+ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ – «ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ» - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (7.4.2018)
Δημοσιεύτηκε: 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2018

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ – «ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ» - Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ  (7.4.2018)

 

Ο Μέγας Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, είναι η προαναγγελία του μεγάλου γεγονότος της Ανάστασης.

Ο ύμνος «τον Κύριον υμνείται…», που ψάλλεται, προκαλεί ρίγη συγκίνησης στους πιστούς, οι οποίοι ανταπαντούν «και υπερυψούται εις πάντας τους αιώνας».

Το «ανάστα ο Θεός» που ψάλλει ο ιερεύς σκορπίζοντας δαφνόφυλλα και ο μεγάλος «σεισμός» με κροτίδες από τα παιδιά και κτυπήματα των στασιδιών από τους πιστούς, δίδει το μήνυμα της Ανάστασης. Όλοι στη συνέχεια προσέρχονται στο Ποτήριο της Ζωής.

 

Εντυπωσιακός ο θόρυβος του «σεισμού» στην ενορία του Σωτήρος Χριστού, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, έθιμο από τα χρόνια της σκλαβιάς, όταν οι υπόδουλοι στους διάφορους κατακτητές Λεριοί, με αυτό τον τρόπο, αυτή την ημέρα, ετοιμάζονταν για την εθνική εξέγερση.

 

Το μεσημέρι στις 12 οι καμπάνες όλων των Ενοριών κτύπησαν χαρμόσυνα. Κροτίδες, φωτοβολίδες και χαρούμενες ευχές, ενώνονται με την καταπράσινη και μυρωδάτη φύση, και δίδουν πλέον τον πανηγυρικό τόνο με τον κελαΐδισμα των πουλιών και την κατάκαρδη ευχή ο ένας προς τον άλλον «Καλή Ανάσταση».

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ (ΔΥΝΑΜΙΤΕΣ)

 

 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος συνοδευόμενος από Ιερείς, τον Δήμαρχο Καλύμνου, τον Ταξίαρχο της 80 ΑΔΤΕ, Αξιωματικούς, Λιμενικούς και πολίτες, μετέβησαν το Μεγάλο Σάββατο (7/4/2018), στο φυλάκιο του Αγίου Νικολάου, στη Καλόλημνο-Γαδουρόνησο, με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος, όπου ετελέσθη η Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης.

 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, συνοδευόμενος από τον πατέρα Δαμασκηνό, τον Διοικητή του 588ΤΕ, τον κ.Λιμενάρχη, δημοτικούς συμβούλους, κ.α., μετέβησαν στο ακριτικό φυλάκιο του Φαρμακονησίου, όπου με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε η λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως.

 

 

 

Οι Ναοί πλέον αλλάζουν την αμφίεσή τους. Άμφια χρυσά στολίζονται παντού, αντικαθιστώντας την πένθιμη στρώση.

 

Στις 11 το βράδυ, με ευθύνη των Δήμων και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη λαμβάνει χώρα, στους λιμένες των νησιών μας η τελετή αφίξεως του Αγίου Φωτός. Το παραλαμβάνουν οι Δήμαρχοι, όπου και εκείνοι με την σειρά τους το παραδίδουν στον Μητροπολίτη και στον Επίσκοπο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Άγιο Φώς έχει ήδη μεταλαμπαδευθεί στις αντιπροσωπείες όλων των Ενοριών.

 

ΑΦΙΞΗ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

 


 Στις 12 το βράδυ οι ιερείς μας ψάλλουν το «Δεύτε λάβετε φως», βγαίνουν με τη λαμπάδα τους αναμμένη από την Ωραία Πύλη και μεταδίδουν ΦΩΣ στους πιστούς. Φωτοπλημμύρα οι λαμπάδες, φωτίζουν τα πρόσωπα των χριστιανών.

"ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ"

 

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου οι ιερείς μας διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη».

Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, και γίνεται η «καύση του Ιούδα» κατά το έθιμο. Αγκαλιές και φιλιά, χριστιανική χαρά, ντόπιοι και επισκέπτες ανταλλάσσουν τον αναστάσιμο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!».

ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ

 

 

Μετά την Ανάσταση, και αφού κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Άγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, στο ανώφλι της πόρτας, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

Μετά ανάβουν το καντήλι και προσπαθούν να το κρατήσουν αναμμένο όλο το χρόνο. Στη συνέχεια κάθονται στο Πασχαλινό τραπέζι για να φάνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα (σούπα από αρνίσια ή βοδινά εντόσθια). Τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά και τρώνε κουλούρια και τσουρέκια.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Ευθύμιος Χρυσούλης