"Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω"

«Σε τον της Παρθένου Υιόν, πόρνη επιγνούσαθεόν…»

Την Μεγάλη Τετάρτη η Εκκλησία μας μνημονεύει την πόρνη γυναίκα που αλείφει με μύρο τον Χριστό. Η πράξη αυτή της γυναίκας δείχνει την αγάπη και την ταπείνωσή της.

Το γεγονός διαδραματίσθηκε λίγο πριν το πάθος του Κυρίου, στο σπίτι του Σίμωνα Φαρισαίου, όπου είχε προσέλθει να συμφάγει μαζί του ο Ιησούς. Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα, και μια νέα γυναίκα εμφανίστηκε κρατώντας στα χέρια της ένα αλαβάστρινο βάζο με μύρο, πλησίασε τον Ιησού και με ανείπωτη συγκίνηση αδειάζει το πολύτιμο μύρο στα πόδια Του και τα σκουπίζει με τα μαλλιά της.

Ήταν τόσο αμαρτωλή, που και μόνο η παρουσία της προκαλούσε απέχθεια. Ασφαλώς θα είχε πολλά να πει η μετανοούσα αυτή γυναίκα μπροστά στο Χριστό, που συγχωρεί όλες τις αμαρτίες, όμως σταματά εδώ και σιωπά. Μόνο τα μάτια της τρέχουν ασταμάτητα με δάκρυα μετανοίας.

Από το στόμα του Ιησού άκουσε ότι «αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ».


Την Μεγάλη Τετάρτη τελείται το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου σε όλες τις Ενορίες.

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση του κόσμου, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι παρηκολούθησαν με ευλάβεια το Άγιο Μυστήριο και στο τέλος εχρήσθησαν από τους ιερείς μας.


Στην Κάλυμνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παισιος ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κατόπιν τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Καλύμνου.


Στην Λέρο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ετέλεσε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου και κατόπιν τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου.

 

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως