, που θεία χάριτι ενεπιστεύθη σ’ αυτούς η πανσθενής του Κυρίου βουλή, πρέπει να επαγρυπνούν, να διδάσκουν, να ενεργούν και με αναπεπταμένες τις κεραίες του πνεύματος, ως άγρυπνοι θεματοφύλακες να δίδουν λόγο πίστεως - παντί τω αιτούντι - και τούτο γιατί Λύκοι βαρείς, με ένδυμα προβάτου και σήμερα σ’ αυτή την παγκοσμιοποιημένη εποχή των πολλαπλών θεωριών και εξελίξεων, επιδιώκουν, παντί τρόπω, να εισέλθουν στην αγία μάνδρα του Κυρίου και να θύσουν και να απολέσουν -ει δυνατόν και τους εκλεκτούς.

Η χριστιανική αλήθεια βρίσκεται στην διδασκαλία των Πατέρων της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, που είναι πηγή ανεξάντλητος, είναι ανόθευτος και πάντοτε η αυτή. Αυτή την  αλήθεια διδάσκει σήμερα η σημερινή εορτή των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων και αυτή οφείλουμε, κλήρος και λαός, να πράξουμε μετά προθυμίας και αγάπης, ενωμένοι με την μυστηριακή ζωή της  Εκκλησίας μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τότε θα γίνουμε και εμείς φως του κόσμου και οδηγοί εκείνων των αδελφών μας που ευρίσκονται μακριά από το Φως, την Αλήθεια και την Ζωή, και οι οποίοι αφού δούν τα καλά έργα μας θα φωτιστούν και αυτοί και θα δοξάσουν τον ουράνιο πατέρα δια της επιστροφής τους πρό την αλήθεια.

Ο κατ’ εικόνα Θεού άνθρωπος, αφού γνωρίσει δια της αληθινής διδασκαλίας το φώς, την αλήθεια και την ζωή, και αυξήσει το κατ’ εικόνα εις καθ’ ομοίωση, θα γνωρίσει και Αυτόν τον αληθινό Θεό, και τότε θα γίνει μέτοχος της ουρανίου αυτού βασιλείας. «Εγώ τους δοξάσαντάς με αντιδοξάσω». ΑΜΗΝ.

+ Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος