ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 2019

Πολιούχου του νησιού και προστάτου των ναυτικών.

Η Ιερά Μητρόπολις, πληροφορεί τις Αρχές και τον Λαόν της Καλύμνου, ότι θα εορτάσει και εφέτος τον πολιούχον της και Θαλασσάρχην Άγιον Νικόλαον.

Όπως γνωρίζετε είναι ΑΡΓΙΑ η εορτή του Αγίου για όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Σχολεία, κλπ., σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 125/23-5-2003.


Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Παραμονή της Εορτής.

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Ιδιωτικών καταστημάτων (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.), Τραπεζών, Οργανισμών κοινής ωφελείας, οικιών, πλοίων, κ.λπ., από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι τη δύση του ηλίου της Πέμπτης.

Ώρα 5:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

Ώρα 8:00 μ.μ. Παράκλησις μετά χαιρετισμών εις τον Άγιον Νικόλαον.


Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ανήμερα της Εορτής

Ώρα ενάρξεως Όρθρου 7:00΄ π.μ.

Ώρα 9:00 π.μ.:  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των σπογγαλιέων, σπογγεμπόρων, ναυτικών και των εν θαλάσση τελειωθέντων.


Παρακαλούνται να παραστούν οι κατωτέρω:

Ο ευσεβής λαός της Καλύμνου, οι κ.κ. Υπουργοί, εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως, Βουλευτές Δωδεκανήσου, ο Έπαρχος Καλύμνου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων, ο Ειρηνοδίκης, ο Στρατιωτικός Διοικητής του 542 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής του  Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης Καλύμνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί του Συντάγματος και του Τάγματος Καλύμνου, ο Διευθυντής ΑΕΝ Καλύμνου, Αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Εφέδρων αξιωματικών και  πολεμιστών, οι Πρόεδροι Πλοιάρχων και Σφουγγαράδων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, οι πρόεδροι Πλοιάρχων και Σφουγγαράδων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, ο Πρόεδρος του εμπορικού και επαγγελματικού Επιμελητηρίου Καλύμνου, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλύμνου , οι Διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων Καλύμνου, ο Διοικητής του «Βουβάλειου» Νοσοκομείου Καλύμνου και λοιπών εκπροσώπων  Ν.Π.Δ..Δ. και Ν.Π.Ι.Δ, οι Τοπικοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών εν στολή, οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών ΝΠΔΔ, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία, Αντιπροσωπείες Προσκόπων, Οδηγών, του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, των Σχολείων Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, κλπ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στην παραλιακή πλατεία, όπου προ της πλατείας του Δημαρχείου, θα ψαλεί δέηση υπέρ πάντων των εν θαλάσση πλεόντων και εργαζομένων, αδελφών ημών  Καλυμνίων.

Ώρα 11:00 π.μ.:  Συγκέντρωσις των τμημάτων εκατέρωθεν του εορτάζοντος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Για την τήρηση της τάξεως στην παραλιακή πλατεία, παρακαλείται α) τό Λιμενικό Σώμα καί β) το Αστυνομικό Τμήμα.

Την Εικόνα θα φέρουν σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου.

Επίσης, παρακαλείται το Σύνταγμα Καλύμνου να διαθέσει άγημα 20 ανδρών, για να πλαισιώσουν την Ιερά Εικόνα του Αγίου και για να αποδώσουν τις κεκανονισμένες τιμές.

Ο Δήμος Καλυμνίων παρακαλείται να φροντίσει, από την παραμονή της εορτής, τον σημαιοστολισμό της πλατείας, την φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου, και να διαθέσει την Δημοτική Φιλαρμονική.

Τα Σχολεία Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης παρακαλούνται να παραστούν στη  λιτανεία με αντιπροσωπείες, σημαία και παραστάτες αυτής και  6 άτομα με την στολή της παρέλασης, επίσης 12μελής αντιπροσωπεία προσκόπων και οδηγών με τις σημαίες τους.

Παρακαλείται το Λύκειο Ελληνίδων-παραρτήματος Καλύμνου, να διαθέσει αντιπροσωπεία με τοπικές ενδυμασίες 12 ατόμων (6 αγόρια – 6 κορίτσια).

Παρακαλείται η διοίκηση του «Βουβάλειου» Νοσοκομείου Καλύμνου, να διαθέσει ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της λιτανείας από ώρας 10ης π.μ. έως 12ης μεσημβρινής.

Τα σχετικά με την πομπή και κάθε άλλη λεπτομέρεια εκτελέσεως του προγράμματος ορίζεται να κανονίσει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, πρωτοπρεσβύτερος π. Αμφιλόχιος Σακαλέρος και ο τελετάρχης του Δήμου Καλυμνίων κ.Βασίλειος Διακομιχάλης, εντός και εκτός του πανηγυρίζοντος ιερού Ναού.

Το παρόν πρόγραμμα έχει θέση προσκλήσεως.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ 2019

Η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου και την ΥΝΤΕΛ, κατήρτισαν το κάτωθι πρόγραμμα, για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της πόλεως του Λακκίου Λέρου:

ΠΕΜΠΤΗ  05/12/2019

Ώρα 17:30  Μέγας πανηγυρικός  Αρχιερατικός Εσπερινός  και  αρτοκλασία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/12/2019

Ώρα 07:00  Έπαρση σημαίας στο Μνημείο πεσόντων «Α/Τ  Β. ΟΛΓΑ» με μέριμνα της ΥΝΤΕΛ.

Ώρα 07:30 Όρθρος – Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία.

Ώρα 09:30 Προσέλευση επισήμων στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου.

Ώρα 10:00 Δοξολογία.

Ώρα 10:20 Περιφορά Ιεράς Εικόνας Αγ. Νικολάου, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ανδρών της ΥΝΤΕΛ και επάνοδος εις  Ιερό Ναό.

Των Ιερών Ακολουθιών θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας  κ. Στέφανος.

* Παρακαλείται το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου για τη λήψη μέτρων τάξης  κατά την περιφορά της Ιεράς Εικόνας και την επάνοδο της στον Ιερό Ναό.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως