ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: 26 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2018
Εκτύπωση   

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ   25ΗΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2018

 

Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας στις 25 Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή:  

Α) του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και

Β) η 197η επέτειος από την έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

 

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποίαν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».

 

Για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, ένα άλλο μεγάλο γεγονός πραγματοποιόταν το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

 

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε το Σάββατο 24/3/2018, ο εσπερινός του Ευαγγελισμού στην Ευαγγελίστρια Πόθιας Καλύμνου.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ενώ μετά τον εσπερινό τελέστηκε η ιερά παράκληση της Παναγίας μας.

 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Πασιος, κατά την παραμονή της εορτής, χοροστάτησε στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Καλύμνου.

 

 

 

Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Με βροχερό καιρό και άριστη οργάνωση γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821.

Εντυπωσιακή η παρέλαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 το πρωί, στην Κάλυμνο, στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, παρά τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα.

Της παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό  Ναό του Σωτήρος Χριστού,  χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ.κ Παϊσίου και του Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ , συμπαραστατουμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, και παρουσία των τοπικών Αρχών.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο «Ηρώον».

Κατά σειρά κατέθεσαν στεφάνια εκ μέρους της Βουλής ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπούκης, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, για την εθνική αντίσταση ο Πρόεδρος του ΔΣ Καλύμνου Ποθητός Μαγκούλιας, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Αντώνιος Μητάφης, ο Υπολιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Θεόφιλος Τσαγκάρης, ο Διοικητής του ΑΤ Καλύμνοu Αστυνόμος Β΄ Ευάγγελος Καραθάνος, ο συμπατριώτης μας Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ιωάννης Νομικάριος,  και τέλος εκ μέρους των Παλαιών Πολεμιστών o Αντώνης Βαζανέλης. Επίσης παρόντες ήταν οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας Ι.Μαστροκούκος και Δ.Διακομιχάλης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, ακολούθησε η παρέλαση των Τμημάτων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, όλων των σχολείων της Καλύμνου, του Λυκείου Ελληνίδων του οποίου η εμφάνιση με παραδοσιακές στολές ήταν εντυπωσιακή, αθλητικών σωματείων, προσκόπων-οδηγών και στρατιωτικών τμημάτων.

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Και στη Λέρο, οι μαθητές των εκπαιδευτήριων μας, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς, ομιλίες, και καταθέσεις στεφάνων στις προτομές ηρώων, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, του Φρουραρχείου Λέρου και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, έλαβε χώρα γενικός σημαιοστολισμός οικιών, καταστημάτων, δημοσίων κτιρίων, στρατιωτικών μονάδων και ναυλοχούντων πλοίων.

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και την εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη το εσπέρας του Σαββάτου 24.3.2018, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, εις τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το πρωί της Κυριακής 25 Μαρτίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Βάσει του επισήμου προγράμματος, στις 10:30΄π.μ. ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημητρίου Βίτσα, ως εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, του Επάρχου, του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα, όπου προ της προτομής του παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη επιμνημόσυνος δέησις και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και άγημα του Στρατού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του 2ου Γυμνασίου Φιλόλογος κα Καλλιόπη Γάλλου.

Ο καλός καιρός (αραιή συννεφιά) κατά την ώρα της παρελάσεως, είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατακλίσει την Αγία Μαρίνα και να καταχειροκροτήσει τα νιάτα του νησιού μας που παρέλασαν.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άψογη εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των Συλλόγων, ενώ εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλασις των αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού και των Εφέδρων, σε άψογο σχηματισμό.

Μετά το πέρας της παρέλασης, μαθητές του «Μπελλενείου» Γυμνασίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

 

 

ΣΤΗΝ  ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Με τον ίδιο πατριωτικό παλμό και θρησκευτική λαμπρότητα έλαβαν χώρα παρόμοιες εκδηλώσεις και στο νησί της Αστυπαλιάς.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Πηγές:  «Κάλυμνος news», «Αλήθεια-FM» - Νικόλαος Μαμάκας

Φωτογραφίες:  Φωτο-Φυλακούρη600 Αναγνώσεις: - Ανάγνωση σχολίων (0)