ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με κάθε λαμπρότητα και την προσήκουσα τιμή τελέστηκε την Κυριακή 3/2/2019 η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων στις βραχονησίδες «Ίμια», τον Γενάρη του 1996, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλύμνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.

Η Κάλυμνος, σήμερα, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του ΠΝ, Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού, που έχασαν τη ζωή τους πριν 23 χρόνια, κατά την εκτέλεση του υπέρτατου καθήκοντος προς την Πατρίδα, την νύκτα της 30/31 Ιανουαρίου 1996 στην κρίση των «Ιμίων».

Στη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε και στο Αρχιερατικό μνημόσυνο  που ακολούθησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος υπό ιερέων της νήσου.

Παρόντες στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο και στο τρισάγιο που ακολούθησε στο μνημείο των τριών Αξιωματικών του Π.Ν., ο Βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο τέως Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δ. Διακομιχάλης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Γεώργιος Μαύρος, ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Μιχαήλ Μπούκης και αρκετοί δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Από Στρατιωτικής πλευράς ο Ταξίαρχος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Λάμπρος Ναζίφης, ο Διοικητής Συνταγματάρχης Κων/νος Δαλάκης  και αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Υπαξιωματικών από το 5/42 ΣΕ, ο Κυβερνήτης της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και αντιπροσωπεία Αξιωματικών ΠΝ και ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλωτάρχης ΠΝ Ιωάννης Καρδαράς, ο Διοικητής της 8ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Αργυράκης, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Ιωάννης Καρατζιούνης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης με αντιπροσωπεία σπουδαστών, από το Α.Τ. Καλύμνου ο Υπαστυνόμος Β’ Αθανάσιος Τσούτρας, εκπαιδευτικοί αντιπροσωπείες των σχολείων με τις σημαίες τους, πολλοί μαθητές, πρόσκοποι και πολύς κόσμος.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού  μνημόσυνου, η εκπαιδευτικός Χριστίνα Παπουτσή Ζεμπιλά αναφέρθηκε στο ιστορικό της κρίσης των Ιμίων.

Το εκκλησίασμα στη συνέχεια έψαλε τον Εθνικό ύμνο.


ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε η μετάβαση στο μνημείο των πεσόντων αξιωματικών μπροστά από το Λιμεναρχείο, όπου εψάλη τρισάγιο. Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατά σειρά κατέθεσαν: ο Μητροπολίτης Παΐσιος, ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΝΔ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστορας Φρατζής, εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Ταξίαρχος διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Λάμπρος Ναζίφης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Κω Πλωτάρχης ΠΝ Ιωάννης Καρδαράς, ο Διοικητής της 8ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Αργυράκης, ο εκπρόσωπος  του ΑΤ Καλύμνου Υπαστυνόμος Β΄ Αθανάσιος Τσούτρας και ο εκπρόσωπος του συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ΠΕ Καλύμνου Παντελής Κουτρούλης.

Τιμές απέδωσαν η Δημοτική Φιλαρμονική μας καί άγημα του 5/42 Συντάγματος μας.

Συγκινητική η σκηνή με μικρά παιδιά ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές της Καλύμνου, που πλαισίωναν το μνημείο των πεσόντων Αξιωματικών κρατώντας φωτογραφίες των τριών Αξιωματικών του ΠΝ Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού.

Αιωνία τους η μνήμη!


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 23ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ "ΙΜΙΩΝ"

 

Κείμενο-φωτογραφίες: «Kalymnos news»

Φωτογραφίες: Γιάννης Χλωρός

Βίντεο:  Νίκος Μαμάκας «Αλήθεια FM»

 

 


ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφ. Επίσκοπο Στρατονικείας κ.Στέφανο, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, για τους τρεις ήρωες των Ιμίων Χριστόδουλο, Παναγιώτη και Έκτορα.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος τόνισε τον πατριωτισμό, το υψηλό φρόνημα και την αυτοθυσία που επέδειξαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στην προάσπιση της ακεραιότητος της Πατρίδος μας, κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα της 31ης Ιανουαρίου 1996.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως