Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στη Λέρο η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το εσπέρας της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου 2019, στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Πλάτανο, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, με την συμμετοχή του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των Ιερέων π.Νικοδήμου Αρχιερατικού Επιτρόπου, π.Σωφρονίου, π.Σεργίου, π.Νικολάου, π.Γεδεών και π.Μιχαήλ, παρουσία των τοπικών Αρχών, και πλήθους εκκλησιάσματος.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο π. Γεδεών αναφερθείς στην δύναμη του Τιμίου Σταυρού.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, έλαβε χώρα η Λιτάνευση μικρού τμήματος του Τιμίου Ξύλου, φυλασσομένου στην Ιερά Μονή Αγίων Αγγέλων Λέρου, και της Ιεράς Εικόνος της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εις τας οδούς της Πόλεως του Πλατάνου, την οποίαν έφεραν στους ώμους οπλίτες του 588ΤΕ Λέρου. Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου.

Έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου έλαβε χώρα η καθιερωμένη δέησις, υπέρ των αποδήμων αδελφών μας και με ευλάβεια κλήρος, τοπικές αρχές και ευσεβής λαός έκλειναν γόνυ προς της θαυματουργού εικόνος του Τιμίου Σταυρού και διήλθαν κάτωθεν αυτής βασταζομένης υπό στρατιωτών.

Στο ψαλτήρι έψαλλαν οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες μας Όθων και Αναστάσιος Χατζηλάρης, Γ.Γαμπιέρης, Ε.Στρατάκης, Αγγ.Αγγελίδης, Ι.Γκιουζέππος, Δ.Χωραφίτης.


Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου, ετελέσθη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων π.Σωφρονίου, π.Γεδεών και π.Νικολάου.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος, αναφερθείς στην μεγάλη ημέρα της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.


Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αμέσως μετά, και μέσα σε κλίμα κατανύξεως και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας, έγινε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όλο το εκκλησίασμα προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό που κρατούσε στα χέρια του ο Σεβασμιώτατος και έλαβε ευλογία τα βασιλικά και τον αγιασμό, που σύμφωνα με το έθιμο, θα χρησιμοποιήσουν οι νοικοκυρές για το προζύμι της χρονιάς, για να ζυμώνουν τον άρτο και τα πρόσφορα.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως