ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ι.Μ. ΛΕΡΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε: 27 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2017
Εκτύπωση   

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ   25ΗΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2017

 

Με μεγαλοπρέπεια, εθνική υπερηφάνεια και τον προσήκοντα σεβασμό, εορτάσθηκε στα νησιά της Μητροπόλεώς μας στις 25 Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή:  

Α) του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και

Β) η 196η επέτειος από την έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, που είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

 

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποίαν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας για την ενσάρκωση του Υιού του Θεού. «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην».

 

Για την Ελλάδα, την Πατρίδα μας, ένα άλλο μεγάλο γεγονός πραγματοποιόταν το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξής της, ορίστηκε η 25η Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο με τον Ευαγγελισμό του Έθνους, που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του. Ήταν πεποίθηση των Ελλήνων η συνέργεια του Θεού για την ελευθερία, το πολύτιμο δώρο.

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Στη Λέρο, οι μαθητές των εκπαιδευτήριων μας, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς, ομιλίες, και καταθέσεις στεφάνων στις προτομές ηρώων, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου, του Φρουραρχείου Λέρου και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, έλαβε χώρα γενικός σημαιοστολισμός οικιών, καταστημάτων, δημοσίων κτιρίων, στρατιωτικών μονάδων και ναυλοχούντων πλοίων.

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και την εκκλησιαστική τάξη, ετελέσθη το εσπέρας της Παρασκευής 24.3.2017, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, εις τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

 

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ – ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Το πρωί του Σαββάτου 25 Μαρτίου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Βάσει του επισήμου προγράμματος, στις 8 το πρωί έγινε η έπαρση της Σημαίας στο Δημαρχείο, όπου τιμές απέδωσαν άγημα του Στρατού και η Δημοτική Φιλαρμονική, ενώ στις 10:30΄π.μ. ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, Κλήρος, Αρχές και Λαός, κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα, όπου προ της προτομής του παπα-Αναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη επιμνημόσυνος δέησις και έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και άγημα του Στρατού.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας κα Μαρία Σκουπάκη.

Ο τέλειος καιρός είχε ως αποτέλεσμα πολύς κόσμος να κατακλίσει την Αγία Μαρίνα και να καταχειροκροτήσει τα νιάτα του νησιού μας που παρέλασαν.

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η άψογη εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής, των Σχολείων, Συλλόγων, ενώ εθνικό ενθουσιασμό προκάλεσε η παρέλαση δύο αγημάτων του Ελληνικού μας Στρατού σε άψογο σχηματισμό.

Μετά το πέρας της παρέλασης, μαθητές του «Μπελλενείου» Γυμνασίου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

 

 

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΡΟ:

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Με  την ίδια πατριωτική υπερηφάνεια, πολύ καλό καιρό και άριστη οργάνωση, γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 και στην Κάλυμνο.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου τελέσθηκε επίσημος δοξολογία στο Ιερό Μητροπολιτικό  Ναό του Σωτήρος Χριστού,  χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου και την παρουσία των τοπικών Αρχών.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από την εκπαιδευτικό Σβίγκου Αγγελική, δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πόλεως Καλύμνου.

Μετά τη δοξολογία ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον.

Κατά σειρά κατέθεσαν στεφάνια ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου ο Περιφερειακός σύμβουλος Μιχαήλ Μπούκης,για την εθνική αντίσταση ο Πρόεδρος του ΔΣ Καλύμνου Ποθητός Μαγκούλιας, ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Νικόλαος Καζαντζής, ο Λιμενάρχης Καλύμνου Πλωτάρχης ΛΣ Καρατζιούνης Ιωάννης, ο Διοικητής του Α.Τ.Καλύμνου Υπαστυνόμος Α΄ Δάσκαλος Κωνσταντίνος, ο εκπρόσωπος του  Εφέδρων Αξιωματικών Μανώλης Λοίζος και τέλος  εκ μέρους των Παλαιών Πολεμιστών o Αντώνης Βαζανέλης.

Με σύμμαχο την ηλιόλουστη ημέρα, ο κόσμος κατέκλυσε την παραλιακή προκειμένου να χειροκροτήσει την μαθητιώσα νεολαία, τα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία του νησιού, τους προσκόπους, το Λύκειο Ελληνίδων, και φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα που στο πέρασμά τους σε άψογο σχηματισμό σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης.

Στο χώρο της παρέλασης επικράτησε υποδειγματική και απόλυτος τάξη και αξίζουν συγχαρητήρια τα στελέχη του Λιμεναρχείου που είχαν την ευθύνη.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:

 

ΣΤΗΝ  ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Με τον ίδιο πατριωτικό παλμό και θρησκευτική λαμπρότητα έλαβαν χώρα παρόμοιες εκδηλώσεις και στο νησί της Αστυπαλιάς.

 

Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες-Βίντεο:

Για την Λέρο: Άννα Χονδρογιάννου

Για την Κάλυμνο:  «Αλήθεια-FM» - Νικόλαος Μαμάκας, π.Κ.Σμαλιός, “Kalymnos news”.1005 Αναγνώσεις: - Ανάγνωση σχολίων (0)