Αφιέρωμα του επετειακού «Art & Magazine» για την προσφορά του Καλύμνιου Στάθη Τσαγκάρη στον χώρο της μουσικής!

Τιμή για τον ίδιο η προεδρία του Σακελλάρη Τρικοίλη στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Κάλυμνο με θέμα τη βυζαντινή μουσική.

Είναι <σχεδόν> ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας, με το χαμόγελο, με την ευγένεια που τον ξεχωρίζει, με το υψηλό αίσθημα ευθύνης και εξυπηρέτησης απέναντι στον συνάνθρωπο που <χάνεται> στους νόμους και τη χαρτούρα. Ποιός άλλος; Είναι ο Στάθης Τσαγκάρης, που κάθε πρωί, είναι εκεί, στον ΟΑΕΔ, δεκάδες ώρες σ’ ένα γραφείο να μοιράζει ανεργίες και επιδόματα, να σου λύνει απορίες για προκηρύξεις και διαγωνισμούς. Ο άνθρωπος που σου απαντάει και στο <μέσεντζερ> (!) ανά πάσα ώρα και στιγμή για τα δικά σου ζητήματα, στερούμενος και τον ελάχιστο προσωπικό του χρόνο μακριά από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ελάχιστο χρόνο; Φυσικά, διότι αφού κλείσει το γραφείο ώρα τρεις και τέσσερις αν χρειαστεί (ανοίγοντας το και 6 και 7 αν υπάρχει φόρτο δουλειάς), το υπόλοιπο της ημέρας θα το ξοδέψει στην μεγάλη του αγάπη και σε αυτό που ακολούθησε ακαδημαϊκά, την βυζαντινή μουσική!

Πλην της προσφιλούς προσωπικότητάς του, ο Στάθης Τσαγκάρης αποτελεί μια διακεκριμένη φυσιογνωμία στον χώρο της βυζαντινής μουσικής και ιεροψαλτικής. Μια χρόνια και αξιοζήλευτη πορεία ανθρώπινης επιμονής και κοινωνικής προσφοράς, μια πορεία αγάπης και αφοσίωσης και ευλάβειας στο λειτούργημα της ψαλτικής. Μια όμορφη ιστορία γεμάτη σπουδές και επιτυχίες και με αξέχαστες εμπειρίες δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα και δασκάλους της εκκλησίας μας. Ένας άνθρωπος που έμαθε και <μεγάλωσε> με άξιους μέντορες της βυζαντινής μουσικής ενώ παράλληλα έδινε πάντα και δίνει- χώρο εξέλιξης στα νέα παιδιά! Είναι νέος και ξέρει, πως η εκκλησία χρειάζεται συνεχιστές.

Αυτά μάλλον τα μικρά μουσικά επίτευγμα <πρόσεξε> στον συμπατριώτη μας το δημοφιλές περιοδικό τέχνης και πολιτισμού «Art & Magazine», το οποίο και του αφιέρωσε κάποιες γραμμές στο επετειακό μάλιστα και χριστουγεννιάτικο ένθετο του Δεκεμβρίου- προσθέτοντας έτσι μεγαλύτερη τιμή στο πρόσωπο του ιδίου αλλά και της καταγωγής του, την Κάλυμνο, η οποία ακούστηκε θετικά στον κόσμο του πνεύματος και της μουσικής.

Ο Στάθης Τσαγκάρης είναι καθηγητής μουσικής στην βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και στην ευρωπαϊκή μουσική.

Η ενασχόληση με τα μουσικά ξεκίνησε από παιδί, στο μουσικό εργαστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως στην Κάλυμνο. Μαθήτευσε πλάι στον ιερέα παππού και θείο του - Πρωτοψάλτες, Κωνσταντίνο και Διονύση Σπυρόπουλο (ετεροθαλή αδέρφια του ιερέα πνευματικού <γίγαντα>, μουσικοδιδάσκαλου, Παντελεήμων Κούρου) και τον δάσκαλο των δασκάλων Γεώργιο Χατζηθεοδώρου, με την πρώτη μεγάλη υπέρβαση να μην αργεί αναλαμβάνοντας Β' ψάλτης στα 16 του χρόνια στον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου!

Η επιστημονική του κατάρτιση συνεχίστηκε στην Αθήνα. Σπουδές στο Ωδείο Αττικής πλάι στους καθηγητές Απόστολο Βαληνδρά και Ιωάννη Μπουφίδη, όπου και αποφοίτησε με άριστα. Διετέλεσε μέλος της χορωδίας του μητροπολιτικού ναού Αθηνών με χοράρχη τον αείμνηστο Σπυρίδωνα Περιστέρη από τον οποίο και διδάχθηκε διεύθυνση χορωδίας.

Σημαντική στιγμή της καριέρας του η ενεργή παρουσία του στη χορωδία του ιερού ναού Διονυσίου Αρεοπαγίτου πλάι στον Απόστολο Βαληνδρά. Του προτάθηκε η θέση του Β' Χορού όμως τον σταμάτησαν οι στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Οι σπουδές δεν σταματούν εδώ. Δίπλα στον υπέροχο και άξιο συμπατριώτη μας και μεταξύ άλλων καθηγητή ανώτερων θεωρητικών ευρωπαϊκής μουσικής, Σωτήρη Κυπραίο στο Ωδείο <Ρωμανός ο Μελωδός>, αποκτά με άριστα πτυχίο αρμονίας, ενοργάνωσης πνευστών, μουσικοδιδασκάλου. Οι μουσικές του δραστηριότητες περνούν από τον ελληνικό στρατό μα και από μια σειρά τοπικών συλλόγων και δημοτικών σχολείων του νησιού μας, ακόμη και στο Darwin της Αυστραλίας, όπου και οργάνωσε επιτυχημένα αρκετές θρησκευτικές εκδηλώσεις με κυρίαρχο πάντα το στοιχείο της ψαλτικής.

Από το 1999 μέχρι σήμερα, και όντας συντονιστής και υπεύθυνος της χορωδίας του ΚΑΠΗ, παρέχει τις υπηρεσίες του Πρωτοψάλτη στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσίου.

Η συλλογή των διακρίσεων και επαίνων ξεκινούν από τον τότε (και νυν) Δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη, μέχρι την 80 ΑΔΤΕ, από το Λύκειο Ελληνίδων, μέχρι τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Παρθένιο τον Γ', μα και από τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο μέχρι την Πατριαρχική εξαρχία Πάτμου για την εξαιρετική του παρουσία σε Πανδωδεκανησιακό διαγωνισμό βυζαντινής ψαλμωδίας.

Μια από τις ιδιαίτερες και συναισθηματικές στιγμές-σταθμός της μέχρι τώρα πορείας του ήταν, η ημερίδα που διοργάνωσε βυζαντινής μουσικής στην Κάλυμνο με διακεκριμένους καλεσμένους καθηγητές και ενεργούς συμμετέχοντες τους : προεδρεύοντα και τότε (και νυν) πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καλύμνου Σακελάριο Τρικοίλη, φιλόλογο- Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη που είχα την τύχη να γνωρίσω και να μαθητεύσω επί των διευθυντικών του ημερών, τον Σίμο Δημήτριο, τον Σωτήρη Κυπραίο, και τον πανοσιολογιότατο κ. Αντύπα.

Αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τον Στάθη και το νησί μας το χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα του περιοδικού, και όλοι εμείς, φίλοι και συμπατριώτες του, ευχόμαστε να συνεχίσει το τόσο σημαντικό και ουσιαστικό έργο που παράγει στον χώρο του πολιτισμού και της εκκλησίας.