Η Αγία μας Εκκλησία, από περάτων έως περάτων της οικουμένης, εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα «εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεπικοιλμένη» την μνήμη των 318 Θεοφόρων Πατέρων, της συνελθούσης στη Νίκαια της Βιθυνίας, της  Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ενοριακό ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου πρωτοπρεσβυτέρου Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, όπου τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Πατέρων, των εν Νικαία συνελθόντων και την Α' Οικ. Σύνοδο συγκροτησάντων.

Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν ο Έπαρχος κ. Ι. Θεμέλαρος και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμά του τόνισε ιδιαίτερα ότι «οι Πατέρες, οι  πολύφωτοι αστέρες του νοητού στερεώματος, μη φειδόμενοι κόπους, πόνους, κακουχίας, πανταχού, παντού και πάντοτε, με την κατά Χριστόν ζωή τους, το παράδειγμά τους και την διδασκαλία τους, διατράνωναν τον Αναστάντα Ιησού, «Υιόν του Θεού, Ομοούσιον και συναΐδιον, προ των αιώνων όντα».

Ορθώς, λοιπόν, σήμερα η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, τιμά και ψάλλει: «Την ετήσιον μνήμην σήμερον, των θεοφόρων πατέρων, των εκ πάσης της οικουμένης συναθροισθέντων, εν τη λαμπρά πόλει Νικαέων, των Ορθοδόξων τα συστήματα, ευσεβούντες πιστώς εορτάσωμεν».

Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας τίμησαν τα Άγια του Κυρίου Πάθη, ύμνησαν την Αγία Αυτού Ανάσταση, προσκύνησαν την Αγία Αυτού Ανάληψη, δόξασαν το Άγιο και προσκυνητό Όνομά Του και δογμάτισαν το Θεανδρικό Αυτού πρόσωπο.

Με την διδασκαλία τους κατετρόπωσαν του θεομάχου Αρείου την διδασκαλία, και τον Χριστό Μονογενή Υιό του Πατρός τρανώς ωμολόγησαν, και ο δωροδότης Κύριος τους δοξάσαντας αυτόν αντεδόξασε και στεφάνωσε με το αμαράντινο της δόξης στεφάνι».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ετέλεσε το μνημόσυνο του αειμνήστου αδελφού μας Γεωργίου Σκόρδου.

 


Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΛΕΡΟΥ

Η μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, εορτάστηκε και στην Ενορία της Αγίας Μαρίνης Λέρου, όπου ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό του εφημερίου πρωτοπρεσβυτέρου Σωφρονίου Χατζηλάρη.

Ακολούθησε όμορφη εκδήλωση που έψαλλαν τα παιδιά του κατηχητικού της ενορίας με ύμνους του Πεντηκοσταρίου.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεργάτης φωτογράφος:  Σπυρ.Χατζηλάρη