Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις "Συνάντηση Ειρήνης 2019", που πραγματοποιήθηκαν στη Λέρο από 12 έως 14 Ιουλίου 2019.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση είχε και φέτος το Ελληνοτουρκικό Σωματείο «Δάφνη – Defne», ενώ οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και την συμμετοχή και συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, του Δήμου Λέρου, του Συλλόγου «Γυναίκες χωρίς Σύνορα-παράρτημα Λέρου», του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις», του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, του Ελληνοιταλικού Συλλόγου Φίλων Λέρου (ΑΙΑΛ), καθώς και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου (Ι.Σ.Ε.Κ.).

Η πρωτοβουλία και οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να γεφυρώσουν τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας και του πολιτισμού των λαών στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Και δεδομένου ότι στη Λέρο υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - 12.7.2019

Η Παρασκευή 12 Ιουλίου, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, ξεκίνησε με ένα στρογγυλό τραπέζι «Ειρήνη και Υγεία» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Έλληνες και Τούρκοι ιατροί μίλησαν με τον συντονιστή που είναι από την Γαλλία.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΙ"


ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΜΑΓΙΚΑ ΝΗΣΙΑ" ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ IZZET KERIBAR

Ο φημισμένος φωτογράφος Izzet Keribar παρουσίασε εκθέματα της φωτογραφικής του δουλειάς σε δύο εκθέσεις φωτογραφίας, μία με θέμα «ελληνικά νησιά» και μία ψηφιακή έκθεση με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων». Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να παρουσιάσει την πολυπολιτισμική διάσταση της Κωνσταντινούπολης.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - 13.7.2019

Το πρωί της δεύτερης ημέρας, Σάββατο 13 Ιουλίου, ομάδα εθελοντών γιατρών Ελλήνων και Τούρκων, από κοινού, πραγματοποίησαν σειρά δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους της Λέρου.

Επίσης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως διεξήχθη Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον διάσημο φωτογράφο Izzet Keribar.

Μετά το πέρας του Σεμιναρίου, ο Μητροπολίτης μας ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του "Πατριαρχείου".

 


Το πρωί του Σαββάτου 13/7, τον Μητροπολίτη μας επισκέφθηκαν ο πρ.πρέσβυς κ. Εράλπ πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Σωματείου "Δάφνη" και ο Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία κ. Christian Berger.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Το βράδυ του Σαββάτου της 13ης Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε «Μουσικοχορευτική βραδιά» στην πλατεία Πλατάνου, με ζωντανή μουσική, και την συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και της Λέρου.

Ο Σύλλογος «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» προσέφερε παραδοσιακά εδέσματα και δωρεάν κρασί.

Επίσης τραγουδήθηκαν τραγούδια για την ειρήνη σε διαφορετικές γλώσσες.

Στόχος της βραδιάς ήταν η ανάδειξη του πολυπολιτισμικού ανταμώματος των λαών στο νησί της Λέρου!


ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ:


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ "ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ"

Η τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στη γαστρονομία, μέσα από την πρωτοβουλία «μαγειρεύουμε για την ειρήνη», όπου όλοι όσοι παρευρέθηκαν σ' αυτή την εκδήλωση, στα πλαίσια ενός workshop, φόρεσαν ποδιές και επιδόθηκαν σε μία από κοινού προετοιμασία εδεσμάτων των δυο πλευρών του Αιγαίου.

Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στην Ίμβρο με την ίδια θεματολογία.

Φέτος, τη «Συνάντηση Ειρήνης – ΙΙ», πλαισίωσαν διπλωμάτες και προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες-Βίντεο:  Γιώργος Χρυσούλης, Γιάννης Χρυσούλης, Κώστας Κάππας, Ζήσης, Βαγγέλης Γλιάτας