ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με κάθε λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε το εσπέρας της Κυριακής 26 Ιουλίου 2020, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου.


Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Αμφιλοχίου και πολλών ιερέων της νήσου.

Την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, η βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη, από τις τοπικές αρχές ο Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης, ο έπαρχος Μανώλης Μουσελλής, ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς, η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, δημοτική σύμβουλος Ρένα Μαγκάκη, ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, ενώ η προσέλευση των προσκυνητών ήταν μεγάλη, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, με την παρουσία Καλυμνίων απανταχού της γης, αλλά και πλήθος πιστών από τα Δωδεκάνησα και την Ελλάδα.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

 

Το βράδυ εψάλη παράκληση, ετελέσθη ιερά αγρυπνία και το πρωί της Δευτέρας 27-7-2020, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 


ΣΤΗ  ΛΕΡΟ

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάστηκε στη Λέρο η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στην τοποθεσία «Παλιασκλούπη» (παλαιό Ασκληπιείο) στον Πλάτανο.

Την παραμονή το εσπέρας, Κυριακή 26 Ιουλίου 2020, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. Νικοδήμου Φωκά και ιερέων της νήσου, παρουσία του Δημάρχου κ.Μ.Κόλια και πολλών πιστών.

Κατά τον Εσπερινό τελέσθηκε η αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Άγιο Παντελεήμονα και για πολλούς σύγχρονους αγίους που ακολούθησαν το παράδειγμά του, δηλαδή, «η καθαρή ιατρική συνείδηση που τους διέκρινε, τους έκανε να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως εικόνες του Θεού, προσφέροντάς τους ιατρικές υπηρεσίες με αληθινή αγάπη».

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε Ιερά Παράκληση.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες Ευάγγελος Χατζηλάρης, Όθων Χατζηλάρης, Αναστάσιος Χατζηλάρης, Ισίδωρος Λιβανός, Άγγελος Αγγελίδης, Γεώργιος Γαμπιέρης, Σώζων Λάμπρου, Ευάγγελος Στρατάκης, Ιωάννης Γκιουζέππος.

Από την επιτροπή του Ναού και με την προσωπική φροντίδα των κυριών, με επικεφαλής τις κυρίες Στέλλα και Θεολογία Μεραμπελιώτη, όπως κάθε χρόνο, προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα και παραδοσιακά γλυκίσματα στους προσκυνητές.

Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, ετελέσθη η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.Ιωσήφ.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως