Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 1541

Εορτή της Κοιμήσεως και της εις ουρανούς Μεταστάσεως της Υπεραγίας και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου της Πορταϊτίσσης στην Αστυπάλαια. 

Με όλη την πρέπουσα τιμή και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, γιορτάστηκε και φέτος το «Πάσχα του Καλοκαιριού» στην Αστροπαλιά.

Γλυκά και φέτος χτύπησαν οι καμπάνες της παλαιφάτου και ιστορικής Μονής της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, που αναστήλωσε εκ βάθρων ο Όσιος πατήρ ημών  Άνθιμος, ο Κεφαλλονίτης, τουπίκλην Κουρούκλης, για να αναγγείλουν την Κοίμηση της Θεομήτορος και την εις τους ουρανούς Αυτής Μετάσταση.

 

«Την πάνσεπτόν σου Κοίμηση Παναγία Παρθένε Αγνή, των Αγγέλων τα πλήθη εν ουρανώ και ανθρώπων το γένος επί της γης μακαρίζομεν».

 

Βάση του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, με τη συμμετοχή του αρχιερατικού επιτρόπου Αστυπαλαίας π. Δημητρίου Αχλαδιώτη και του εφημερίου του Ι.Ναού π. Ευσεβίου Σταυλά.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε ο επιτάφιος θρήνος, τα εγκώμια και ευλογητάρια της Παναγίας και εψάλη η αρτοκλασία.

Ο Μητροπολίτης μας κήρυξε τον θείο λόγο, και αναφέρθηκε στην αγνή κόρη, την Θεοτόκο, και ζήτησε από τους νέους και τις νέες να μιμηθούν την αγνότητα και καθαρότητα της ψυχής αυτής.

Ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, μέσω των βυζαντινών σοκακίων της Χώρας, με φωτισμένο το Κάστρο της Αστροπαλιάς, όπου στην κεντρική πλατεία, πλημμυρισμένη από κόσμο, εψάλη δέηση για τους όπου γης Αστυπαλίτες, όπου ο ευσεβής λαός και οι τοπικοί Άρχοντες, κατά το έθος, διήλθαν κάτω από τον Επιτάφιο της Παναγίας, αποδίδοντες τον σεβασμό και την ευλάβεια στην Θεομήτορα.

Η ιερά πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό ψάλλοντας το Μέγα Προκείμενο το «Τις Θεός Μέγας» προ των Βασιλικών θυρών του Ναού.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και  η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία ευσεβών κατοίκων του νησιού και ευλαβών προσκυνητών.

Οι χοροί των ιεροψαλτών, με ρυθμό βυζαντινό και αστυπαλίτικο τρόπο, έψαλαν τους ύμνους της Υπεραγίας Θεοτόκου. «Εν τη γεννήση την παρθενία εφύλαξας, εν τη κοιμήση τον κόσμο ου κατέλιπες Θεοτόκε».

Στη Ροδιά – στο προαύλιο του Ναού – κατά το έθος, ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι, μέχρι και την ανατολή του ηλίου! Τον χορό άνοιξε ομάδα νέων και νεανίδων της Αστροπαλιάς, με παραδοσιακές ενδυμασίες και υπό τον ήχο των τοπικών οργανοπαιχτών και τραγουδώντας «Το Κάστρο της Αστροπαλιάς έχει κλειδί κλειδώνει, μα έχει κοπέλες έμορφες και δεν τις φανερώνει».

Τόσο ο Μητροπολίτης μας, όσο και ο Δήμαρχος του νησιού, χαιρέτησαν τους πανηγυριστές όπως η Μεγαλόχαρη Παναγία η Πορταΐτισσα, η Έφορος και Προστάτης του νησιού, χαρίζει σε όλους υγεία και χαρά!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως