+ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ (4.4.2018)
Δημοσιεύτηκε: 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 2018

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ – Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω  (4.4.2018)

«Σε τον της Παρθένου Υιόν, πόρνη επιγνούσα θεόν…»

 

Την Μεγάλη Τετάρτη η Εκκλησία μνημονεύει την πόρνη γυναίκα που αλείφει με μύρο τον Χριστό. Η πράξη αυτή της γυναίκας δείχνει την αγάπη και την ταπείνωσή της.

Το γεγονός διαδραματίσθηκε λίγο πριν το πάθος του Κυρίου, στο σπίτι του Σίμωνα Φαρισαίου, όπου είχε προσέλθει να συμφάγει μαζί του ο Ιησούς. Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα, και μια νέα γυναίκα εμφανίστηκε κρατώντας στα χέρια της ένα αλαβάστρινο βάζο με μύρο, πλησίασε τον Ιησού και με ανείπωτη συγκίνηση αδειάζει το πολύτιμο μύρο στα πόδια Του και τα σκουπίζει με τα μαλλιά της. Ήταν τόσο αμαρτωλή, που και μόνο η παρουσία της προκαλούσε απέχθεια. Ασφαλώς θα είχε πολλά να πει η μετανοούσα αυτή γυναίκα μπροστά στο Χριστό, που συγχωρεί όλες τις αμαρτίες, όμως σταματά εδώ και σιωπά. Μόνο τα μάτια της τρέχουν ασταμάτητα με δάκρυα μετανοίας. Από το στόμα του Ιησού άκουσε ότι «αφέωνται αι αμαρτίαι αυτής αι πολλαί, ότι ηγάπησε πολύ».

 

Το πρωΐ της Μ.Τετάρτης ο Μητροπολίτης μας τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου Λέρου, ενώ ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος στον Ιερό Ναό Υπαπαντής Καλύμνου.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

 

Την Μεγάλη Τετάρτη τελείται το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου σε όλες τις Ενορίες.

Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση του κόσμου, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι παρηκολουθούν με ευλάβεια το Άγιο Μυστήριο και στο τέλος χρίζονται από τους ιερείς μας.

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΙΕΡΟΥ ΕΥΧΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟΝ Ι. ΜΗΤΡ. ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως