Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας («Δωδεκάορτον»). Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει «προϋπάντηση».

Η σημερινή γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι αφιερωμένη στην έλευση του μικρού Χριστού στον Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών. Εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός).

Στο εορτάζον ιερό παρεκκλήσιο της Υπαπαντής του Κυρίου στη Λέρο, που ανήκει στην Ενορία του Ι. Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», το εσπέρας της Δευτέρας 1/2/2021, τελέστηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του αρχιμ. Γεδεών και του ιεροδιακόνου π.Γεωργίου, με την παρουσία ολίγων πιστών, των προβλεπομένων υπό των ισχυόντων μέτρων.

Το ιερό αυτό παρεκκλήσιο ευρίσκεται κάτωθι του αυλείου χώρου του Μητροπολιτικού Ναού της Λέρου, το οποίο κατόπιν οδηγιών του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου και πολύμηνων εργασιών και παρεμβάσεων, μετατράπηκε σε ένα ωραιότατο και καλαίσθητο παρεκκλήσιο, του οποίου τα θυρανοίξια τέλεσε ο Μητροπολίτης μας στις 24-1-2016, και αφιερώθηκε στην Υπαπαντή του Κυρίου. Έσωθεν δε υπάρχει μικρό εκθετήριο παλαιών ξυλουργικών εργαλείων, δωρεά του ενορίτου και ιεροψάλτου κ. Ιωάννου Γκιουζέππου.


Από τον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου στην Κάλυμνο.

Εορτάζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Κυρίου Καλύμνου. Εφημέριος π. Χαράλαμπος Λεβεντάκης.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες από Κάλυμνο:  Μανώλης Μέρης