Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 2910

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΙΚΟΥΡΗ

 

Την Κυριακή 13/11/2016, ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονίαν του διακόνου της Μητροπόλεώς μας π. Βασιλείου Τσικούρη, δικηγόρου, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καλαμιώτισσας Καλύμνου.

 

Ο Μητροπολίτης μας απηύθυνε τους κάτωθι πατρικούς λόγους στον νεοχειροτονηθέντα π. Βασίλειο Τσικούρη:

 

Αγαπητέ μοι  ιερολογιώτατε  Βασίλειε,

Η Χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος σε καλεί σήμερα, εν μέσω εκκλησίας  πολλής, να εισέλθεις στα ενδότερα του καταπετάσματος, στα ¶για των Αγίων, όπου παρακύψαι οι άγιοι άγγελοι επιθυμούσι και ακούσαι της ευαγγελικής φωνής Κυρίου του Θεού και θεάσασθαι αυτοψί το πρόσωπον της αγίας Αναφοράς, και απολαύσαι της θείας και ιεράς Λειτουργίας, και ού δύνανται.

Καλείσαι, σήμερα να εισέλθεις εις τα ενδότερα του καταπετάσματος στα ¶για των Αγίων, ενδεδυμένος πλέον με την ιερατική στολή του Ιερέως και να λουστείς την Χάριν του  Παναγίου  Πνεύματος, φωτιζόμενος και αγιαζόμενος υπΆ Αυτού.

Καλείσαι πλέον, αγαπητέ μοι π. Βασίλειε, ως Ιερεύς του Υψίστου, να λειτουργείς τα άχραντα  Μυστήρια της Εκκλησίας μας και δη και μάλιστα να μελίζεις τον Αμνό του Θεού, τον μελιζόμενο και μη διαιρούμενο, τον πάντοτε εσθιόμενο και μηδέποτε δαπανώμενο, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Αυτήν την αγίαν Παρακαταθήκην θα κληθείς εντός ολίγου να παραλάβεις, από την ταπεινότητά μου, την οποίαν καλείσαι  να φυλάξεις ακεραία έως την παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, «ότε παρΆ αυτού μέλλεις απαιτείσθαι αυτήν».

Το έργο του ιερέως, αγαπητέ μου π. Βασίλειε, είναι υπούργημα, είναι διακονία, είναι υπηρεσία υψίστη, που ο Θεός δεν έδωσε ούτε στους αγγέλους, ούτε στους αρχαγγέλους και ο Δεσπότης Θεός εγκρίνει ενέργειες της χάριτός Του, που οι ιερείς μόνον ενεργούν.

Ο Ιερεύς ομοιάζει με το κερί που καίγεται και λιώνει αλλά φωτίζει. Ο Ιερεύς πρέπει να  δαπανάται και να φροντίζει δια την σωτηρία του λαού, τον οποίον του εμπιστεύεται η χάρις του Θεού, «η σωτήριος πάσιν ανθρώποις».

Η χάρις του Θεού είναι εκείνη που ενεργεί δια μέσου του Ιερέως πάντοτε δια τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τον Θεό, να σωθούν και να εύρουν ανάπαυση οι ψυχές τους παρά του μόνου αληθινού Θεού.

Ο Ιερός Χρυσόστομος, λέγει, «ο Ιερεύς είναι πατέρας κοινός όλης της οικουμένης, και πρέπει να φροντίζει για όλους, όπως και ο Θεός», και συνεχίζει ο Ιερός Πατήρ, να λέγει «Δείξε ό,τι μπορείς, με πολλή καλή διάθεση να κάνεις το κοινό καλό».

Ο Ιερεύς έχει την εξΆ ύψους δύναμη, έχει το εργαλείο να επαναφέρει από το βυθό της απελπισίας τον κατΆ εικόνα Θεού άνθρωπο, να ερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο και να τον οδηγήσει στην κατά Χριστό ζωή.

Ο Καλός Σαμαρείτης, της σημερινής ευαγγελικής περικοπής έγινε τραυματιοφορέας της αγάπης και του ελέους προς τον πάσχοντα αδελφό του. Και εσύ καλείσαι σήμερα, με την χάρη του Αγίου Πνεύματος, να γίνεις τραυματιοφορέας και πανδοχέας αγάπης προς πάντα άνθρωπο και να το οδηγήσεις στην μόνη πηγή σωτηρίας, την Εκκλησία του Χριστού.

Αγαπητέ μοι πατήρ Βασίλειε,

Βέβαιος είμαι ότι, ως επιστήμων και ως άνθρωπος της αγάπης, θα επιτύχεις αυτής της ιεράς αποστολής σου και θα φανείς άξιος αυτού του ιερού και Παναγίου Λειτουργήματος, της Ιερωσύνης, που κατά τον ¶γιο Γρηγόριο τον Θεολόγο – η Ιερωσύνη είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών.

Η Εκκλησία μας σήμερα έχει ανάγκη από καλούς, ενάρετους και μορφωμένους Ιερείς και   Κληρικούς. Έχει ανάγκη από σωστούς πνευματικούς λειτουργούς των Θείων Μυστηρίων του Υψίστου. Και εσύ, αγαπητέ μοι πατήρ Βασίλειε, αυτό το χρονικό διάστημα της διακονίας σου υπέδειξες τον άπειρο σεβασμό σου στην τοπική Εκκλησία, στην Ιερά Μητρόπολη, αλλά και την μετά ζήλου προθυμία σου να υπηρετήσεις ως διάκονος τακτικώς και ανελλιπώς τα διακονικά καθήκοντά σου, εκείνα του πρώτου βαθμού της ιερωσύνης.

Δια ταύτα πάντα τα προσόντα σου, ως και δια την ταπεινότητά σου και το μειλίχιο του χαρακτήρα σου, απέσπασες την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, του ευσεβούς και φιλοχρήστου λαού του Θεού, ως και της ταπεινότητός μου, την οποία ευόρκως διακόνησες.

Είσελθε, λοιπόν, στην χαρά του Κυρίου σου, υπό των ευχών της συζύγου σου Ειρήνης, του τέκνου σου Ραφαήλ, των αγαπητών γονέων σου, των αδελφών σου και του ευσεβούς λαού.

+ Ο Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος

 

Ο πατέρας Βασίλειος, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, τη σύζυγό του, τους συγγενείς του και το εκκλησίασμα, για την αυθόρμητη συμμετοχή και συμπαράστασή τους και ετόνισε ότι θα διακονήσει την Εκκλησία του Χριστού με αγάπη, σεβασμό και αφοσίωση. 

 

 

Ευχόμαστε να είναι θεοστήρικτος στο λειτούργημα της ιεροσύνης και να ευαρεστήσει Θεώ και ανθρώποις!

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος