ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΡΟΥ

Με εντολή και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ως Διευθυντής του εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λέρου, την ημέρα του Πάσχα (Κυριακή 2-5-2021), αντάλλαξε πασχάλιες ευχές με τους τροφίμους και το προσωπικό του Ιδρύματος, ενώ κατά το έθιμο τσούγκρισαν το πασχαλινό αυγό.

 


ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ (2-5-2021)


ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ (2-5-2021)


ΠΑΣΧΑΛΙΟΣ ΟΡΘΡΟΣ - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ (2-5-2021)

 


Χριστός Ανέστη!

Πάσχα… Η Εορτή των Εορτών!  Και η Πανήγυρις των Πανηγύρεων! Είναι η Ανάστασις του Χριστού!

Οι γυναίκες και μαθήτριες του Χριστού πηγαίνουν με μύρα στον τάφο για να Του προσφέρουν τις ύστατες τιμές της αγάπης τους. Φθάνοντας στον τάφο τον βλέπουν κενό! Και ο λευκοφορεμένος Άγγελος τους διακηρύττει την Ανάσταση: «Ηγέρθη ο Κύριος!».

Την Κυριακή του Πάσχα, οι ιερείς μας ενδύονται τα πασχαλινά άμφιά τους και με την εικόνα της Αναστάσεως και αναμμένες λαμπάδες ψάλλουν τον Εσπερινό της Αγάπης και ακούγεται το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο «ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια τω Σαββάτω των θυρών κεκλεισμένων», σε πολλές γλώσσες κατά το έθος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού της Αγάπης, ο Ιερός Κλήρος μοιράζει το κόκκινο αυγό, με την ευχή όπως ο Αναστάς Κύριος πλημμυρίζει στις καρδιές όλων μας το ανέσπερο φως της Αναστάσεώς Του.

H ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ. Χ. Αποφασίστηκε να γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι.

Το αρνί που τρώμε το Πάσχα συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε σαν το αρνί για την σωτηρία όλης της ανθρωπότητας.

Η φιλοξενία πατροπαράδοτη στα ακριτικά νησιά μας. Οι νησιώτες, με τον δικό τους τρόπο, πάντα φιλόξενοι, γιορτάζουν το Πάσχα με συγγενείς και φίλους, με το φουρνιστό-γεμιστό κατσίκι, το «μουούρι» στην Κάλυμνο, μυζήθρα, κόκκινο αυγό, τυρόπιτες και κρασί γλυκό, τραγούδια και χορούς και «τρακατρούκες» ή δυναμίτες στην Κάλυμνο!

Από την Κυριακή του Πάσχα και για σαράντα ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Χριστός Ανέστη» και απαντώντας «Αληθώς Ανέστη».

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως