Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2083

Αδελφοποίηση πόλεων με συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 

Στα πλαίσια της ετήσιας ανταλλαγής επισκέψεων των από εικοσαετίας αδελφοποιημένων Δήμων της νήσου Λέρου και της πόλεως Aschheim της Βαυαρίας, έλαβαν χώρα εφέτος στο Aschheim εορταστικές εκδηλώσεις, με αφορμή την επίσκεψη στη Βαυαρία αντιπροσωπείας της νήσου Λέρου.

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παίσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Δημάρχoυ Aschheim κ. Thomas Glashauser, και των εκπροσώπωντων εκκλησιών της πόλης, του ρωμαιοκαθολικού ιερέα Konrad Eder, και του ευαγγελικού πάστορα Torsten Bader και με την ευλογία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και την κανονική άδεια του Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις από 6 μέχρι 9 Ιουλίου τρ. έτ.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν επίσης ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας, συνοδευόμενος από δημοτικούς συμβούλους και τον διευθυντή του Λιμεναρχείου Λέρου.

Ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης έλαβε μέρος, αδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου στην προετοιμασία της επίσημης επίσκεψης και συνόδευσε τους προσκεκλημένους καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Τον ειδικό συντονισμό του γενικού προγράμματος επίσκεψης και των μεταφράσεων στα ελληνικά και γερμανικά όλων των ομιλιών, προσφωνήσεων, ξεναγήσεων, κ.λ.π. ανέλαβε και έφερε σε πέρας, με περισσή χάρη και μεταφραστική επιδεξιότητα, η κ. Ελένη Δημοπούλου, δημοτική υπάλληλος, υπεύθυνη για τα πολιτιστικά και για τις αδελφοποιήσεις του Δήμου Aschheim

Τους υψηλούς επισκέπτες τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ, Επίσκοπος Rupert Graf zu Stolberg, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, ο Πάστορας Dr. Peter Marinkovic, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Μονάχου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Helmut Englmann κ.α.

 

Το πλούσιο πρόγραμμα επίσκεψης περιελάμβανε επίσημη υποδοχή στο Δημαρχείο της πόλης, ξεναγήσεις στα ιστορικά μέρη της περιοχής, που χρονολογούνται από την εποχή των Κελτών, ξενάγηση στη Γλυπτοθήκη Μονάχου, επισκέψεις στη πόλη Regensburg και στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, συμμετοχή την 14η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα στην κεντρική πλατεία Μονάχου και στην ελληνοβαυαρική γιορτή στη πόλη Aschheim με συμμετοχή ελληνικών και βαυαρικών χορευτικών συγκροτημάτων, εδεσμάτων και μουσικής.

 

Αναλυτικώτερα οι σταθμοί της επίσημης επίσκεψης έχουν ως ακολούθως:

Στην επίσημη τιμητική υποδοχή στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος κ. Glashauser παρεκάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παίσιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Στέφανο, την Γενική Πρόξενο κ. Κωνσταντινοπούλου και τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση να βάλουν την υπογραφή τους στο "Χρυσό Βιβλίο" του Δήμου Aschheim.

Ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας είχε ήδη θέσει την υπογραφή του σε προηγούμενη επίσκεψή του. Παρόντες στην εκδήλωση αυτή ήταν ανώτατοι εκπρόσωποι του Δήμου, καθώς και η υπεύθυνη της Επιτροπής για τη Λέρο, κ. Margit Felgner.

Επίσης υποδοχή έλαβε μέρος και για το ευρύτερο κοινό στην αίθουσα της ρωμαιοκαθολικής ενορίας, όπου ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Konrad Eder χαιρέτησε εγκάρδια τους καλεσμένους.

Στο δείπνο που παρέθεσε η Επιτροπή για τη Λέρο, o Δήμαρχος κ. Glashauser, άνοιξε με τα ίδια του τα χέρια, με τον καθιερωμένο τελετουργικό, παραδοσιακό βαυαρικό τρόπο, την κάνουλα ενός βαρελιού μπύρας, προς τέρψη όλων των συνδαιτημόνων.

Η επίσκεψη στη πόλη Regensburg εμπλουτίστηκε με ένα κοντσέρτο, μισής ώρας, με το μουσικό εκκλησιαστικό όργανο (Orgel) στην εκκλησία Alte Kapelle. Το μουσικό αυτό όργανο, που είχε εγκαινιάσει ο τότε Βαυαρός Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ, μπορούσε να αποδώσει πιστά μελωδίες και ήχους του 15ου μέχρι 18ου αιώνα και τιτιβίσματα διαφόρων πουλιών.

Ακολούθησε ξενάγηση στον καθεδρικό ναό της πόλης όπου φυλάσσεται και μέρος της δεξιάς Χείρας του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου. Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παίσιο έψαλλαν μπροστά στη αγία λειψανοθήκη τροπάρια προς τιμήν του αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Στην ιστορική Πέτρινη Γέφυρα του Δούναβη, όπου κάθε χρόνο η Εκκλησία μας ρίπτει στα Θεοφάνεια τον Τίμιο Σταυρό, η κ. Anja Pütz, αρχαιολόγος και διευθύντρια του Μουσείου Aschheim, μίλησε διεξοδικά για την ιστορία της πόλης και το ρόλο της στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα Γερμανίας και Ευρώπης δια μέσου των αιώνων.

Συγκινητική ήταν και η επίσκεψη στον τόπο της δεύτερης και οριστικής ταφής του αγίου Επισκόπου μάρτυρα Έμεραν (+652 μ.Χ.), που είχε αρχικά ενταφιαστεί στη πόλη Aschheim, όπου υπάρχει ακόμη εκεί η πρώτη επιτύμβια πλάκα.

Τη Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 08.07.18 στον κατάμεστο ιερό ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, τέλεσε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παΐσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφ. Επίσκοπο κ. Στέφανο, τον προϊστάμενο της Ενορίας, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον εφημέριο Γεώργιο Βλέτση και τον διάκονο Νικόλαο Τζώρτζη, με τον οποίο ο Σεβ. Μητροπολίτης Παίσιος σχετίζεται από την εποχή που και οι δύο ήσαν ομογάλακτοι αδελφοί της Εκκλησιαστικής Πατμιάδος Σχολής. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Δήμαρχοι Λέρου και Aschheim και οι συνοδοί τους.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και η κ. Ελένη Δημοπούλου επεξηγούσαν στον Δήμαρχο κ. Glashauser και τη συνοδεία του τα εν τω ναώ δρώμενα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα της Ενορίας „Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ και συζήτηση των προσκεκλημένων με τους ενορίτες.

Στο επίσημο γεύμα που παρετέθη κατόπιν από την ενορία Αγίων Πάντων, παρεκάθεσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ο οποίος ευρίσκετο στο Μόναχο για την 14η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παίσιος και όλη η αντιπροσωπεία της Λέρου, ο Δήμαρχος κ. Glashauser, οι δύο ιερείς του Aschheim, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, κ.α.

Μετά το γεύμα ακολούθησε ξενάγηση στη Γλυπτοθήκη και στα Προπύλαια του Μονάχου με την αρχαιολόγο-φιλόλογο κ. Μαρία Λιάνου.

Αμέσως μετά όλοι μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Μονάχου, την Odeosnplatz, όπου Έλληνες, Βαυαροί και χιλιάδες τουρίστες εόρταζαν την 14η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε βαυαρική και ελληνική ζωντανή μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, περίπτερα εκθέσεων, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις, χαιρετισμούς εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας και της ελληνικής παροικίας Μονάχου κ.λ.π. Ο Δήμος Aschheim συμμετείχε με ένα παιδικό χορευτικό σύνολο, με παιδιά των εθελοντών της Πυροσβεστικής Aschheim.

Η επίσκεψη στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, ήταν ημέρα θλίψης και περισυλλογής.

Η διευθύντρια του Μουσείου κ. Gabriele Hammermann υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία και την ξενάγησε στο χώρο του Μουσείου. Εκεί στάθηκαν οι επισκέπτες με ευλάβεια και μπροστά την αναμνηστική πλάκα των δύο κληρικών κρατουμένων, Αρχιμανδρίτη Μελέτιου Γαλανόπουλου, μετάπειτα Μητροπολίτη Κυθήρων και Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Χατζόπουλου, μετέπειτα Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Οι δύο αρμόδιοι για το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης εκπρόσωποι των εκκλησιών, πάστορας Dr. Björn Mensing και Ludwig Schmidinger ξενάγησαν την αντιπροσωπεία στην περιοχή του Στρατοπέδου και στα κρεματόρια. Συγκινητική ήταν η θερμή υποδοχή της αντιπροοσωπείας από την Ηγουμένη και τις μοναχές της Μονής Karmel που βρίσκεται στον χώρο του στρατοπέδου. Εκεί η αντιπροσωπεία μας έψαλλε τρισάγιο για την ανάπαυση των θυμάτων του ναζισμού.

Τελευταίος σταθμός της επίσημης επίσκεψης ήταν η ελληνο-βαυαρική βραδυά το εσπέρας της Δευτέρας, 09.07.18. Το πρόγραμμα άρχισε με διεκκλησιαστική εκδήλωση στον ευαγγελικό ναό Segenskirche, όπου ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος τέλεσε την ακολουθία της Αρτοκλασίας. Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του ελλογιμωτάτου Δρ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου και η εκκλησιαστική χορωδία της πόλης, πλαισίωσαν την ακολουθία της Αρτοκλασίας. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παίσιος και όλη η αντιπροσωπεία της Λέρου, ο ρωμαιοκαθολικός βοηθός επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ, Επίσκοπος Rupert Graf zu Stolberg, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, ο Πάστορας Dr. Peter Marinkovic, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Μονάχου, ο οικοδεσπότης πάστορας κ. Torsten Bader, ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Konrad Eder, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Δήμαρχος κ. Glashauser επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Aschheim, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της διεκκλησιαστικής εκδήλωσης οι επίσημοι προσκεκλημένοι μετέβησαν στον κήπο της εκκλησίας, όπου από κοινού με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παίσιο, τους δημάρχους των αδελφοποιημένων πόλεων, κ. Glashauser και κ. Κόλια εφύτευσαν μια μικρή κερασιά, σε ανάμνηση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας Λέρου στο Aschheim.

Ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι στον προοαύλιο χώρο της εκκλησίας, με ελληνικά και βαυαρικά εδέσματα και με βαυαρικά κα ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα. Το Λύκειο Ελληνίδων Μονάχου παρουσίασε χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, με τις γνήσιες παραδοσιακές στολές. Επίσης το μουσικό τμήμα των πνευστών οργάνων του Aschheim „D΄Irrwarrigen του Δήμου Aschheim και χορευτικό από τους Schuhplatter aus Niederneuching, εντυπωσίασαν όλους.

Για την επιτυχημένη διεξαγωγή αυτού του γλεντιού πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους οι σύλλογοι Burschenverein, Madlverein, Freiwillige Feuerwehr Aschheim, καθώς και υπάλληλοι του Bauhof Aschheim.

 

Την Τρίτη 10.07.18 η αντιπροσωπεία Λέρου επέστρεψε αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Η εγκαρδιότητα και ανέκφραστη αγάπη του Δημάχου Aschheim κ. Glashauser, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως σε όλες τις συσκέψεις της οργανωτικής επιτροπής και συνόδεψε την αντιπροσωπεία Λέρου σε όλο το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης, η αμέριστη συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπευθύνων των αδελφοποιήσεων, η υποδειγματική συνεργασία με τις δύο εκκλησίες του Aschheim, η μεγάλη και θερμή πατρική αγκαλιά του Σεβ. Μητροπολίτη Λέρου κ. Παισίου, ο ανοικτός ευρωπαικός προσανατολισμός του εκλεκτού Δημάρχου Λέρου κ. Κόλια και γενικά η όλη αρμονική συνεργασία των Δήμων Λέρου και Aschheim, μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα και πρότυπο για μίμηση και για άλλες αδελφοποιήσεις Δήμων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 

Πηγή: «Ρομφαία»