..

: 8 , 2007
   

Το εσπρας της 25ης Σεπτεμβρου 2007, παραμον της εορτς της μεταστσεως του Αγου Ιωννου του Θεολγου, προ του ανακαινισθντος υπ της 4ης Εφορεας Βυζαντινν Αρχαιοττων Δωδεκανσου Ιερο Ναο, ετελσθη υπ του Μητροπολτου αγιασμς ως κα τα θυρανοξια του Ι.Ναο, παρουσα του Θεοφ.Επισκπου Αλικαρνασσο κ.Εμμανουλ, του Ιερο Κλρου της νσου, του Δημρχου Λρου, του προδρου κα μελν του Δημοτικο Συμβουλου, της Διευθντριας της Αρχαιολογικς Υπηρεσας Δωδ/σου κας Μαρας Μιχαηλδου κα των συνεργατν αυτς, ως κα πλθος πιστν. Μετ τον αγιασμν κα προ της εισδου εις τον Ι.Ναν ο Μητροπολτης ομλησε καταλλλως ευχαριστσας την Αρχαιολογικ Υπηρεσα Δωδεκανσου δια την αποκατσταση του μνημεου κα ευχθη πως ο Νας τοτος ως κατ το παρελθν, συνεχσει να αποτελε για το νησ της Λρου, φρο τηλαυγ προς δξαν Θεο. Εγνετο η ξενγησις υπ της αρχαιολγου Αγγελικς Κατσιτη κα ετελσθη πανηγυρικς εσπερινς. Μετ το πρας του εσπερινο ο Μητροπολτης ευχαρστησε λους σους εργστηκαν τσι στε ο Ι.Νας τοτος να παραμενει ως παρελφθη μακρι απ κθε επμβαση των ευσεβν χριστιανν σεβμενοι την ιστορα του Ι.Ναο ως καταγρφεται στην κθεση της Αρχαιολγου: 

  

      «Ο Νας του Αγου Ιωννη του Θεολγου στο Λακκ της Λρου, εναι τρκλιτη βασιλικ με τρολο, με διφορες οικοδομικς φσεις και επισκευς. Η αποκατστασ της γινε απ την 4η Εφορεα Βυζαντινν Αρχαιοττων Δωδεκανσου, ενταγμνη στο Γ Κοινοτικ Πλασιο Στριξης, αποκλυψε σημαντικ στοιχεα της ιστορας του Ναο. Η αρχικ ξυλστεγη βασιλικ με νρθηκα, θεμελιθηκε στο μαλακ βρχο της περιοχς. Οι κονες και τα κιονκρανα των κλιτν, ανμοια μεταξ τους, πελεκημνα για λγους αισθητικς, κατ τις τελευταες χρονικ επεμβσεις, χουν προλθει απ παλαιοχριστιανικ μνημεα της περιοχς. Η Εκκλησα διθετε σνθρονο και τοξωτ παρθυρα. Η μεσοβυζαντιν αυτ βασιλικ δεν ταν τοιχογραφημνη.  Η τοιχοποια απ αργολιθοδομ καλυπτταν απ λεπτ στρμα επιχρσματος το οποο διακοπτταν για να αναδειχθον σειρς πλνθων τσο στις εξωτερικς σο και στις εσωτερικς επιφνειες καθς κα στα τξα των ανοιγμτων, αποτελντας την αρχικ διακσμηση του μνημεου. Επνω απ το επχρισμα υπρχαν ζνες με χαργματα. Το μεγλο μγεθος σε συνδυασμ με τον πλνθινο δικοσμο δεχνει τι πιθανς επρκειτο για επισκοπικ Να, υπθεση που ενισχεται απ επιγραφ σε μαρμρινο υπρθυρο αρχικ τοποθετημνο στην κεντρικ εσοδο της δυτικς ψης της βασιλικς. Η επιγραφ αυτ που συμππτει πιθαντατα με την πρτη οικοδομικ φση της Εκκλησας, αναφρει μεταξ λλων το νομα ενς επισκπου Νικολου ως χορηγο της Εκκλησας.

      Γρω στο 1200, πιθανς μετ απ σεισμ, η Εκκλησα μετατρπεται σε θολοσκπαστη με σταυροθλια και τρολο. Η να ψη του κτιρου συμβαδζει πλον με τον επικρατστερο αρχιτεκτονικ τπο της εποχς. Επσης ξανακτζεται η αψδα της πρθεσης χωρς τις πλνθινες ζνες και το μνημεο κοσμεται εξωτερικ με οδοντωτς ταινες. Αντ του νρθηκα ορθνεται πλον προστο. Φρσσονται τα παρθυρα κα η Εκκλησα τοιχογραφεται, εφσον πλον δημιουργεται αδισπαστη επιφνεια για εικονογρφηση. Το εικονογραφικ πργραμμα, πως διαπιστνεται στο βρειο κλτος που ταν αφιερωμνο στον ιδρυτ της Μονς Πτμου, σιο Χριστδουλο, ταν ειδικο χαρακτρα. Η τεχνοτροπα των τοιχογραφιν που χρονολογονται στο πρτο μισ του 13ου αινα χει κοιν με αυτν που βρσκουμε σε μνημεα της Ρδου, πως στον Αρχγγελο Μιχαλ στο Θρι και τον γιο Φανοριο στη μεσαιωνικ πλη, τα οποα, πιθανς, απηχον την τχνη της αυτοκρατορας της Νκαιας.

      Η Τρτη σημαντικ οικοδομικ παρμβαση στην Εκκλησα περιλαβε την τοχιση των κιονοστοιχιν, το κλεσιμο των τριν απ τα παρθυρα του τρολου και το κτσιμο τοχου που χωρζει το ιερ απ τον κυρως Να. Την εποχ αυτ, οι τοιχογραφες ταν δη κατεστραμμνες, αφο υπλευκο κοναμα κλυψε μεγλο τμμα του Ναο.

      Η Εκκλησα του γιου Ιωννη του Θεολγου υπρξε στη μακραωνη ιστορα της ργο αξιοθαμαστο. Πρκειται για τον πλον αξιλογο μεσαιωνικ μνημεο του νησιο και να απ τα σημαντικτερα του Αιγαου».

      Τον λγο πρε ο Δμαρχος ο οποος με την σειρ του ευχαρστησε την Υπηρεσα της 4ης Εφορεας Βυζαντινν Αρχαιοττων Δωδεκανσου κα ευχθη ντως το μνημεο αυτ του 10ου αινος να διατηρηθε ως χει, διτι αποτελε να στολδι πλον αρχαιολογικ του νησιο μας. Την πρωαν της 26ης Σεπτεμβρου ετελσθη Θεα Λειτουργα μετ’ αρτοκλασας υπ του ιερως πρωτοπρεσβυτρου Δαμασκηνο, παρουσα πολλν πιστν. 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 64ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΒΥΘΙΣΕΩΣ Α/Τ Β.ΟΛΓΑ

      Στον Ι.Να Αγου Νικολου την πρωαν της 26ης Σεπτεμβρου ετελσθη τρισαρχιερατικ Θεα Λειτουργα προεξρχοντος του Μητροπολτου Ρδου κ.Κυρλλου, του Μητροπολτου Λρου, Καλμνου κα Αστυπαλαας κ.Πασου κα του Θεοφ.Επισκπου Αλικαρνασσο κ.Εμμανουλ, μετ το πρας της οποας λαβε χρα η επσημη δοξολογα δια την 64η επτειο της καταβυθσεως του Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ» στο λιμνι της Λρου. Εν συνεχεα εγνετο επιμνημσυνος δησις εις το ηρον κα καταθσεις στεφνων. Κατ την Θ.Λειτουργαν ο Μητροπολτης ανεφρθη εις την ιστορικν εκενην ημραν τονζοντας τι η ημρα εκενη εναι γεγραμμνη με χρυσ γρμματα στην νδοξον ελληνικν ιστοραν, την οποαν πρπει να τηρομε ως κρην οφθαλμο καθτι λαο κα θνη που διαγρφουν παραποιον την εθνικν ιστοραν των χνονται απ προσπου γης.

      Αιωνα η μνμη πντων των υπρ πστεως κα πατρδος ηρωκς πεσντων. 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Ι.ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

      Το εσπρας της 26ης Σεπτεμβρου εγνοντο τα θυρανοξια του ιδιωτικο ναδρου της Αγας Αικατερνης της οικογνειας Εμμανουλ κα Καλλιπης Εμρη, στα Τεμνια Λρου. Ο Μητροπολτης συνεχρη τους κττορας κα ιδιοκττας του ναδρου  κα ευχθηκε πως ο οκος τοτος με την Χριν του Τριαδικο Θεο αποβε ορμητριον πνευματικν πντων των εν αυτ εισερχομνων.2241 : - (0)