Στην Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων Καλύμνου, την Παρασκευή 13-3-2020, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη για το θέμα της Πανδημίας, εξεδόθη Εγκύκλιος και ετελέσθη Δέηση ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Σάββα, από τον Μητροπολίτη μας και όλους τους Ιερείς.

Ακολουθεί η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΕΡΟΥ-ΚΑΛΥΜΝΟΥ-ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.:  71Λ/13-03-2020

Η τοπική μας Εκκλησία δια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου και της σύμπνοης γνώμης του Ιερατείου της, με αγάπη Χριστού και αίσθημα ευθύνης ενώπιον του Θεού και ειλικρινές ενδιαφέρον για την τιμή και αξία του ανθρωπίνου Προσώπου, υπείκοντας στην Ορθόδοξη Παράδοσή της, αποφάσισε να λάβει μέτρα απέναντι στην πρόκληση της Πανδημίας, η οποία μαστίζει την Πατρίδα μας και όλη την Οικουμένη, με παραχώρηση του Ελεήμονος και Φιλανθρώπου Θεού.

Έλαβε λοιπόν τα εξής προσωρινά  μέτρα, πρώτον, σχετικά με την τέλεση  των Ιερών Ακολουθιών και την υπεύθυνη προσέλευση σε αυτές:

1)  Να γίνει απολύτως σεβαστό και κατανοητό στο Ορθόδοξο Πλήρωμα της καθ’ ημάς Εκκλησίας, αλλά και γενικά στον καθένα ότι παραμένει προσηλωμένη απαρεκλίτως στην Πατροπαράδοτη διδασκαλία της Εκκλησίας μας περί Θείας Ευχαριστίας, σε ενότητα με την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

2)  Να γίνει απολύτως σεβαστό και κατανοητό , ότι διά του απλού Εκκλησιασμού και δια της παραμονής μας στην Εκκλησία δεν εξασφαλίζεται ότι δεν θα μεταδίδεται ο ιός στους προσερχομένους. Η Θεία Κοινωνία είναι το μοναδικό  «φάρμακον αθανασίας προς Ζωήν αιώνιον» και απρόσβλητη από κάθε κακό.

3)  Οι Ιεροί Ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί, γιατί ο Ιερός Ναός είναι ο οίκος Θεού, οποίος ναός σε κρίσιμους χαλεπούς καιρούς ουδέποτε έκλεισε. Στους Ναούς θα τελούνται ως έχει κάθε βράδυ το Απόδειπνον, την Παρασκευή εσπέρας οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και μία και μόνη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, κατά την κρίση του Εφημερίου, αλλά σε πιο σύντομο χρόνο. Τα Σάββατα θα τελείται Θεία Λειτουργία μόνον αν υπάρχει μνημόσυνο και την Κυριακή η Θεία Λειτουργία κανονικά, με την διαφορά ότι θα τελειώνει ενωρίτερα στις 9:00΄ π.μ., ανεξαιρέτως για όλες τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές.

4)  Αναστέλλονται οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί και οι εν αυτοίς ομιλίες, τα Κατηχητικά Σχολεία και οι Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής. Όσον αφορά τις συναθροίσεις των Μνημοσύνων, το στόλισμα δηλαδή στις Αίθουσες των Ενοριών, θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, μόνο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, χωρίς καλεσμένους. Ομοίως, αναστέλλεται προσωρινά και η συγκέντρωση στις Αίθουσες των Ιερών Ναών μετά την Θεία Λειτουργία (καφές). Σχετικά με τα κανονισμένα Αρχιερατικά Μνημόσυνα ανακοινώνεται ότι θα τελούνται από τους Ιερείς στους ναούς και ο Μητροπολίτης μας θα τελεί το Τρισάγιον επί του τάφου.

5)  Γίνεται γνωστό σε όλους ότι μετά από πολλή περίσκεψη και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις γενικές συνθήκες ως έχουν, μεταφέρεται, μόνον για εφέτος, η Εορτή του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, από την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, την Κυριακή του Παραλύτου (9-10 Μαΐου 2020).

Δεύτερον εκδίδει τις παρακάτω οδηγίες για την συμπεριφορά μας στον Ιερό Ναό:

1)  Σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών ζητείται από τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και όσους εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα να παραμένουν σπίτι τους για την δική τους προστασία και να για μην φέρουν σε κίνδυνο τους υπολοίπους. Υπενθυμίζουμε στην αγάπη σας ότι η Πολιτεία έλαβε μέτρα με αυστηρές ποινικές κυρώσεις. Όποιος παραμείνει σπίτι του, παραμένει συγχωρημένος από εκκλησιαστικής πλευράς. Εκείνος θα προσεύχεται από το σπίτι του για εμάς και εμείς για αυτόν. Υπάρχουν τα εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης από τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τις Ακολουθίες.

2)  Όταν  εισερχόμαστε στον Ιερό Ναό θα απολυμαίνουμε τα χέρια μας με τα μέσα τα οποία θα βρίσκουμε στο παγκάρι. Δεν ασπαζόμαστε τις Εικόνες, παρά μόνο κάνουμε απλή υπόκλιση, διότι από την χάρη της αγίας Εικόνος δεν μεταδίδεται μικρόβιο, μεταδίδεται όμως  από εμάς στο υλικό της Εικόνας. Ομοίως υποκλινόμαστε και δεν ασπαζόμαστε για τους ιδίους λόγους  το χέρι του Ιερέως και το Ιερό Ευαγγέλιο κατά την πρωϊνή έξοδό του.

3)  Οι Εφημέριοι και οι Εκκλησιαστικές Επιτροπές είναι υπεύθυνοι για τον υποχρεωτικό εξαερισμό και την απολύμανση του χώρου.

4)  Τέλος, όσον αφορά την λειτουργία των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, το ωράριο διαμορφώνεται καθημερινά τις ώρες 10:00΄ με 12:00΄ (εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή αργιών) και προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη φυσική παρουσία του κοινού. (τηλέφωνα για μεν την Κάλυμνο: 22430-23000 εσωτ.1 ή 2 , για δε την Λέρο: 22470-23211).

Καλούμαστε όλοι να διάγουμε αυτή την δύσκολη περίοδο με προσευχή και Πίστη προς τον Θεό, συμμόρφωση στις οδηγίες των Αρχών και της Επιστήμης, η  οποία τυγχάνει  δώρο του Θεού για τον Άνθρωπο.

Ευχόμαστε όπως ο Άγιος Θεός διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, του αγίου Σάββα, του αγίου Ιαματικού Παντελεήμονος και Εφόρου της Νήσου μας και Πάντων των Αγίων, σύντομα να μας απαλλάξει απ’ αυτή την δοκιμασία και να αξιωθούμε με υγεία και ειρήνη να εορτάσουμε ήρεμα το Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Τονίζουμε και πάλι ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και μπορεί να μεταβληθούν, ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινούται ότι, βάσει των δεδομένων συνθηκών, τις καθημερινές η Ιερά Μονή θα ανοίγει τις πύλες της από τις 9 το πρωΐ ως τις 12 μμ. 

Όσον αφορά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής, η καμπάνα θα χτυπάει στις 6.00 πμ και θα τελειώνει στις 8.30 πμ, οπότε και η πύλη της Ιεράς Μονής θα κλείνει. 

Οι δε Χαιρετισμοί της Θεοτόκου θα τελούνται εκάστη Παρασκευή 6-7 μμ. 

Ζητούμε την κατανόηση του φιλοχρίστου πληρώματος της Εκκλησίας και των ευσεβών προσκυνητών. 

Τονίζουμε ότι τα   μέτρα αυτά είναι προσωρινά και θα προσαρμοσθούν ανάλογα με την εξέλιξη των γεγονότων, λόγω της καταστάσεως της Πανδημίας.

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως