Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1426

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το εσπέρας της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου 2020, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένων υπό των Ιερέων π.Νικοδήμου Αρχιερατικού Επιτρόπου, π.Σωφρονίου, αρχιμ.Γεδεών, π.Δαμασκηνού, π.Νικολάου και π.Μιχαήλ, παρουσία των τοπικών Αρχών, και πλήθους εκκλησιάσματος.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Μητροπολίτης αναφερθείς στην σημασία της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ενώ τόνισε για άλλη μία φορά ότι "πρέπει να βαδίζουμε στο σωστό δρόμο του Θεού, διότι όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον ίσιο δρόμο που χάραξε ο Κύριος. Δυστυχώς, ο άνθρωπος δια της παρακοής του αμαύρωσε, αλλοίωσε, εξαχρείωσε και σκότωσε το κατ’ εικόνα Θεού, με αποτέλεσμα να ευρεθεί έξω του παραδείσου οδυνόμενος δια την παρακοή αυτού. Ο Θεός της αγάπης, έστειλε στη γη τον Μονογενή Υιό Του, δια να ελευθερώσει το ανθρώπινο γένος από τα δεσμά της δουλείας. Ανέβηκε επί του Σταυρού, ο άκακος, «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου», ο Οποίος εκουσίως έφερε στους ώμους Του τις αμαρτίες όλου του ανθρωπίνου γένους χωρίς καμία διάκριση. Δια του Σταυρού του Κυρίου, αναγεννήθηκαν οι άνθρωποι και υψώθηκαν στον πνευματικό κόσμο και νίκησαν τον διάβολο και την αμαρτία και δια του Σταυρού του Κυρίου έγιναν μέτοχοι της ουρανίου βασιλείας. Ο Σταυρός είναι Θεού δύναμις. Εκ του Σταυρού δια της πίστεως πηγάζει η θεία χάρη, η οποία ενδυναμώνει και ενισχύει τον άνθρωπο, αναγεννά και καθαρίζει την ψυχή του. Δια της  χάριτος του Σταυρού υπομένει ο άνθρωπος κάθε θλίψη και κάθε διωγμό και κάθε επηρεία του Διαβόλου. Η θεία δύναμις του Τιμίου Σταυρού λάμπει και ακτινοβολεί…Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι πάνω στο Σταυρό τελέστηκε η μυστηριώδης θυσία, άπαξ δια παντός, η οποία θεραπεύει εκείνους πού πάσχουν ηθικά, σηκώνει το φορτίο των  αμαρτιών κάθε ανθρώπου, παρέχει ζωή και δύναμη στους αδυνάτους, δια να επιτελέσουν το αγαθό και αποβαίνει πηγή πάσης χάριτος και ευλογίας. Ο Σταυρός είναι Θεού σοφία, διότι εν’ αυτώ βλέπουμε να κρέμεται η άκρα ταπείνωση του Θεού. Από του Σταυρού δίδαξε ο Κύριος εμπράκτως πάσα αρετή και μάλιστα την συγχώρηση προς τους σταυρωτές του. «Πάτερ άφες αυτοίς ου γάρ οίδασι τι ποιούσι». Ο Σταυρός είναι «Θεού δύναμις και Θεού σοφία». Δια του Σταυρού του Κυρίου μας αναγεννηθήκαμε πνευματικά και σωζόμαστε από τις ενέργειες του διαβόλου. Ας ατενίσουμε λοιπόν σήμερα που η Εκκλησία μας υψώνει τον Τίμιο Σταυρό εν μέσω αυτής, με πίστη και αγάπη, με σεβασμό και ταπείνωση και ας ψάλλουμε και εμείς γονατιστοί   προ του Τιμίου Ξύλου «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα, και την Αγίαν Σου Ανάστασιν Υμνούμεν και δοξάζομεν»…

Κατά τον Εσπερινό ο Μητροπολίτης μας, ο Θεοφιλέστατος και οι Ιερείς μας, έψαλλαν τους Χαιρετισμούς εις τον Τίμιον Σταυρόν.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ

Στο ψαλτήρι έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας Όθων Χατζηλάρης, Ευαγγ.Χατζηλάρης, Ευαγγ.Στρατάκης, Αγγ.Αγγελίδης, Νεκτ.Ταχλιαμπούρης, Ι.Γκιουζέππος και Αντ.Χωραφίτης.

 


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Νικοδήμου και των Ιερέων π.Σωφρονίου και π.Νικολάου.

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό, που σύμφωνα με το έθιμο, θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.


Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ


Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΠΛΑΚΑ" ΛΕΡΟΥ (ΕΝΟΡΙΑ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ)


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ (ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΘΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως